• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par biļešu drošu iegādi interneta vietnēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2011., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237221

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par iekšējā tirgus rezultātu apkopojumu

Vēl šajā numurā

05.10.2011., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par biļešu drošu iegādi interneta vietnēs

Eiropas Komisijas (EK) koordinētu, vērienīgu un gadu ilgušu pārbaudes pasākumu rezultātā par drošām biļešu iegādei tiešsaistē uz kultūras un sporta pasākumiem atzīti 88% pārbaudīto interneta vietņu Eiropas Savienības valstīs, kā arī Norvēģijā un Islandē. Situācija uzlabosies arī turpmāk, jo vairākas lietas tiek izskatītas tiesā.

Ikgadējās ES interneta “slaucīšanas” dienās (sweep days) piedalījās arī Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), kura darbības rezultātā visas pārbaudītās interneta vietnes ar problēmām tās brīvprātīgi novērsa.

ES veselības un patērētāju politikas komisārs Džons Dalli teica: “Šis ir liels sasniegums Eiropas patērētājiem: vērienīgie neatbilstību novēršanas pasākumi jau sniedz rezultātus, tie koncentrēti uz problemātiskajām jomām un palīdz sakārtot tirgu, nodrošinot skaidras cenas un pareizu informāciju. Lai pārbaudītu, kādas ir izklaides iespējas, un lai salīdzinātu cenas un piedāvājumus, iedzīvotāji aizvien vairāk izmanto internetu, un ir jānodrošina, lai viņi nekristu par upuri krāpniekiem.”

Patērētāju tiesību aizsardzības iestādes visā Eiropā pārbaudīja 414 tīmekļa vietnes, kurās pārdod biļetes uz kultūras vai sporta pasākumiem, lai noskaidrotu, vai tās darbojas atbilstoši ES patērētāju aizsardzības normām. Pēc tam valsts iestādes turpināja strādāt pie pārkāpumu novēršanas, prasot uzlabojumus un vajadzības gadījumā piemērojot sankcijas. Vairumā gadījumu pārbaudītās vietnes pārkāpumus novērsa brīvprātīgi. Patlaban pārkāpumus novērsušas 88% no pārbaudītajām interneta vietnēm (salīdzinājumam: 2010.gadā tādu bija tikai 40%).

Visbiežāk sastopamās problēmas:

• nav norādīta vai nepilnīgi norādīta, vai sniegta maldinoša informācija par preces cenu (piemēram, nav uzrādīti nodokļi vai apstrādes izmaksas) – 94% no pārbaudītajām tīmekļa vietnēm tagad sniedz skaidru un pareizu informāciju par preces kopējo cenu (ieskaitot maksu par piegādi un visas citas papildizmaksas), salīdzinot ar 55% 2010.gadā;

• negodīgi līguma noteikumi un nosacījumi (piemēram, nav garantēta biļešu piegāde laikā vai nav paskaidrota naudas atgūšanas iespēja pirkuma atcelšanas gadījumā ) – 92% no pārbaudītajām tīmekļa vietnēm tagad piedāvā taisnīgus / godīgus / līguma noteikumus un nosacījumus, salīdzinot ar 57% 2010.gadā;

• gadījumi, kad nav norādīta vai nepilnīgi norādīta, vai sniegta maldinoša informācija par tirgotāju (piemēram, tirgotājs nepatiesi apgalvo, ka viņš ir pilnvarotais pārstāvis) – 93% no pārbaudītajām tīmekļa vietnēm tagad sniedz visu tirgotāja kontaktinformāciju, piemēram, nosaukumu, adresi un e-pastu, salīdzinot ar 72% 2010.gadā.

Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs projekta ietvaros 2010.gada jūnijā sāka vērtēt pieejamo informāciju astoņās Latvijas interneta vietnēs (bilesuparadize.lv; bilesuserviss.lv; ticketpro.lv; bezrindas.lv; biletes.1188.lv; arenariga.com; forumcinemas.lv; cinamon.lv). Tika izvērtētas gan mājaslapas, kurās biļetes tirgo pats pakalpojuma sniedzējs, gan tādas, kur biļetes pārdod starpnieki. Divos gadījumos pārkāpumi netika konstatēti, pārējos sešos gadījumos labprātīgi novērsti pēc PTAC aicinājuma. Latvijā pārkāpumi galvenokārt konstatēti saistībā ar nepilnīgas informācijas sniegšanu par pārdevēju un pakalpojuma kopējo cenu, kā arī netaisnīgu līguma noteikumu piedāvāšanu patērētājiem, piemēram, netiek garantēta biļešu piegāde laikus vai pārdevējam ir paredzētas tiesības vienpusēji mainīt līguma noteikumus.

ES pārbaudes pasākumu izmeklēšanu sistēma turpinās darboties, un pašlaik tiek veiktas jaunas pārbaudes. 2012.gadā ir paredzētas vairākas kopīgas aktivitātes, kurās piedalās arī Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!