• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru kabineta pārstāvja biroja 2009.–2010.gada darba pārskatu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2011., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235839

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties divu dienu darba vizītē Beļģijā

Vēl šajā numurā

13.09.2011., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ministru kabineta pārstāvja biroja 2009.–2010.gada darba pārskatu

Ministru kabineta pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās birojs (turpmāk – Birojs) ir iesniedzis Ministru kabinetam darba pārskatu par 2009.–2010.gadu. Darba pārskatā sniegts ieskats par Eiropas Cilvēktiesību tiesas (turpmāk – Tiesa) reformu un tās ietekmi uz Biroja darbu, analizēta valdības komentāriem nosūtīto iesniegumu dinamika un specifika noteiktajā laika periodā, sniegts pārskats par Eiropas Cilvēktiesību tiesas nolēmumiem, kas pieņemti pret Latviju, kā arī Tiesas noteiktajās kompensācijās izmaksāto summu apjoms. Tāpat sniegts apskats par Biroja darbu saistībā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas specializētajām procedūrām, kā arī nacionālo ziņojumu sagatavošanu par Latvijai saistošo starptautisko daudzpusējo līgumu izpildi.

Pilns darba pārskats un statistika ir pieejama Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Arī 2011.gadā Biroja darba apjoms nav mazinājies. Līdz 2011.gada 1.septembrim Tiesa valdības komentāriem nosūtījusi 18 jaunus iesniegumus un kopā ir pasludinājusi 22 nolēmumus pret Latviju, no tiem – 8 spriedumus un 14 lēmumus.

2011.gadā pasludinātajos astoņos Tiesas Palātas spriedumos, sešos no tiem ir konstatēti Konvencijas pantu pārkāpumi. Vēl viens spriedums tika pasludināts lietā, kurā Latvija bija iesaistījusies trešās puses statusā iesniedzējas pusē. No šogad pasludinātajiem astoņiem spriedumiem divos Latvijas valdība ir lūgusi veikt redakcionālus labojumus, viens lūgums ir ņemts vērā, viens ir ticis noraidīts. Laikā no 2000.gada līdz 2011.gada 1.septembrim Latvijas valdība ir izteikusi lūgumu redakcionāli precizēt trīs pret Latviju pasludinātos spriedumus, no tiem divos gadījumos lūgumi ņemti vērā.

Pēc valdības komentāru saņemšanas Tiesa 2011.gadā divas lietas ir noraidījusi kā neatbilstošas izskatīšanai pēc būtības, savukārt trīs lietās pieņemts lēmums par lietas svītrošanu no izskatāmo lietu saraksta, pamatojoties uz noslēgto mierizlīgumu vai valdības iesniegto vienpusējo deklarāciju.

Jau tradicionāli lielu proporciju no pieņemtajiem lēmumiem veido lēmumi par lietas svītrošanu no Tiesā izskatāmo lietu saraksta sakarā ar iesniedzēju zaudēto interesi vai nevēlēšanos uzturēt savas sūdzības. 2011.gadā šādi lēmumi ir pieņemti četrās lietās. Vēl piecās lietās ir pieņemti Tiesas daļēji lēmumi par atsevišķu sūdzību pieņemšanu tālākai izskatīšanai, vienlaikus noraidot citas pieteikumu iesniedzēju iesniegtās sūdzības.

2011.gadā pieaugusi Tiesas piespriestajās kompensācijās izmaksātā summa, laikā no 2011.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 1.septembrim Tiesas piespriestajās kompensācijās bija izmaksāti jau 63 010 lati.

 

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!