• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
- par vizīti Islandes Republikā un ASV (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.04.1999., Nr. 116/118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23640

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pretrunu pilnajā ceļā uz Eiropu. Kur ir mūsu vieta

Vēl šajā numurā

16.04.1999., Nr. 116/118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents:

Turpinājums no 1. lpp.

— par vizīti Islandes Republikā un ASV

Paredzēts arī, ka Guntis Ulmanis piedalīsies koku stādīšanas ceremonijā Draudzības mežā.

Valsts vizīte beigsies trešdien, 21.aprīlī, kad Guntis Ulmanis Reikjavīkas ostā apmeklēs firmu "Eimskip" un iepazīsies ar Reikjavīkas katedrāli.

Prezidentu valsts vizītē Islandē pavadīs oficiāla mūsu valsts delegācija, kurā būs ārlietu ministrs Valdis Birkavs, Latvijas vēstnieks Islandē Aivars Baumanis, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Ivars Millers, Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Jānis Lapše, Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Juris Rītiņš, Latvijas Attīstības aģentūras ģenerāldirektors Māris Ēlerts un citas oficiālas personas.

Šī ir Latvijas Republikas Valsts prezidenta atbildes vizīte — pērn jūnijā Islandes Republikas prezidents Oulafurs Ragnars Grīmsons bija valsts vizītē Latvijā. Toreiz, atbildot uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu, kāda bija galvenā morālā un psiholoģiskā motivācija mazajai Islandei pirmajai 1991. gada augustā atzīt Latvijas neatkarību, Islandes prezidents teica:

" Mazā Islandes tauta pati simt gadu cīnījās, lai atjaunotu savu neatkarību. Tā bija ilga cīna, kas sākās pagājušā gadsimta vidū un beidzās ar Islandes neatkarības atjaunošanu 1944. gadā. Tādēļ mēs ļoti labi sapratām, cik svarīgs mazai valstij ir citu valstu atbalsts. Mēs arī vienmēr esam nolieguši lielu valstu tiesības dominēt pār mazām valstīm un censties noteikt to likteni. Tāpēc arī Islandes valdība un Islandes tauta tik noteikti atbalstīja Latvijas neatkarību. Šis precedents ir arī apliecinājums, ka mazajām valstīm šodienas pasaulē dažkārt ir lielākas iespējas nākt klajā ar svarīgām iniciatīvām."

Savukārt Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis uzsvēra, ka šis Islandes vēsturiskais solis ar katru gadu iegūst aizvien lielāku un spilgtāku nozīmi.

 

Pēc valsts vizītes Islandē, no 21.aprīļa līdz 27.aprīlim Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Aina Ulmanes kundze uzturēsies ASV. 25.aprīlī Valsts prezidents piedalīsies Eiroatlantiskās partnerības padomes valstu vadītāju sanāksmē, kas notiks pēc NATO valstu vadītāju tikšanās, kā arī valstu vadītāju darba pusdienās, ko rīko ASV prezidents Bils Klintons. Vizītes laikā G.Ulmanis kopā ar citiem valstu un valdību vadītājiem piedalīsies svinīgajā pasākumā Baltajā namā, kas veltīts NATO 50.gadadienai. G.Ulmanis ieradīsies arī pieņemšanā, ko valstu vadītājiem rīko Vašingtonas mērs. Valsts prezidentam Guntim Ulmanim būs atsevišķa tikšanās ar Turcijas prezidentu Suleimanu Demirelu. Vašingtonā G.Ulmanis tiksies arī ar latviešu sabiedrību un piedalīsies Antidefamācijas līgas rīkotajā ikgadējā svinīgajā pasākumā, kur uzstāsies ar runu. Pagājušajā gadā Valsts prezidents saņēma šīs līgas balvu.

Valsts prezidents G.Ulmanis un A.Ulmanes kundze apmeklēs arī Ņujorku, kur Valsts prezidents piedalīsies Austrumu–Rietumu studiju institūta rīkotajā konferencē par investīcijām Viduseiropā un Austrumeiropā, kā arī svinīgajā pasākumā, kurā tiks pasniegta balva bijušajam VFR kancleram Helmutam Kolam. 1996.gadā šādu balvu saņēma arī trīs Baltijas valstu prezidenti. Ņujorkā Valsts prezidents un A.Ulmanes kundze tiksies ar latviešu sabiedrības pārstāvjiem.

Valsts prezidenta preses dienests

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!