• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pieeju dzeramajam ūdenim un pamata sanitārijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2011., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235475

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

06.09.2011., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pieeju dzeramajam ūdenim un pamata sanitārijai

Augusta nogalē, sākoties Pasaules ūdens nedēļai, Eiropas attīstības komisārs Andris Piebalgs atkārtoti apliecināja ES apņemšanos sasniegt tūkstošgades attīstības mērķi – līdz 2015.gadam uz pusi samazināt to cilvēku skaitu, kam nav pastāvīgas pieejas dzeramajam ūdenim un pamata sanitārijai:

"Ir tāds teiciens – mēs nenovērtējam ūdeni līdz brīdim, kad izžūst aka. Domāju, ka esam sapratuši, cik vērtīgs ir ūdens, labu laiku pirms mūsu aku izžūšanas. Mēs jau zinām, cik tas ir svarīgs. Mēs to uztveram kā pašu par sevi saprotamu šeit, Eiropā, taču ir laiks pievērsties tam, lai nodrošinātu pamattiesības uz ūdeni visiem cilvēkiem.

Šodien vismaz 1,2 miljardiem cilvēku pasaulē – gandrīz piektajai daļai no pasaules iedzīvotājiem – piekļuve drošam dzeramajam ūdenim ir saistīta ar ārkārtīgām grūtībām.

Šajā ziņā ir gūti panākumi. No visiem tūkstošgades attīstības mērķiem piekļuve ūdenim ir mērķis, ko, visticamāk, izdosies sasniegt. Savukārt sanitārijas nodrošināšana atpaliek. ES palīdzībai ir izšķirīga nozīme – ar Eiropas Komisijas atbalstu laikā no 2004.gada vairāk nekā 32 miljoniem cilvēku ir nodrošināta labāka ūdens piegāde un 9,5 miljoniem ir uzlaboti sanitārie apstākļi.

No 2002. līdz 2008.gadam ES palīdzība ūdens un sanitārijas jomā ir palielinājusies gandrīz trīs reizes un, pateicoties Eiropas Komisijai, vairāk nekā 30 valstis gūst labumu no liela apjoma projektiem, ko mēs īstenojam šajā jomā.

Taču darāmā vēl ir ārkārtīgi daudz. Nākamās minūtes laikā vēl trīs bērni nomirs, jo ir dzēruši netīru ūdeni. Tas ir 4000 bērnu katru dienu. Šī situācija īpaši skar sievietes un meitenes, kurām nav iespēju strādāt un mācīties skolā. Mūsdienās tas nav pieņemami.

Pagājušajā gadā, piedaloties tūkstošgades attīstības mērķu samitā Ņujorkā, es uzsāku tūkstošgades attīstības mērķu iniciatīvu, ar kuru Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna reģiona valstīm tiks sniegta papildu palīdzība viena miljarda eiro apjomā, lai tās varētu sasniegt tos tūkstošgades attīstības mērķus, kuru īstenošana virzās lēni. Ūdens un sanitārija ir viens no četriem tūkstošgades attīstības mērķiem, kas iekļauti šajā iniciatīvā, un tas liecina, cik lielu prioritāru nozīmi mēs tam piešķiram."

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!