• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ir atmoda, un krīt sēkla Zemgales un Kurzemes zemē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.1999., Nr. 114/115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23575

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ir atmoda, un krīt sēkla Zemgales un Kurzemes zemē (turpinājums)

Vēl šajā numurā

15.04.1999., Nr. 114/115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ir atmoda, un krīt sēkla Zemgales un Kurzemes zemē

S1.JPG (15669 BYTES)S2.JPG (55373 BYTES)Foto: Aigars Jirgens, A.F.I.

Kalendārs vēsta, ka klāt ir pavasaris un arī sējas laiks. Pavasaris gan vēss, sinoptiķi pat vēl paredz vairākus aukstuma periodus. Tomēr daudzviet valstī sējas darbi sākušies. Intensīvi tiek sēts Kurzemē, arī Zemgales pusē, kur augsne jau pietiekami sausa, lai sētu vasarājus.

Pašlaik svarīgi virsmēslot ziemāju sējumus. 1998.gadā ziemāji iesēti 149 tūkstošu hektāru platībā, tas ir nedaudz mazāk nekā gadu iepriekš, kad ar ziemājiem apsēja 179 tūkstošus hektāru. Šajā ziemā bija vērojamas straujas temperatūras svārstības, tāpēc daudzviet ziemājiem klājies grūti. Speciālisti rosina veikt pasākumus, kas pasteidzinātu augu augšanu un veicinātu to izturību pret dažādām slimībām.

Aizvadītā gada mitrajā rudenī bija labvēlīgi apstākļi nezāļu dīgšanai, tāpēc tagad ir jānovērtē pārziemojušo nezāļu blīvums un jāizvēlas attiecīgs herbicīds.

Vietās, kur augsne vēl mitra, zemkopji ar nepacietību gaida, kad varēs sākt sējas darbus. Pirms tam, protams, svarīgi pārliecināties, kāda ir sēklas kvalitāte. Ne visur zemnieki izmanto sertificētu sēklu. Šogad rajonu sēklu valsts inspekcijās bijusi krietni vien mazāka rosība nekā citus gadus. Daudzi zemnieki vispār nav pārbaudījuši sēklas materiālu, nereti to iegādājušies no nezināmiem tirgotājiem. Zemkopjiem jāatceras, ka nevar pirkt sēklu no pārdevēja, kuram nav dokumentu par tās kvalitāti. Aizvadītajā gadā bija vairāki gadījumi, kad tika sēts uz labu laimi. Rezultātā daudzviet sēju vajadzēja atkārtot, jo pirmais sējums nedīga. Turklāt neviens nedrīkst tirgot sēklas bez sertifikāta.

Kā ik gadu, kvalitatīvas un pārbaudītas sēklas piedāvā Viļānu un Priekuļu selekcijas un izmēģinājumu stacija. Šogad, iespējams, ienesīga varētu būt šķirnes sēklas audzēšana un realizācija. Par katru realizēto kondīcijai atbilstošu vasarāju sēklas tonnu valsts piemaksās 26 latus, bet par ziemāju sēklas tonnu — 25 latus. Šīs piemaksas varēs saņemt tikai tad, ja iepriekšējā vasarā izdarīta lauku apskate, sēkla pārbaudīta sēklu inspekcijā un tā kodināta ar Latvijā reģistrētām kodnēm. Katrs zemnieks saņems piemaksu arī tad, ja viņš šo prasībām atbilstošo šķirnes sēklu iesēs savā zemē.

Vēl nav sākusies cukurbiešu sēja un kartupeļu stādīšana, jo augsne nav pietiekami sasilusi. Kartupeļus ieteicams stādīt, kad augsnes temperatūra sasniegusi vismaz 8°C. Pirms tam laukos jāveic augsnes analīzes kartupeļu nematodes konstatēšanai.

Lai sekmīgi uzsāktu jauno sezonu, daudzi zemnieki izmantojuši valsts subsīdijas un iegādājušies jaunu tehniku. Pēc Zemkopības ministrijas informācijas, gandrīz 2000 saimniecības ir saņēmušas 6,9 miljonus latu. Par šo summu nopirktas vairāk nekā 2900 dažādas tehnikas vienības. Pērn Latvijā nopirkti 897 jauni traktori, visvairāk — NVS valstu ražojumi. Populārāki no tiem — MTZ markas traktori.

a

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!