• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs: Par ziedojumu sociālajai palīdzībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2011., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236146

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministrs: Par multimediju komplekta uzstādīšanu Mazsalacas vidusskolā

Vēl šajā numurā

16.09.2011., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs: Par ziedojumu sociālajai palīdzībai

Finanšu ministrs Andris Vilks atļauj akciju sabiedrībai "Rīgas siltums" veikt ziedojumu biedrībai "Latvijas Pašvaldību savienība" 840 000 latu sociālās palīdzības veicināšanai. Ziedojums paredzēts, lai sociāli atbalstītu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā deklarētās ģimenes vai atsevišķi dzīvojošās personas, kurām saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem ir tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu un kuru mājokļu apkurei tiek izmantota "Rīgas siltuma" piegādātā siltumenerģija. "Šī ir iespēja atbalstīt sociāli neaizsargātākos iedzīvotājus," norāda ministrs, "bet līdz nākamā gada apkures sezonai komunālo parādu problēma būtu jārisina pēc būtības, ne tikai ar pašvaldības pabalstu palīdzību. Esmu jau rosinājis plašāku diskusiju par šo jautājumu, iesaistot gan valsts iestādesEkonomikas un Tieslietu ministriju, gan sabiedriskās organizācijasLatvijas Lielo pilsētu asociāciju, Latvijas Pašvaldību savienību, kā arī pakalpojumu piegādātāju pārstāvjus, Latvijas Komercbanku asociāciju u.c. organizācijas."

Finanšu ministrs uzsver, ka ziedošana ir īslaicīgs risinājums krīzes laikā, bet tā nevar kļūt par pastāvīgu sistēmu. Uzņēmumam AS "Rīgas siltums" jāstrādā ar peļņu, jāpilnveido darbs ar parādniekiem, peļņa jāizmaksā akcionāriem dividendēs, bet Rīgas domei sociālā palīdzība būtu jānodrošina no sava budžeta.

A.Vilks atzīmē, ka ziedojuma atļaujas piešķiršanas procesā konstatēti vairāki iespējamie riski, tai skaitā tas, ka ziedotājs ir sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs un šis ziedojums var ietekmēt arī AS "Rīgas siltums" pakalpojumu tarifus. Papildus uzņēmuma peļņas ziedošana sociālajai palīdzībai var mazināt godprātīgu "Rīgas siltuma" pakalpojumu patērētāju motivāciju regulāri un laikus norēķināties par siltumenerģiju.

A.Vilks arī norāda, ka "Rīgas siltuma" ziedojuma sadalē nav pieļaujama pabalsta saņēmēju diskriminācija pēc namu apsaimniekotāju statusa un tas jāsaņem ne vien Rīgas domes, bet arī privāto namu apsaimniekotāju namu iemītniekiem.

Lai novērstu minētos riskus, Finanšu ministrija jau tuvākajā laikā virzīs vairākus konkrētus priekšlikumus par izmaiņām ziedošanas kārtībā, tai skaitā priekšlikumu liegt sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem veikt ziedojumus.

Saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrībām, kā arī kapitālsabiedrībām, kurās valsts vai pašvaldības daļa pamatkapitālā pārsniedz 50%, finanšu līdzekļus sociālās palīdzības veicināšanai drīkst ziedot. Minētais likums nosaka, ka ziedojumu, ja tā apmērs pārsniedz 1000 latus, drīkst veikt tikai ar finanšu ministra atļauju.

 

Aiga Aizpuriete, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!