• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Šī vizīte - tas ir ļoti svarīgs vēsturisks notikums". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.1999., Nr. 119/120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23673

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Šī vizīte - tas ir ļoti svarīgs vēsturisks notikums" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

20.04.1999., Nr. 119/120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Šī vizīte — tas ir ļoti svarīgs vēsturisks notikums"

Islandes Republikas prezidents Oulafurs Ragnars Grīmsons — "Latvijas Vēstnesim" svētdien, 18.aprīļa pievakarē, gaidot valsts vizītē Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani

I2.JPG (25659 BYTES) Islandes Republikas prezidents Oulafurs Ragnars Grīmsons

Rīgā 12.06.1998. Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Šī saruna notika Islandes Republikas Prezidenta Oulafura Ragnara Grīmsona rezidencē Bessastadirā, uzņemot "Latvijas Vēstneša" ārpolitikas redaktoru nedaudz stundu pirms mūsu Valsts prezidenta ierašanās vizītē šajā Latvijai draudzīgajā valstī.

Vispirms augsti godājamais mājastēvs sirsnīgi pateicās par negaidīto dāvanu — "Latvijas Vēstneša" apgādā izdotās fundamentālās grāmatas "Triju Zvaigžņu gaismā" 1. un 2. sējumu ar galvenā redaktora, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekļa Oskara Gerta vēlējumiem.

"Šis unikālais izdevums ieņems godpilnu vietu manā bibliotēkā," teica Oulafurs Ragnars Grīmsons, kurš 1998. gada 5. jūnijā pats ir apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeņa 1. šķiru un ir šī ordeņa lielkrusta komandieris.

Tāpat Prezidents Grīmsons ļoti atzinīgi novērtēja rakstu par Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani, kas vizītes priekšvakarā ar "Latvijas Vēstneša" starpniecību bija publicēts Islandes lielākajā laikrakstā "Morgunbladid" (tirāža — 60 000 eksemplāru), ko lasa katrā islandiešu mājā.

Pēc tam Islandes Prezidents savas rezidences tikko pieminētajā vēsturiskajā bibliotēkā sniedza interviju "Latvijas Vēstnesim", izsakot viedokļus par Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizīti:

"Šī ir ļoti svarīga vizīte. Pirmkārt, tā ir vēsturiska vizīte, jo Prezidents Ulmanis ir pirmais kādas Baltijas valsts prezidents, kas ierodas mūsu zemē. Tādējādi arī visā Islandes tūkstošgadu vēsturē šī ir pirmā reize, kad suverēnas Baltijas valsts prezidents ierodas mūsu zemē.

Otrkārt, šī vizīte jāvērtē tā lielā atbalsta kontekstā, ko islandiešu tauta tika apliecinājusi Latvijai un pārējām Baltijas valstīm jūsu cīņā par savas neatkarības atjaunošanu. Tādēļ mēs jo īpaši apsveicam to.

Treškārt, šīs vizītes nozīmīgumu nosaka arī aizvien pieaugošā sadarbības nepieciešamība starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm. Manuprāt, šīm astoņām valstīm var būt ļoti svarīga loma modernās Eiropas evolūcijā XXI gadsimtā. Es nedomāju tikai Ziemeļeiropas evolūciju, bet arī attiecību evolūciju ar Krieviju, ar ASV, ar Eiropas Savienību — ar Ziemeļeiropas valstu starpniecību.

Es jau pērn savas vizītes laikā (12.06.1998. — J.Ū. ) Latvijā teicu, ka šīs desmitgades laikā mēs esam radījuši veselas trīs reģionālās organizācijas — Baltijas jūras valstu padomi, Barenca jūras valstu padomi un Arktisko valstu padomi. Un visās šajās institūcijās Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm ir ārkārtīgi liela nozīme.

Šajā gadā, kas pagājis kopš manas vizītes Latvijā, dzīve apstiprinājusi manu vārdu patiesīgumu. Tagad kā ASV, tā Krievijā pieaug pārliecība par to, cik svarīgas šīs reģionālās organizācijas var būt mierīgā integrācijā, un pieaug interese un sapratne par mūsu reģionālo organizāciju nozīmīgumu ekonomiskajā darbībā un vides aizsardzībā.

Vērojot traģēdijas, kas risinās citās Eiropas daļās, šis ļoti sekmīgās sadarbības piemērs Ziemeļeiropā ir ļoti svarīgs precedents."

"Ņemot to visu vērā, Latvijas Valsts prezidenta vizīte ir ļoti svarīgs un vēsturisks notikums," atzina Islandes Prezidents Oulafurs Ragnars Grīmsons…

Jānis Ūdris,

"Latvijas Vēstneša"

speciālkorespondents

Valsts prezidenta vizītē Islandē

Pilnībā Islandes Prezidenta interviju "Latvijas Vēstnesim" paredzēts publicēt pēc mūsu ārpolitikas redaktora atgriešanās no Reikjavīkas. Bet tagad lai runā Valsts prezidenta vizītes operatīvās informācijas! — "Latvijas Vēstneša" redakcija

Vakar, 19.aprīlī, sākās Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa triju dienu valsts vizīte Islandes Republikā

Reikjavīkā 19.04.1999.

ISLANDE2.JPG (28079 BYTES) Islandes Republikas prezidents Oulafurs Ragnars Grīmsons, sagaidot Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani un Ainu Ulmanes kundzi Foto: Juris Krūmiņš — speciāli "Latvijas Vēstnesim"

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 19.aprīlī, savas valsts vizītes pirmajā dienā, Reikjavīkā tikās ar Islandes prezidentu Oulafuru Ragnaru Grīmsonu.

Sarunā apspriesta abu valstu politiskā, ekonomiskā, kā arī reģionālā sadarbība un sakari kultūrā.

Valsts prezidents atzīmēja, ka Islandes prezidenta vizīte Latvijā pagājušā gada jūnijā ir bijusi veiksmīga un devusi konkrētus rezultātus. Runājot par abu valstu ekonomisko attiecību paplašināšanos, G.Ulmanis norādīja, ka ir pieaugušas Islandes investīcijas Latvijā transporta un kokapstrādes jomā, kas varētu sekmēt sadarbību šajās nozarēs arī turpmāk. O.R.Grīmsons un G.Ulmanis sarunā apsveica aizvien pieaugošo ekonomisko sadarbību. Valsts prezidents informēja, ka šodien, 20.aprīlī, tiekoties ar Islandes premjerministru, runās par Latvijas iespējām sadarboties ar Islandi zivsaimniecībā, pārņemot moderno tehnoloģiju pieredzi.

Abu valstu prezidenti tikšanās laikā sprieda par reģionālo sadarbību. Uzsverot tās nozīmi, G.Ulmanis norādīja, ka jau radītās reģionālās organizācijas — Baltijas jūras valstu padome, Barenca jūras valstu padome, Eiropas Padome, Eiropas Savienība, Ziemeļvalstu padome — abām valstīm sniedz plašas sadarbības iespējas. Tika apspriesta arī formulas "5+3" īstenošanās valstu sadarbībā. Islandes prezidents atzīmēja, ka reģionālās organizācijas ir radījušas jaunu dimensiju Eiropā.

Abi prezidenti sarunās runāja par pieaugošo sadarbību kultūrā, minot konkrētu sadarbības projektu īstenošanu. G.Ulmanis uzsvēra Latvijas un Islandes kopējo ciešo kultūrvēsturisko izpratni un norādīja, ka abas valstis vēstures gaitā apzinājušās brīvības un neatkarības nozīmi.

Sarunā apspriesta gaidāmā NATO galotņu tikšanās Vašingtonā. O.R.Grīmsons pauda Islandes atbalstu Latvijai tās ceļā uz integrāciju NATO.

Tika apspriesta situācija Kosovā un uzsvērts, ka ir svarīgi atrast veidu, kā noregulēt situāciju, lai Kosovas albāņi atgrieztos mājās, un kā stiprināt drošību Eiropā.

 

Pēc tam Guntis Ulmanis un Oulafurs Ragnars Grīmsons tikās ar žurnālistiem, kurā Latvijas presi pārstāvēja "Latvijas Vēstnesis".

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!