• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 1993. gada 14. aprīļa pavēle Nr. 43 "Par nolikuma "Par vērtspapīru apgrozību Latvijas Republikas teritorijā" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.1993., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235260

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Finansu ministrijas pavēle Nr.51

Pavēle par vērtspapīru komisijas izveidošanu

Vēl šajā numurā

29.04.1993., Nr. 19

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: pavēle

Numurs: 43

Pieņemts: 14.04.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Finansu ministrijas pavēle Nr.43

Rīgā, 1993.gada 14.aprīlī

Par nolikuma "Par vērtspapīru apgrozību Latvijas Republikas teritorijā" apstiprināšanu

1. Pildot Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1992.gada 28.janvāra lēmuma "Par Latvijas Republikas likuma "Par Biržām" spēkā stāšanos kārtību" 3.punktu, apstiprināt pievienoto Latvijas Republikas Finansu ministrijas nolikumu "Par vērtspapīru apgrozību Latvijas Republikas teritorijā".

2. Atcelt Finansu ministrijas 1992.gada 21.aprīļa Pavēli Nr.33 "Par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu biržu izveidošanai".

Ministra v.i. U.Osis

 

Apstiprināts
ar Finansu ministrijas
1993.g. 14.aprīļa pavēli Nr.43.

N O L I K U M S
"Par vērtspapīru apgrozību Latvijas Republikas teritorijā"

Nolikums nosaka vērtspapīru emisijas, reģistrācijas un apgrozības kārtību Latvijas Republikas teritorijā, kā arī vērtspapīru tirgus dalībnieku darbību.

I. Vispārīgā daļa.

1. Vērtspapīri ir finansu dokumenti, kurus var pirkt un pārdot, un, kas apliecina dokumenta valdītāja aizdevuma attiecības vai mantisko tiesību attiecībā pret personu, kas emitējusi šādus dokumentus.

Akciju sabiedrības akcija ir vērtspapīrs, kas apstiprina akcionāra - akciju īpašnieka līdzdalību akciju sabiedrības pamatkapitālā un dod viņam tiesības piedalīties sabiedrības pārvaldē, kā arī saņemt akciju sabiedrības peļņas daļu - dividendi.

Obligācija ir vērtspapīrs, kas apliecina tā valdītāja līdzekļu ieguldījumu, kas apstiprina emitenta saistību atlīdzināt obligāciju valdītājam šī vērtspapīra nominālo vērtību noteiktā termiņā un izmaksāt iepriekš fiksētas procentu likmes (ja emisijas noteikumos nav paredzēts citādi).

Bankas depozīta sertifikāts ir vērtspapīrs, kuru izdod banka - emitents un, kas apliecina rakstveida saistību par naudas ieguldījumu depozītā (uz termiņu vai uz pieprasījumu), un saistību atlīdzināt depozīta sertifikāta valdītājam vai viņa tiesību pārņēmējam vērtspapīra nominālo vērtību un noteikto procentu likmi.

Vekseļi, kas tiek kotēti biržās un ārpusbiržu tirgū, ir uzskaitīti par vērtspapīriem, un to apgrozību nosaka šis nolikums.

2. Par vērtspapīriem netiek uzskatīti dokumenti, kuri attiecas uz bankas kredīta izsniegšanu, depozītā noguldīto naudu (izņemot banku depozīta sertifikātus), parādzīmes, mantojumus, loterijas biļetes, apdrošināšanas polises.

3. Par vērtspapīru apgrozību tiek uzskatīta to pirkšana un pārdošana, kā arī citi darījumi, ko paredz Latvijas Republikas likumdošana.

4. Primārās un sekundārās tirgus operācijas nosaka Latvijas Republikas likums "Par biržām", "Par akciju sabiedrībām", šis nolikums un citi normatīvie akti.

II. Vērtspapīru reģistrācija un emisija.

5. Emisija ir vērtspapīru pārdošana primārajiem valdītājiem (investoriem) - fiziskām un juridiskām personām.

Vērtspapīru emisija Latvijas Republikā notiek saskaņā ar Latvijas Republikas likumu "Par akciju sabiedrībām" un citiem likumiem.

Vērtspapīru izlaidi nosaka Finansu ministrijas nolikums "Par akciju sabiedrības akciju un obligāciju, to kuponu un pagaidu apliecību izgatavošanu Latvijas Republikā", šis nolikums un citi normatīvie akti. Līdz nolikuma "Par Centrālo depozitāriju" pieņemšanai elektronisko vērtspapīru emisija un apgrozība notiek vispārējā kārtībā.

6. Vērtspapīru izlaide un apgrozība Latvijas Republikas biržās un ārpusbiržu tirgos ir atļauta tikai tiem vērtspapīriem, kuri ir reģistrēti Finansu ministrijā un ir saņēmuši Finansu ministrijas reģistrācijas numuru.

7. Ārvalstu vērtspapīri, kurus ir izlaiduši emitenti un kuri ir reģistrēti ārvalstīs, to apgrozība biržās un ārpusbiržu tirgū atļauta tikai tajā gadījumā, ja tie ir reģistrēti Latvijas Republikas Finansu ministrijā.

8. Vērtspapīru izlaide un apgrozība Latvijas Republikas biržās un ārpusbiržu tirgū, kuri nav reģistrēti Latvijas Republikas Finansu ministrijā, ir nelikumīga.

Nereģistrētie vērtspapīri ir jāatsavina, kā arī jāatsavina ir nauda, kura ir iegūta pārdodot šos vērtspapīrus. Var pielietot arī citas sankcijas, kuras ir paredzētas Latvijas Republikas likumdošanā.

III. Vērtspapīru tirgus dalībnieki.

9. Vērtspapīru tirgus dalībnieki ir vērtspapīru emitenti, investori un investīciju institūti.

10. Vērtspapīru tirgu veido Latvijas Republikas biržas un ārpusbiržu tirgus dalībnieki - investīciju institūcijas.

Biržas ir Latvijas Republikas uzņēmējsabiedrības, kas veic savu darbību saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanu. Investīciju institūcijas veic savu darbību saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanu, šo nolikumu un citiem normatīviem aktiem.

11. Akciju emitenti - Latvijas Republikas akciju sabiedrības, kuras izlaiž (emitē) akcijas un atbild par savām saistībām attiecībā pret akcionāriem.

Obligāciju emitenti - Latvijas Republikas valsts un pašvaldību institūcijas, Latvijas Republikas akciju sabiedrības un citas uzņēmējsabiedrības, kuras izlaiž (emitē) obligācijas un ir atbildīgas par savām saistībām attiecībā pret obligācionāriem.

Depozītu sertifikātu emitenti - Latvijas Republikas bankas un citas kredītiestādes, kuras izlaiž (emitē) depozītu sertifikātus un ir atbildīgas par savu saistību izpildi pret depozīta sertifikātu īpašniekiem.

12. Investors - fiziska vai juridiska persona, kura iegūst vērtspapīrus savā vārdā un uz sava rēķina.

Ārvalstu fiziskās un juridiskās personas Latvijas Republikas vērtspapīru tirgū var būt kā investori, saskaņā ar likumu "Par ārzemju investīcijām".

13. Investīciju institūcija - juridiska persona, kura dibināta saskaņā ar likumu "Par uzņēmējdarbību". Par investīciju konsultantu var strādāt arī fiziskās personas saskaņā ar likumu "Par uzņēmējdarbību".

14. Investīciju institūcija var veikt savu darbību vērtspapīru tirgū, kā:

starpnieks (finansu brokers);

investīciju konsultants;

investīciju kompānija;

investīciju fonds.

Investīciju institūcija var veikt savu darbību tikai pēc Latvijas Republikas Finansu ministrijas Vērtspapīru un biržu komisijas licences saņemšanas.

15. Starpnieka darbība vērtspapīru tirgū ir starpniecības funkciju veikšana pērkot un pārdodot vērtspapīrus pēc klienta vēlēšanās ar komisijas līguma palīdzību vai ar pilnvaras palīdzību.

Pēc komisijas līguma viena puse (komisionārs) apņemas otras puses (komitenta) uzdevumā pret atlīdzību slēgt savā vārdā uz komitenta rēķina vienu vai vairākus darījumus. Par pilnvaru atzīst rakstveida pilnvarojumu, ko viena persona (pilnvardevējs) izdod otrai personai (pilnvarniekam) tās pārstāvēšanai attiecībās ar trešajām personām.

16. Investīciju konsultanta darbība - konsultāciju sniegšana vērtspapīru emisijas un apgrozības jautājumos.

17. Investīciju kompānijas darbība; vērtspapīru emisijas organizācijas; garantiju izsniegšana trešajām personām; līdzekļu ieguldīšana vērtspapīros; vērtspapīru pirkšana - pārdošana savā vārdā un uz sava rēķina, kā arī vērtspapīru kotēšana (nosakot vērtspapīriem "pārdevēja cenu" un "pircēja cenu", pēc kurām investīciju kompānija apņemas pirkt un pārdot vērtspapīrus).

18. Investīciju kompānijas veido savus resursus tikai no kompānijas dibinātāju līdzekļiem un no kompānijas vērtspapīru emisijas, realizējot tos ar juridisko personu starpniecību.

Investīciju kompānijas nedrīkst veidot savus piesaistāmos resursus no iedzīvotāju līdzekļiem.

Minētie ierobežojumi neattiecas uz komercbanku operācijām ar Latvijas Republikas valsts vērtspapīriem. Investīciju kompānijas nosaukumam ir jāsatur vārdi "investīciju kompānija". Citu juridisko personu nosaukumi nedrīkst saturēt šos vārdus. Investīciju kompāniju drīkst dibināt tikai akciju sabiedrības formā.

Investīciju kompānijas darbība, apvienojot to ar investīciju konsultanta darbību, ir aizliegta.

Investīciju kompānijas darbība, apvienojot arī starpnieka (finansu brokera) funkcijas, ir atļauta, ja investīciju kompānija finansu brokera darbību veic fondu biržā.

19. Investīciju fonda darbība ir akciju izlaišana ar mērķi mobilizēt investora naudas līdzekļus, tos ieguldot vērtspapīros, kontos un noguldījumos. Tādos gadījumos, viss saistītais ar šādu ieguldījumu (investīciju) risku, visiem ienākumiem un izdevumiem no tirgus cenu svārtsībām pilnā apjomā attiecas uz šī fonda pārvaldītājiem (akcionāriem) un tiek realizēti uz cenu svārstību rēķina.

Iepriekšminēto operāciju veikšana ir vienīgi Investīciju fonda darbības veids.

Investīciju fonds nevar iegādāties vairāk kā 10 procentus viena emitenta akciju un novirzīt vairāk kā 5 procentus sava kapitāla viena emitenta akciju iegādei.

Nosaukumā investīciju fondam ir jāietver vārdi "investīciju fonds". Citas juridiskas personas nevar izmantot šos vārdus savam nosaukumam. Investīciju fondu drīkst dibināt tikai akciju sabiedrības formā.

IV. Vērtspapīru apgrozība, to uzskaite un kontrole.

20. Vērtspapīru apgrozība notiek pēc tirgus cenām. Operācijas ar vērtspapīriem tiek atzītas par likumīgām tikai tad, ja tās ir noformētas noteiktā kārtībā.

21. Emitentam vai investīciju institūcijai, pārdodot vērtspapīru, ir jādod pilnīga un objektīva informācija par vērtspapīru, kurš ir darījuma objekts; par risku, kas saistīts ar ieguldījumu šajā vērtspapīrā; par tā peļņu un termiņiem, kad tiek maksāta dividende; par vērtspapīra aplikšanu ar nodokļiem.

22. Līdz likuma "Par vērtspapīru operāciju nodokli" pieņemšanai, kura veidojas starp vērtspapīra pirkšanas un tālāk pārdošanas cenu, tiek aplikta ar "Peļņas nodokli" vispārējā kārtībā. Ar apgrozījuma nodokli vērtspapīri netiek aplikti.

23. Veicot darījumus ar vērtspapīriem, izmantot konfidenciālu informāciju ir aizliegts. Par konfidenciālu informāciju tiek uzskatīta tāda informācija, kura satur informāciju par emitenta vai par tā vērtspapīriem, kura nav vienādi pieejama (ja tā nav iegūta no masu informācijas līdzekļiem; emisijas prospekta; periodiskām atskaitēm un informācijas materiāliem, kurus ir publicējis emitents) un kuras izmantošana varētu radīt materiālus zaudējumus emitenta vai investora interesēm.

24. Strādājošajiem emitenta, investīciju institūcijās, komercbankās un valsts iestādēs, kuriem savas darbības dēļ ir pieejama informācija, kuru var nosaukt par konfidenciālu, ir aizliegts to izplatīt, kā arī izmantot investīciju konsultācijām vai personiskai investēšanai.

25. Finansu ministrija nosaka vienotus noteikumus vērtspapīru operācijām, uzskaites un kontroles operācijām, bet komercbanku vērtspapīru operāciju uzskaitei un kontrolei vienotus noteikumus nosaka Finansu ministrija un Latvijas Banka.

26. Finansu ministrija var anulēt vai apturēt licenci investīciju institūcijas darbībai, ja tā:

- pieteikumā, licences iegūšanai ir norādījusi nepareizas ziņas;

- atzīta par maksātnespējīgu saskaņā ar likumu "Par bankrotu";

- saimnieciskā tiesa atzinusi par vainīgu zaudējumu radīšanā akcionāriem un klientiem;

- ja ir veikti darījumi, kuri ir aizliegti Latvijas Republikas likumdošanā, kā arī darījumus ar nelikumīgu ziņu izmantošanu, kuras sastāda komerciālu noslēpumu vai citu klienta komerciālu informāciju;

- pārkāpts ir šis nolikums vai citi Finansu ministrijas spēkā esošie nolikumi.

Lēmums par licences zaudēšanu var tikt pārsūdzēts saimnieciskajā tiesā.

V. Vērtspapīru un biržu komisija.

27. Vērtspapīru un biržu komisija (turpmāk - Komisija) ir Finansu ministrijas izveidota komisija, kurā iekļaujami attiecīgo valsts iestāžu un komercstruktūru speciālisti.

Komisija:

1. Izsniedz licences vērtspapīrus tirgus dalībniekiem saskaņā ar šo nolikumu.

2. Vada vērtspapīru tirgu, veicot tā attīstību un stabilitāti.

3. Veic kontroli par likumības ievērošanu vērtspapīru tirgū un aizstāv investoru likumīgās intereses.

4. Veic sadarbību ar Latvijas Banku un citām valstiskām vērtspapīru institūcijām, veidojot Valsts vērtspapīru tirgus attīstības politiku.

5. Veic pasākumus, lai celtu vērtspapīru tirgus dalībnieku profesionālo izaugsmi.

28. Komisijai ir tiesības izlemt tās izskatīšanai iesniegtos jautājumus, ja sēdē piedalās ne mazāk kā 5 Komisijas locekļi. Komisija lēmumus pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu no Komisijas sēdē klātesošo locekļu skaita.

Komisijai ir tiesības izlemt tās izskatīšanai iesniegtos jautājumus, ja sēdē piedalās ne mazāk kā 5 Komisijas locekļi. Komisija lēmumus pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu no Komisijas sēdē klātesošo locekļu skaita.

Komisijas lēmumus noformē protokola veidā, to paraksta Komisijas priekšsēdētājs un sekretārs.

29. Komisijas priekšsēdētājs:

- Vada Komisijas darbību;

- Nosaka Komisijas sēžu sasaukšanas laikus;

- Nosaka Komisijas sēžu dienas kārtību;

- Vada Komisijas sēdes;

- Paraksta Komisijas sēžu protokolus un citus Komisijas pieņemtos dokumentus;

- Pārstāv Komisiju attiecībās ar juridiskām un fiziskām personām.

30. Komisijas locekļiem ir tiesības:

- iesniegt priekšlikumus jebkurā jautājumā, kas saistīts ar vērtspapīru apgrozību, un pieprasīt tā izskatīšanu nākamajā sēdē, bet ne vēlāk, kā trīs nedēļu laikā;

- pieprasīt jebkurus Komisijas dokumentus.

31. Komisijas lietvedību nodrošina Finansu ministrijas Naudas apgrozības, valsts vērtspapīru un kredītu daļa Komisijas sekretāra personā.

Sekretārs gatavo materiālus izskatīšanai Komisijā; noformē Komisijas sēžu protokolus un citus Komisijas dokumentus; kārto vērtspapīru tirgus dalībnieku un vērtspapīru uzskaiti, kā arī viņu darbības uzskaiti Komisijas noteiktajā kārtībā, pilda citus Komisijas noteiktos pienākumus.

32. Komisijas priekšsēdētāja un sekretāra parakstītos dokumentus, kvalifikācijas apliecības (licences), Komisijas dokumentu kopijas u.c. apstiprina ar Latvijas Republikas Finansu ministrijas zīmogu.

Naudas apgrozības, valsts vērtspapīru un kredītu daļas priekšnieks G.Gondelmans

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!