• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par pārtikas izdalīšanas trūcīgajiem programmas finansēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2011., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236556

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta ārkārtas sēdē: 2011.gada 22.septembrī

Vēl šajā numurā

23.09.2011., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par pārtikas izdalīšanas trūcīgajiem programmas finansēšanu

20.septembrī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē pauda Latvijas viedokli, ka arī turpmāk pārtikas izdalīšanas vistrūcīgākajām personām programma ir jāfinansē no ES budžeta. Latvija iebilst pret vairāku ES dalībvalstu priekšlikumu, ka šo sociāli atbildīgo programmu būtu jāfinansē tikai no dalībvalsts budžeta.

Eiropas Komisija iecerējusi grozīt regulu par pārtikas izdalīšanu vistrūcīgākajām personām ES dalībvalstīs. Saskaņā ar priekšlikumu tiks noteikti divi produktu piegādes avoti – intervences uzkrājumi vai, ja pārtikas izplatīšanai piemērotu intervences krājumu nav, produkti jāiepērk tirgū. Paredzēts arī noteikt, ka šīs programmas darbības periods būs trīs gadi. Priekšlikums arī paredz valsts līdzfinansējumu, 2012. un 2013.gadā programmu finansējot 75 procentu apmērā vai 90 procentu apmērā tām dalībvalstīm, kuras tiek finansētas no Kohēzijas fonda, tajā skaitā arī Latvijai. Izmaiņas arī paredz, ka turpmāk netiks segtas tās organizāciju (piemēram, labdarības organizāciju) administratīvās izmaksas no ES līdzekļiem, kuras līdz šim nepārsniedza vienu procentu no katras dalībvalsts kompetentajai iestādei nodotās produktu vērtības. Tāpat arī iecerēta pastiprināta pieteikšanās kārtība, uzraudzība un atskaites.

Latvijas puse nav apmierināta, ka pašreizējais regulas priekšlikums nosaka obligātu līdzfinansējumu no dalībvalsts budžeta. Latvija arī izsaka šaubas par trīs gadu programmas elastību, jo programmas kritēriji – trūcīgo personu skaits dalībvalstī, intervencē esošie pārtikas produkti un pieejamie finanšu līdzekļi – ir relatīvi mainīgs lielums. Tāpat Latvija neatbalsta jaunu administratīvo šķēršļu ieviešanu šajā programmā un aicina saglabāt administratīvo izmaksu atlīdzināšanu labdarības organizācijām (vienu procentu no tām izdalei vistrūcīgākajām personām nodoto produktu vērtības) no ES līdzekļiem.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!