• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Austrumu partnerības valstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2011., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237501

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde: Par Latvijas migrācijas politiku

Vēl šajā numurā

12.10.2011., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Austrumu partnerības valstīm

10.oktobrī Luksemburgā ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē.

Ārlietu ministri apsprieda Austrumu partnerības samita rezultātus un bija vienisprātis, ka ES sadarbība ar tās Austrumu partnerības valstīm ir jāturpina un jāizstrādā ceļa karte attiecību padziļināšanai. Ministri pievērsa īpašu uzmanību situācijai Baltkrievijā un Ukrainā.

Atbilstoši Ārlietu padomes 2011.gada 31.janvāra lēmumam, kas paredz regulāri pārskatīt situācijas attīstību Baltkrievijā, ārlietu ministri izvērtēja turpmāko ES politiku.

Ministri vienojās, ka ES jāturpina atbalstīt pilsonisko sabiedrību. Tika nolemts pagarināt jau esošos ierobežojos pasākumus pret Baltkrievijas režīmu, kā arī iekļaut papildu personas sarakstā, kas paredz ieceļošanas aizliegumu Eiropas Savienībā. Latvijas ārlietu ministrs diskusijas ietvaros atbalstīja prasību atbrīvot un pilnīgi reabilitēt visus politieslodzītos. Vienlaikus Ģ.V.Kristovskis aicināja kolēģus strādāt pie plašākas vīzijas attiecību veidošanā ar Baltkrieviju.

Apspriežot ES un Ukrainas attiecības, ministriem bija kopīga izpratne, ka Ukraina ir svarīgs ES partneris un ka jāturpina sarunas par Asociācijas līgumu, lai pabeigtu tās līdz gada beigām. ES interesēs ir demokrātiska Ukraina, kura balstās uz likuma varas un cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanu. Tika uzsvērts, ka minētais ir viens no ES un Ukrainas attiecību tālākas padziļināšanas stūrakmeņiem.

Tāpat Ārlietu padomē ministri diskutēja par aktuālo situāciju Tuvo Austrumu miera procesā pēc Tuvo Austrumu kvarteta (ANO, ES, ASV un Krievija) 23.septembrī pieņemtā paziņojuma, aicinot Izraēlu un palestīniešus atjaunot miera sarunas mēneša laikā, lai panāktu vienošanos ne vēlāk par 2012.gada beigām. Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka jāvirzās uz risinājumu, kas paredz divu valstu mierīgu līdzāspastāvēšanu, un tas panākams vienīgi tiešās sarunās.

Ārlietu padomē notika arī diskusija par aktuālo situāciju Eiropas Savienības dienvidu kaimiņu reģionā, īpašu uzmanību pievēršot situācijas attīstībai Ēģiptē, Lībijā, Sīrijā un Jemenā.

Gatavoties ES un Ķīnas samitam, kas notiks 25.oktobrī Tjaņdziņā, ministri apsprieda ES un Ķīnas attiecības, kur pašreiz viens no prioritāriem jautājumiem ir ekonomiskā sadarbība, it īpaši lielākas pieejamības Ķīnas tirgum sekmēšana.

 

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!