• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas un Amerikas Savienoto Valstu diplomātisko attiecību atjaunošanas 20 gadskārtā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2011., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235607

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Austrālijas īpašā sūtņa vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

08.09.2011., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas un Amerikas Savienoto Valstu diplomātisko attiecību atjaunošanas 20 gadskārtā

 Trešdien, 7.septembrī, atzīmējot Latvijas un ASV diplomātisko attiecību atjaunošanas divdesmito gadskārtu, Latvijas Ārlietu ministriju apmeklēja bijušie ASV vēstnieki Latvijā un Latvijas vēstnieki ASV. Tikšanās laikā Ārlietu ministrijā (no labās): Andris Razāns, Latvijas Ārlietu ministrijas politiskais direktors; Aivis Ronis, Latvijas Privātbanku asociācijas prezidents, bijušais ārlietu ministrs, bijušais Latvijas vēstnieks NATO un ASV (2000–2004); Ketrīna Toda Beilija – bijusī ASV vēstniece Latvijā (2005–2008); Kērtiss Kemons, bijušais ASV valsts sekretāra vietnieks, kurš 1991.gada 5.septembrī parakstīja vēsturisko saprašanās memorandu par diplomātisko attiecību  atjaunošanu starp Latviju un ASV; Braiens Karlsons, bijušais ASV vēstnieks Latvijā (2001–2004); Džūdita Gārbere – pašreizējā ASV vēstniece Latvijā; Andris Teikmanis – ĀM valsts sekretārs; Māris Riekstiņš – Latvijas vēstnieks NATO, bijušais ārlietu ministrs, bijušais Latvijas vēstnieks ASV (2004–2007); Mārtiņš Virsis – Latvijas vēstnieks Lietuvā,  bijušais ārlietu ministra vietnieks, kurš 1991.gada 5.septembrī no Latvijas puses parakstīja vēsturisko saprašanās memorandu par diplomātisko attiecību  atjaunošanu starp Latviju un ASV; Ojārs Kalniņš – Saeimas deputāts, deputātu grupas sadarbībai ar ASV parlamentu priekšsēdētājs, bijušais Latvijas vēstnieks ASV (1993–1999). Atsevišķajā attēlā — pirmais ASV ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ints Siliņš (A.F.I. arhīva foto, 1994.)

Foto: Ārlietu ministrija

 

Lai atzīmētu Latvijas un ASV diplomātisko attiecību atjaunošanas divdesmito gadskārtu, 7.septembrī Ārlietu ministriju apmeklēja ASV bijušie vēstnieki Latvijā – Braiens Karlsons, Ketrīna Toda Beilija, pašreizējā ASV vēstniece Džūdita Gārbere un bijušais ASV valsts sekretāra vietnieks Kērtiss Kemons, kurš 1991.gada 5.septembrī no ASV puses parakstīja Latvijas un ASV saprašanās memorandu par diplomātisko attiecību atjaunošanu.

Uzrunājot bijušos un esošos augsta līmeņa ASV diplomātus, ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis uzsvēra īpašo ASV lomu Latvijas neatkarības atjaunošanā, tās integrācijas procesos NATO un ES, kā arī tradicionāli ciešo sadarbību ar ASV drošības un aizsardzības jomā. Ārlietu ministrs Ģ.V.Kristovskis pateicās katram vēstniekam personīgi par ieguldīto darbu Latvijas un ASV attiecību stiprināšanā.

Paplašinātās diskusijas laikā Ārlietu ministrijas valsts sekretāra Andra Teikmaņa vadībā ASV vēstniekiem bija iespēja tikties ar bijušajiem Latvijas vēstniekiem ASV – Ojāru Kalniņu, Aivi Roni un Māri Riekstiņu – un bijušo ārlietu ministra vietnieku Mārtiņu Virsi, šobrīd Latvijas vēstnieku Lietuvā, kurš savulaik no Latvijas puses parakstīja memorandu par diplomātisko attiecību atjaunošanu ar ASV.

 Tikšanās laikā notika viedokļu apmaiņa par sasniegto Latvijas un ASV divpusējā sadarbībā pēdējo divdesmit gadu laikā, atzīmējot tādus nozīmīgus notikumus kā ASV konsekventi realizēto Latvijas okupācijas neatzīšanas politiku, ASV aktīvo iesaisti PSRS karaspēka izvešanā no Latvijas, Baltijas–ASV Brīvības hartas parakstīšanu, ASV palīdzību NATO aizsardzības plānu izstrādē Baltijas valstīm, Latvijas pievienošanos ASV Bezvīzu programmai, kā arī Baltijas–Amerikas Brīvības fonda atklāšanu pagājušajā gadā.

Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka ASV vēstniecības jaunās ēkas atklāšana laikā, kad abas valstis atzīmē savu diplomātisko attiecību atjaunošanas divdesmitgadi, ir dziļi simboliska un apliecina nozīmīgumu, ko ASV piešķir Latvijai Baltijas jūras valstu reģionā. Tikšanās laikā tika apspriesti arī aktuālie jautājumi Latvijas un ASV globālās partnerības ietvaros, tai skaitā starptautiskajā operācijā Afganistānā; Rīgas ostas stratēģiskā loma Ziemeļu apgādes tīkla funkcionēšanā, kas piegādā nemilitārās kravas sabiedroto spēkiem Afganistānā, kā arī sadarbība ES Austrumu kaimiņu valstīs un Centrālāzijā. Tika uzsvērtas arī Latvijas un ASV turpmākās sadarbības prioritātes – ekonomiskās sadarbības padziļināšana, enerģētikas drošības un alternatīvo enerģijas resursu izmantošana, kā arī turpmāka cieša sadarbība divpusējo un starptautiskās drošības jautājumu risināšanā.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!