• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par importa un eksporta pieaugumu jūlijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2011., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236141

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iekšlietu ministrija: Par Sabiedriskās drošības konsultatīvās padomes sēdi

Vēl šajā numurā

16.09.2011., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par importa un eksporta pieaugumu jūlijā

9.septembrī publiskotie Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka Latvijas preču eksports šā gada jūlijā, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, palielinājies par 19,8%, bet imports tajā pašā laika posmā audzis par 29,5%.

Eksporta pieauguma temps gada griezumā kļuvis lēnāks, atspoguļojot vietējās rūpniecības lēnāku attīstību pēdējos mēnešos un pasaules kopējās ekonomiskās situācijas pasliktināšanos, importa pieaugums kļuvis straujāks, kas liecina par iekšzemes pieprasījuma spēcīgāku atjaunošanos, ko pēdējos mēnešos apstiprinājuši arī mazumtirdzniecības apgrozījuma un investīciju pieauguma dati. Kopējais preču imports jūlijā ir sasniedzis 660,2 miljonus latu, kas ir augstākais rādītājs kopš 2008.gada oktobra un 14,1% pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi.

Importam pieaugot straujāk nekā eksportam, Latvijas ārējās tirdzniecības deficīts jūlijā ir palielinājies līdz 188,8 miljoniem latu, salīdzinot ar 100,4 miljoniem latu jūnijā, un šāda pieauguma tendence varētu saglabāties arī turpmākajos mēnešos.

Eksporta pieaugumu jūlijā, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, nodrošinājušas divas no trim galvenajām Latvijas eksporta preču grupām – lauksaimniecības un pārtikas preces, kā arī metāli un metālu izstrādājumi, kamēr trešā svarīgākā eksporta preču grupa – koks un koka izstrādājumi – jau piedzīvojusi eksporta apjoma kritumu. Lauksaimniecības un pārtikas preču eksports jūlijā bijis par 13,3% lielāks nekā pirms gada, bet metālu un metālu izstrādājumu eksports audzis par 29,8%. Savukārt koka un koka izstrādājumu eksports, salīdzinot ar pagājušā gada jūliju, samazinājies par 3,2%.

Lai gan imports jūlijā uzrādījis būtisku kāpumu, palielinot ārējās tirdzniecības deficītu, pozitīvi, ka šo pieaugumu nodrošinājis pirmām kārtām ražošanas līdzekļu – mehānismu un iekārtu – imports, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu palielinājies par 73,0%, dodot gandrīz pusi no kopējā importa pieauguma. Tāpat strauji palielinājies arī metālu un metālu izstrādājumu imports – par 49,0% un satiksmes līdzekļu imports – par 27,3% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi.

2011.gada pirmajā pusē Latvijas eksporta pieaugums ir bijis ļoti straujš, nodrošinot arī ekonomikas kopējo izaugsmi, taču turpmākajos mēnešos pieaugums kļūs lēnāks, ko noteiks gan pagājušā gada augstā bāze, kad no gada vidus bija vērojams straujš eksporta apjoma kāpums, gan situācijas pasliktināšanās ārējos tirgos. Līdz ar finanšu problēmu saasināšanos atsevišķās eirozonas valstīs un ASV sagaidāma pasaules ekonomiskās izaugsmes palēnināšanās, tajā skaitā savas ekonomiskās izaugsmes prognozes ir samazinājušas arī vairākas nozīmīgas Latvijas eksporta partnervalstis.

Uz mazāku eksporta pieauguma tempu norāda arī Eiropas Savienības ekonomiskās pārliecības (ESI) indeksa rādītāji, tostarp rūpniecībā un mazumtirdzniecībā, kas jau vairākus mēnešus uzrāda lejupejošu virzību, kā arī dati par jaudu noslodzi Latvijas apstrādes rūpniecībā, kur divās no trim galvenajām eksporta nozarēm – metālu apstrādē un kokrūpniecībā – ražošanas jaudas izmantošana tuvojas maksimumam un bez papildu investīcijām būtiska apjoma palielināšana vairs nebūs iespējama.

Tomēr, neskatoties uz gaidāmo pieauguma tempa samazināšanos, gada kopējais eksporta kāpums Latvijā joprojām saglabāsies augsts un ar eksportu saistītās nozares joprojām stabili ierindosies starp galvenajām Latvijas ekonomiskās izaugsmes nodrošinātājām.

 

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!