• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izcilākajiem Eiropas tūrisma galamērķiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2011., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237435

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par 1941.gadā nogrimušā kuģa "Virsaitis" atrašanu

Vēl šajā numurā

11.10.2011., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izcilākajiem Eiropas tūrisma galamērķiem

27.septembrī apbalvošanas ceremonijā Briselē divdesmit vienam tūrisma galamērķim Eiropā tika piešķirts tituls "Eiropas izcilākais tūrisma galamērķis" (EDEN – European Destinations of Excellence) kategorijā "Tūrisms un dabas objektu atjaunošana". EDEN balva piešķirta par novārtā atstātu vietu teicamu sakopšanu un popularizēšanu Eiropā. Pateicoties pārdomātai un ilgtspējīgai atjaunošanai, iedzīvotāji var no jauna atklāt pagātni un iepazīt tradicionālo dzīvesveidu. Šie visi tūrisma galamērķi ļoti palīdzēja atdzīvināt savus reģionus, no jauna radīt rosību kultūras, vēstures un dabas vietās, kas bija aizmirstas, un plašākā mērogā stimulēt atjaunošanu konkrētā reģionā. Briselē 27. un 28.septembrī notika piektās gadskārtējās svinības, kas veltītas Eiropas izcilākajiem tūrisma galamērķiem; iniciatīvas tēma – "Bijušo rūpniecisko objektu pārveidošana par tūrisma galamērķiem".

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks un atbildīgais par rūpniecības un uzņēmējdarbības jomu Antonio Tajani norādīja: "Šāgada tēma ļāvusi atklāt dažus īpaši labus radošu un neierastu tūrisma modeļu piemērus. EDEN, globālai ekonomikai strauji mainoties, izceļ spožākās un radošākās idejas Eiropas tūrismā. Esmu gandarīts par tūrisma nozares sasniegumiem 2010. un 2011.gadā. Lai turpinātu iesākto, jāstimulē inovācijas un kvalitāte. Tam par veiksmīgu piemēru noder EDEN."

2011.gadā apbalvots divdesmit viens galamērķis: Līgatnes papīrfabrikas ciemats (Latvija), Gmīndas pilsēta/Karintija (Austrija), Marša (Marche-en-Famenne) (Beļģija), Pustara Višnjica (Horvātija), Kalopanayiotis (Kipra), Slovacko (Čehija), Lahemā nacionālais parks un muižas (Igaunija), Rubē (Francija), Delfi pašvaldība (Grieķija), Mečeks (Ungārija), Stikishoulmiras pašvaldība (Islande), pārgājienu taka The Great Western Greenway, Mejo (Īrija), Montevecchio, Guspīni pašvaldība (Itālija), Roķišķu muiža (Lietuva), Għarb (Malta), Veenhuizen (Nīderlande), Žirardova (Polija), Faial dabas parks (Portugāle), Idrija (Slovēnija), Trasmiera ekoparks (Spānija), Hamamonu-Altındağ Ankara (Turcija).

 

• LatvijaLīgatnes ciemats

Līgatne sāka veidoties par apdzīvotu vietu pēc papīrfabrikas uzcelšanas. Šeit atrodas vissenākā Latvijas papīrfabrika, kas darbojas arī mūsdienās, un ir vienīgais papīra ražošanas uzņēmums valstī. Sava uzplaukuma periodā papīrfabrika apgādāja ar saražoto produkciju pat Krievijas carus. Šodien papīrfabrika joprojām ieņem galveno vietu ciemata dzīvē, ražojot otrreizēji pārstrādātu papīru un atbalstot Līgatnes atdzimšanu. Pakalnu un iesārto smilšakmens klinšu ieskautais Līgatnes ciemats un tā fabrika tagad ir atvērta tūristiem, dodot iespēju ielūkoties senajā arodā, uzzināt ko jaunu par papīra pārstrādi un, protams, pavadīt neaizmirstamu laiku Gaujas nacionālajā parkā, kurā atrodas arī Līgatne, un iepazīt tā aizsargājamo floru un faunu.

 

• AustrijaGmīndas pilsēta/ Karintija

Nokberges nacionālā parka zaļās ielejas ieskautā Gmīnda (Gmünd) ir vēsturiski nozīmīga Eiropas cietokšņpilsēta, ko vietējie ļaudis dēvē par mākslinieku pilsētu. Pateicoties tās iedzīvotāju aktīvajai pozīcijai, atbalstot apgabala attīstības iniciatīvas, 15 viduslaiku ēkas pilsētā tika rūpīgi restaurētas un pārveidotas par mākslas, kultūras un zaļajām zonām, kur tiek izstādīti vietējo un starptautisko talantīgu amatnieku, mākslinieku un tēlnieku darbi. Apkārtējā ainava ir pastaigu cienītāju un riteņbraucēju paradīze.

 

• BeļģijaMarche-en-Famenne

Savdabīgo Marche-en-Famenne municipalitāti kopā ar tās ciematiem vislabāk izbaudīt uz divriteņa vai tradicionālajā zirgu pajūgā. Vēstures mīļotājiem šeit būs lieliska iespēja gūt priekšstatu par 13.gadsimta tirdzniecības pilsētu. Restaurēto ēku vidū ir Juniesse cietokšņa tornis, kurā tagad atrodas stīgu instrumentu izgatavošanas skola, vecā labības noliktava un vecais Carmes klosteris, kā arī Jemeppe pils ar tās aizsarggrāvi un tornīšiem kā no pasakas. Marche-en-Famenne municipalitātē dzīvo jauni, enerģiski cilvēki, kuri lepojas ar savu bagāto vēsturisko mantojumu.

 

• HorvātijaPustara Višnjica

Šo skaisto un plašo 19.gadsimta zirgkopības fermu Austrumslavonijā ieskauj liepu, kastaņkoku un kļavu audzes. Pašreiz Pustara Višnjica ir vienīgā funkcionējošā Pustara jeb zirgu audzēšanas saimniecība, kas palikusi Horvātijā. Lauku tūrisms plaukst šajā mazpazīstamajā apgabalā, kur tiek audzēti vietējie garšaugi, labība un augu kultūras un atdzīvojas tradicionālo rotaslietu izgatavošanas meistarība. Šeit var lieliski pavadīt laiku svaigā gaisā, izbaudot zirgu izjādes, riteņbraukšanu un citas veselīgas aktivitātes.

 

• KipraKalopanagiotis

Kalopanagiotis, kas atrodas pie termālajiem avotiem, kurus vēlajā antīkajā periodā apmeklēja ķēniņš Zālamans un bizantieši, ir idillisks Kipras kalnu ciemats, kas robežojas ar Troodos kalnu grēdas robotajiem pauguriem. Šai pasakainajai vietai piemīt pārsteidzošs klusums un miers, kas ļauj atpūsties no nogurdinošās ikdienas steigas. Baznīciņas, klosteri un dzīvojamās ēkas tika rūpīgi renovētas, iekārtojot to telpās izstāžu zāles ar iespaidīgām bizantiešu mākslas kolekcijām un vietējās vēstures muzejus. Tūristi apmeklē šo vietu, lai izjustu dziedinošo ūdens spēku, izbaudītu rāmas dabas ainavas visa gada garumā un izstaigātu takas, kas vijas apkārt Kalopanagiotis ciematam.

 

• ČehijaSlovácko

Izbaudiet braucienu pa renovētu un lieliski uzturētu 65 jūdžu garu ūdensceļu – Bat’a kanālu. Kanāls vijas cauri bieziem mežiem un zaļajām Slovácko ainavām, kas pa ceļam mijas ar muzejiem un pieminekļiem – šā kalnrūpniecības un vīna darīšanas reģiona bagātā kultūras mantojuma lieciniekiem. Šī vieta ir slavena ar tradicionālo verbunk deju, kurai 2005.gadā tika piešķirts UNESCO statuss, kā arī ar dažām Čehijas brīnišķīgākajām un vecākajām vīnogu audzētavām. Ļaujieties šā burvīgā reģiona valdzinājumam, atklājiet sev Morāvijas nocietinātos pilskalnus un gotikas stila celtnes, piemēram, iespaidīgo Buchlov pili.

 

• IgaunijaLahemā nacionālā parka muižas

Trīs dažādos laikmetos celtas muižas, katra savā krāsā, tomēr ar kopīgu stilu, kas atspoguļo igauņu eleganci un klasisko baroka arhitektūru, ērti iekārtojušās Lahemā nacionālā parka teritorijas krāšņajā "līču zemē". Renovētas, izmantojot videi draudzīgus materiālus, visas trīs muižas piedāvā tūristiem dažāda veida aktivitātes – Vihulas muižā ir lauku klubs un kūrvieta, Palmses muižā izvietots brīvdabas muzejs, bet Sagadi muižā atrodas Dabas skola un Meža muzejs. Netālu no šīm elegantajām ēkām apmeklētājus gaida iespaidīgais Viru purvs, vai arī mazajā piejūras Kasmu ciematā – brauciens ar garu vikingu laivu.

 

• FrancijaRubē

Rubē (Roubaix) – daļa no bagātā tekstilrūpniecības trijstūra, kuru Francijas ziemeļos industriālajā laikmetā veidoja Lille, Rubē un Turkuēna, tika būtiski izmainīta saskaņā ar iespaidīgu pilsētas attīstības plānu, padarot to par dinamisku, mākslinieciski aktīvu pilsētu, kas veidota uz ilgtspējīgiem pamatiem. Daudzi rūpniecības un pilsētas objekti tika pārveidoti – pašvaldības peldbaseins ir kļuvis par tēlotājmākslas muzeju, bet vecajā auto tehniskās apkopes stacijā tagad ir neatkarīgais teātris. Velosipēdu nomas sistēma ļauj apmeklētājiem doties laukā no pilsētas uz daudzajām renovētajām zaļajām zonām.

 

• Grieķija

Delfu municipalitāte

Delfu municipalitāte, kas ir slavenā orākula mājvieta un pasaules centrs grieķu mitoloģijā, var lepoties ar garu, noslēpumiem bagātu vēsturi un neparasti gleznainu dabu. Šeit jūs sagaida gan tīras Zilā karoga pludmales, gan diženas arheoloģiskās drupas. Starp daudzajiem Delfu municipalitātes atjaunošanas projektiem ir Harmainas apgabala gadsimtus veco ādas miecētavu renovācija un Amfisas vecpilsētas rekonstrukcija, izmantojot ilgtspējīgas būvniecības tehnoloģijas. Neatkarīgi no tā, vai jums patīk ekstremālie sporta veidi vai rāmas pastaigas gar seno tempļu svētvietām, amfiteātriem vai stadioniem, to visu var atrast Delfos.

 

• UngārijaMecsek

Mecsek ir zaļi noaudzis apvidus Ungārijas dienvidos, kur, pateicoties maigajam Vidusjūras klimatam, plaukst vīģes, mandeļkoki un vīna dārzi. Daudzi pamesti objekti Mecsek apgabalā ar tā neskaitāmajām romiešu pilsētām un vairākus gadsimtus senajām vietām ir ieguvuši jaunu elpu. Šo objektu vidū ir slavenā porcelāna fabrika un mākslas centrs, kā arī viesnīca, kura tika izveidota benediktiešu klostera iekšējā pagalmā, kas ir pazīstams ar savām ārstnieciskajām īpašībām. Mohács pilsētā katru gadu notiek aizraujošs karnevāls, bet milzīgās, maz izpētītās Trió alas ir īstais šā reģiona dabas brīnums. Orfű ezeri biezu mežu vidū arī ir apmeklējuma vērti.

 

• IslandeStykkishólmur municipalitāte

Šis burvīgais zvejnieku ciemats atrodas Islandes rietumu galā pretim kalnainai Westfjords pussalai pāri okeānam. Līdz ar panīkumu zvejniecības nozarē Stykkishólmur ciemā sākās renovācijas darbi, lai veicinātu tūrismu, vienlaikus uzsverot nepieciešamību aizsargāt vidi. Vecās zvejnieku mājas tika restaurētas un atvēra savas durvis kā viesu nami. Tas savukārt sekmēja nodarbinātību jauniešu vidū, jo jaunā paaudze tagad izvēlas palikt ciemā un uzņemt tūristus, nevis doties prom. Vislielāko apmeklētāju uzmanību šajā attālajā savvaļas dabas nostūrī piesaista fjordi, kā arī vulkānu muzejs un vietējās folkloras muzejs. Šeit jūs varēsit izbaudīt nesteidzīgu dzīves ritmu bez stresa un raizēm.

 

• ĪrijaThe Great Western Greenway, Meijo grāfiste

Viena no Eiropas iespaidīgākajām velotakām ir Great Western Greenway. Braucot pa šo 42 kilometru garo taku, izbaudiet elpu aizraujošas dabas un jūras ainavas, kas no visām pusēm ietver izroboto Atlantijas okeāna piekrasti Meijo grāfistē. Ievērības cienīgie objekti, kas robežojas ar bijušo dzelzceļa līniju, tika renovēti un atvērti apmeklētājiem, kā, piemēram, slavenā viktoriāņu stilā celtā Mulranny viesnīca. Pamielojiet acis ar apkārtējās dabas krāšņumu – arhipelāgu Klū līcī, klinšaino Nephin kalnu grēdu un zilā karoga pludmalēm, kas stiepjas gar taku.

 

• ItālijaMontevecchio, Guspini municipalitāte

Dienvidrietumu Sardīnijas piekraste ir īsta Itālijas vasaras idille. Tā ir mājvieta ne tikai apbrīnojami skaistām pludmalēm, olīvu audzēm un saules apspīdētiem kalniem, bet arī Montevecchio ciemam un ekomuzejam, kas atrodas Itālijas visvecāko raktuvju teritorijā. Ciems un muzejs tika restaurēti, kļūstot par nozīmīgu kultūras mantojuma centru un sniedzot iespēju ieskatīties aizmirstajā Sardīnijas rūpniecības vēstures laikmetā. Šeit var apskatīt lauku amatnieku darbus, gūt zināšanas par kalnrūpniecības vēsturi un nogaršot īpašas delikateses, kas gatavotas pēc senām receptēm. Visa gada garumā ciemā tiek svinēti dažādi vietējie svētki.

 

• LietuvaRokišķu muiža

Elegantā, lepnā, krāšņa dārza ieskautā Rokišķu muiža ir grāfa Ignata Tīzenhauzena bijusī rezidence. Tās rūpīgi restaurētās telpas un kultūras vakari piesaista gan vietējos, gan ārzemju apmeklētājus. Muižas vecās ēkas un saimniecības celtnes tika rekonstruētas, lai atspoguļotu to kādreizējo varenību. Tagad šajās ēkās izveidots Rokišķu reģionālais muzejs, kurā apskatāms vairāk nekā 77 000 kultūras objektu, grāmatu un tēlotājmākslas priekšmetu. Muižas teritorijā arī ir iekārtots savdabīgs Ziemassvētku silīšu muzejs, kas ir interesants apskates objekts Ziemassvētku brīvlaikā.

 

• MaltaGħarb

Klusajā Għarb ciematā, kas atrodas Maltai piederošās Gozo salas galā, jaunieši vēl joprojām runā vietējā dialektā, bet restorānos tiek pasniegti tradicionālie ēdieni, tādā veidā saglabājot divas būtiskas Gozo iedzīvotāju tradīcijas. Wied il Mielaħ jeb "sāls ieleja", dabas baseins ar bagātīgu floru un faunu, kas jau kādu laiku bija pamests novārtā, tagad tiek veiksmīgi atjaunots. Tika renovētas arī laukakmeņu sienas ap ieleju un atjaunota dabiskā veģetācija. Għarb ciematā ieteicams apskatīt folkloras muzeju, kā arī dažādas savdabīgas, vēsturiski nozīmīgas baznīcas un bazilikas.

 

• NīderlandeVeenhuizen

Pavadiet nakti šajā klusajā, īpatnējā lauku nostūrī, apmetušies bijušā cietuma kamerā. Kādreiz Veenhuizen bija cietums un labošanas kolonija, bet mūsdienās tas pārveidojies par plaukstošu, tūristiem atvērtu ciematu. Vecajās cietuma ēkās ir iekārtoti viesu nami, veselības centri, mākslas galerijas un muzeji. Šī "Labvēlības apvienība", kuru 1822.gadā dibināja holandiešu ģenerālis kā darba kopienu bezpajumtniekiem un trūcīgajiem, pašlaik ir vietējās sabiedrības vēstures simbols un, pateicoties savai atrašanās vietai neskartā dabas stūrītī, liels tūristu vilinājums un interesanta alternatīva kultūras baudīšanai.

 

• PolijaŽirardova

Kādreiz Žirardova bija viena no vislielākajām tekstilrūpniecības pilsētām Eiropā. Tā tika izbūvēta 19.gs. divdesmitajos gados pēc inovatīva projekta, ievērojot optimālu ielu plānošanu un izveidojot īstu ciematu strādniekiem. Mūsdienās pēc rūpīgas restaurācijas šī unikālā paraugpilsēta jeb dārzu pilsēta kļuvusi par rūpniecības muzeju. Vecās vērptuves tika pārveidotas par mājām, restorāniem un veikaliem, vienlaikus saglabājot to sākotnējās arhitektūras īpatnības. Netālu no pilsētas tiek piedāvātas iespējas izbaudīt braucienus ar kanoe, riteņbraukšanu un pastaigas.

 

• PortugāleFajalas dabas parks

Iedomājieties, ka jums ir iespēja uzkāpt līdz vulkāna krāterim, kas tagad ir apaudzis ar sūnu un mierīgi guļ, bet kādreiz satricināja visu salu ar tās zaļajām, elpu aizraujošajām kalnu virsotnēm. Taču tas nav vienīgais ievērības cienīgais objekts Fajalas dabas parkā Azoru salās. Pateicoties notikušajām pārvērtībām, tūristiem tagad ir daudz vieglāk nokļūt parka teritorijā nekā jebkad iepriekš. Šeit jūs varat pastaigāties pa mācību takām, apmeklēt pētījumu un atklājumu centru, kā arī piedalīties ekskursijās gida pavadībā, lai iepazītu visaizraujošākos Fajalas dabas objektus, tostarp iespaidīgo Capelinhos vulkānu. Fajalas parka bagātība ir nelieli, gleznaini ciemati, kuros izveidoti iespaidīgi muzeji un galerijas, un apburošas dabas ainavas ar neaizmirstamām vulkānu virsotnēm.

 

• SlovēnijaIdrija

Apmeklējiet muzeju, kas izveidots pazemē. Tas ir Idrijas kalnrūpniecības muzejs, kurā dažas ekspozīciju zāles atrodas šahtu dziļumā, lai sniegtu apmeklētājiem priekšstatu par dzīvi dzīvsudraba ieguves uzplaukuma periodā. Raktuves pārveidošana par dzīvās vēstures muzeju bija daļa no projekta, kas tika īstenots, lai piesaistītu Idrijai tūristus un popularizētu vietējo kalnrūpniecības mantojumu. Projekta gaitā šajā burvīgajā, etniskajā Slovēnijas lauku pilsētā palielinājās tūrisma objektu skaits un uzlabojās infrastruktūra.Turklāt Idrija ir slavena ar savām mežģīņu darināšanas tradīcijām, kā arī piedāvā lieliskas iespējas izbaudīt makšķerēšanu, pārgājienus, peldēšanu un citas aktivitātes.

 

• SpānijaTrasmiera ekoparks

Trasmiera ekoparks, kas izveidots pēc Kantabrijas reģiona Arnuero municipalitātes iniciatīvas, ir aizraujošs muzejs zem klajām debesīm, kurā var apbrīnot solončaku un piekrastes ainavas, kā arī gūt zināšanas par šīs svarīgās dabas zonas vēsturi. Parka 2500 hektāru platībā atrodas restaurētās lauku ēkas, atjaunotās dzirnavas un putnu novērošanas torņi, kas tika izveidoti un atvērti apmeklētājiem kā kultūras objekti un izglītības centri. Sniedzot ieguldījumu vides ilgtspējīgā attīstībā, šis ekoparks ir dzīvais liecinieks zvejas un lauksaimniecības tradīcijām reģionā, kā arī ideāla vieta purva putnu un savvaļas dzīvnieku vērošanai.

 

• TurcijaHamamönü-Altındağ, Ankara

Pašā Ankaras, rosīgās tūristu pilsētas, sirdī atrodas mazpazīstams rajons – Hamamönü. 20.gs. 20.gados šeit bija plaukstošs kvartāls, kura celtnes apvienoja gan modernā turku stila, gan Osmaņu impērijas arhitektūras iezīmes. Tagad kvartāla ielas ir slēgtas automašīnām un atvēlētas tikai gājējiem, bet 33 no tā vēsturiskajām ēkām ir atjaunotas un iekļautas aizsargājamo celtņu sarakstā saskaņā ar jauno kultūras mantojuma programmu. Varenās masdžidas un mošejas, veikali, tirgi un dzīvojamās mājas piesaista vietējo iedzīvotāju un tūristu uzmanību, veidojot tikpat dinamisku un radošu atmosfēru, kāda reiz jau šeit valdīja.

 

Priekšvēsture

EDEN balva izveidota 2007.gadā, un pa šo laiku tā piešķirta 98 tūrisma galamērķiem 26 valstīs, kas Eiropā ieņēmuši nozīmīgu vietu ļoti konkurētspējīgajā tūrisma nozarē. EDEN tiecas veicināt ilgtspējīga tūrisma attīstības modeļus, popularizējot tos jaunos tūrisma galamērķus, kuri iestājušies par vides aizsardzību un vietējo kopienu atbalstīšanu, kā arī par sava unikālā kultūras un vēstures mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu. EDEN turklāt ir izveidota labas pieredzes apmaiņas vieta tūrisma nozarē – EDEN sadarbības tīkls.

EDEN tīkla mērķis ir izveidot saiti starp EDEN tūrisma galamērķiem, valstu valdībām, aģentūrām (piemēram, nacionālajām tūrisma organizācijām), augstskolām un tamlīdzīgiem starptautiskiem sadarbības tīkliem, veicināt labu praksi ilgtspējīga tūrisma nozarē un apmainīties ar informāciju par to. Sadarbības tīkla mērķis ir 2011.gadā kļūt par starptautisku bezpeļņas apvienību, kuru veidotu trīs līmeņu vadības struktūra: kopsapulce, vadības komiteja un darba grupas.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!