• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 1993. gada 30. jūnija nolikums "Nolikums par profesionālās darbības licencēšanas kārtību Latvijas Republikas fondu tirgū". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.07.1993., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235790

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija lēmums

Par grozījumiem Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija 1991.gada 9.maija lēmumā "Par selekcijas, izmēģinājumu, zinātniskās pētniecības, mācību un atsevišķu specializēto valsts saimniecību saraksta apstiprināšanu"

Vēl šajā numurā

06.07.1993., Nr. 45

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: nolikums

Pieņemts: 30.06.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Finansu ministrija

Apstiprināts ar Latvijas Repubublikas
finansu ministra
1993.gada 30.jūnija pavēli Nr.83

NOLIKUMS
par profesionālās darbības licencēšanas kārtību Latvijas Republikas fondu tirgū

 

VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1. Šis nolikums nosaka, kādā kārtībā LR pilsoņiem, pastāvīgiem iedzīvotājiem, un arī ārvalstu pilsoņiem izsniedzamas speciālās atļaujas (licences) profesionālai darbībai LR fondu tirgū kā vērtspapīru tirgus speciālistiem.

2. Turpmāk ar jēdzienu "speciālisti" tiek saprastas minētās  fiziskās personas, kas veic savu profesionālo darbību kā individuālo darbu vai kā juridisko personu darbinieki - vērtspapīru tirgus dalībnieki saskaņā ar šo nolikumu.

3. Fondu tirgus dalībnieki tiek licencēti, lai nodrošinātu, ka viņi apzinīgi un profesionāli veiks savus pienākumus.

4. Gadījumā, ja juridiskā persona - fondu tirgus dalībnieks pārtrauc savu darbību, tad licencētajam speciālistam ir tiesības turpināt savu profesionālo darbību kā individuālo darbu vai noslēgt līgumu ar citu juridisku personu uz licences darbības laiku, paziņojot par to Vērtspapīru un biržu komisijai.

Ja juridiskā persona - fondu tirgus dalībnieks nav maksātspējīga vai, ja tai šajā nolikumā noteiktajā kārtībā ir atņemtas tiesības darboties fondu tirgū, tas automātiski zaudē licenci.

5. Licence var tikt anulēta, ja speciālists neprofesionāli izpilda savus pienākumus, nodarot kaitējumus juridiskām vai fiziskām personām. Jautājumu par licences anulēšanu izskata LR FM Vērtspapīru un biržu komisija uz cietušo iesniegto dokumentu pamata.

6. Latvijas Republikā līdz FM Vērtspapīru un biržu komisijas īpašam lēmumam ir spēkā licences (kvalifikācijas atestāti) profesionālai darbībai biržu tirgū, kas izsniegtas citās valstīs.

7. Licenci izdod uz 5 gadiem ar ikgadēju apstiprinājumu. Ja fondu tirgus speciālists profesionāli veic savus pienākumus un no attiecīgās juridiskās personas vai no paša speciālista saņemts motivēts lūgums, tad Vērtspapīru un biržu komisijai ir tiesības, pagarināt licences darbības termiņu bez kvalifikācijas eksāmena kārtošanas.

8. Licencēšanai ir pakļauti visi speciālisti, kas tieši strādā ar fiziskām un juridiskām personām un risina fondu tirgus jautājumus. Speciālistam veicot savus profesionālos pienākumus kantorī, licencei ir jābūt izliktai redzamā vietā, bet ja speciālists veic darbu ārpus ofisa, viņam jādod iespēja klientam iepazīties ar licenci vai notariāli apstiprinātu licences kopiju.

Profesionāla darbība fondu tirgū bez licences ir aizliegta. Pret aizlieguma pārkāpējiem tiek vērstas sankcijas atbilstoši likumdošanas normām.

9. Juridisko personu darbību fondu tirgū nodrošina licencēti speciālisti. Ja juridiskā persona izbeidz darba attiecības ar licencētu speciālistu un tās štatos nav neviena licencēta speciālista, tad tās darbība vērtspapīru tirgū automātiski tiek pārtraukta, par to trīs dienu laikā paziņojot Vērtspapīru un biržu komisijai, kā arī LR Uzņēmumu reģistram.

SPECIĀLISTU KVALIFIKĀCIJAS PRASĪBAS

10. Personas, kas pretendē uz licenci profesionālai darbībai vērtspapīru tirgū,

- nedrīkst būt sodītas par noziegumiem pret īpašumu, par kukuļņemšanu, naudas, vērtspapīru un dokumentu viltošanu;

tām jābūt nepieciešamajam zināšanu līmenim.

11. Kvalifikācijas minimumu licences saņemšanai nosaka Finansu ministrija, un to publicē presē.

SPECIĀLISTU LICENCĒŠANAS KĀRTĪBA

12. Licenci izsniedz pēc kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas.

Eksāmens tiek kārtots atbilstoši kvalifikācijas minimuma prasībām. Eksāmenu jautājumi un pareizo atbilžu procents, kas ir pietiekams licences saņemšanai, tiek apstiprināti ar Vērstpapīru un biržu komisijas lēmumu.

13. Pretendents eksāmenam var gatavoties patstāvīgi, kā arī specializētos semināros vai kursos.

14. Kvalifikācijas eksāmenu rīko Eksāmenu komisija, ko veido Vērtspapīru un biržu komisija no vadošiem fondu tirgus speciālistiem, Komisijas sastāvu apstiprina finansu ministrs.

Eksāmenu komisijas darba kārtību apstiprina Vērtspapīru un biržu komisija.

15. Organizatoriskajā darbā, kas saistīts ar licencēšanu (dokumentu pieņemšana un iepriekšējā analīze, metodiskā un tehniskā eksāmena nodrošināšana) var tikt iesaistītas citas organizācijas.

16. Lai pretendents varētu kārtot eksāmenu, viņam ne vēlāk kā nedēļu pirms paziņotā eksāmena datuma Eksāmenu komisijai ir jāiesniedz:

- iesniegums no fiziskas vai juridiskas personas, kas vēlas strādāt fondu tirgū;

- pēc noteiktas formas aizpildīta anketa.

Eksāmenu komisijai ir tiesības rakstveidā nosūtīt pretendentam motivētu atteikumu vai pieprasīt papildus dokumentus, kas apstiprina iesniegtās ziņas.

17. Kvalifikācijas eksāmens tiek kārtots rakstveidā valsts valodā. Eksāmenu rezultāti tiek noformēti ar protokolu. Protokolu paraksta visi Eksāmenu komisijas locekļi un sekretārs.

Pēc pretendentu lūguma eksāmena jautājumi var būt arī svešvalodā.

18. Licenci izsniedz FM Vērtspapīru un biržu komisija speciālistam, kaš sekmīgi nokārtojis kvalifikācijas eksāmenu, 15 dienas pēc eksāmenu rezultātu protokola noformēšanas.

19. Vērtspapīru un biržu komisija kārto izdoto licenču reģistru.

Naudas un fondu daļas priekšnieks G.Gondelmans

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!