• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atklājot mākslas muzeju "Rīgas Birža". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2011., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234848

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

23.08.2011., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atklājot mākslas muzeju "Rīgas Birža"

Sestdien, 20.augustā, (attēlā no labās) piedaloties Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktorei Mārai Lācei, Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kultūras ministrei Sarmītei Ēlertei, Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim un ārzemju viesiem, tika atklāts Mākslas muzejs "Rīgas Birža"   Foto: VPK

 

Valsts prezidents Andris Bērziņš:

Godātais Ministru prezidenta kungs! Cienītā kultūras ministres kundze! Godātie Lietuvas un Gruzijas kultūras ministru kungi! Cienītā Mākslas muzeja direktores kundze! Ekselences! Dāmas un kungi!

Šis brīdis ir svinīgs, vēsturisks un nozīmīgs ne vien Rīgai un Latvijai, bet arī visai Eiropas kultūrai.

Laikā, kad pasaules ekonomikas un finanšu sistēmas piedzīvo nopietnas svārstības un nestabilitāti, Latvijas galvaspilsētā durvis ver jauns mākslas templis – pilnībā restaurētajā arhitektūras piemineklī Rīgas Birža turpmāk mājos Mākslas muzejs Rīgas Birža.

Mākslas vērtības ir pārlaicīgas un paliekošas. Tās nespēj devalvēt ne politiskās kolīzijas, ne laika neapturamais skrējiens. Patiesai mākslai nav ģeogrāfisku robežu, iepriekš noteiktu priekšrakstu vai standartu. Māksla ir brīnums, un vienlaikus tā ir viena no stabilākajām vērtībām, ko cilvēce rada un atstāj nākamajām paaudzēm.

Šodien mēs piedalāmies patiesi vērienīgos svētkos, ko apstiprina arī plašais ārvalstu viesu loks. Tā ir droša zīme, ka Rīgas Biržas vārds izskanēs ne tikai Latvijas kaimiņvalstīs, bet arī tālu pasaulē un ikviens, kurš apmeklēs mūsu skaisto galvaspilsētu, pavisam noteikti gribēs redzēt arī šo mākslas darbu krātuvi tās izcili atjaunotajā veidolā. Biržas nams jau šobrīd izceļas Doma laukuma vēsturisko ēku vidū, padarot Rīgas sirdi vēl pievilcīgāku un autentiskāku sākotnējā veidolā.

Es pateicos visiem, kas piedalījās, atbalstīja un deva savu profesionālo ieguldījumu šīs unikālās ēkas atjaunošanā. Ar šo veikumu mēs esam soli tuvāk Latvijas Republikas simtajai jubilejai, jo Rīgas Birža ir viens no pirmajiem objektiem, ko savulaik bija plānots atjaunot līdz valsts simtgadei, pildot īpašo programmu "Mantojums – 2018". Šī ēka ir simbolisks dāvinājums Latvijas valstij un tās nākotnei, jo tās skaistais tēls, kvalitatīvais saturiskais piepildījums un plašās funkcionālās iespējas kalpos arī nākamajām paaudzēm. Mēs patiesi varam lepoties ar šo namu un būt gandarīti par to, ka tieši šajā laikā tas ver durvis apmeklētājiem.

Lai jaunatklātajai Rīgas Biržai gadu simtiem ilgs mūžs, lai tās vārds izskan tālu pāri Latvijas robežām!

 

Par jaunā muzeja atklāšanu

Pirmdien, 22.augustā, apmeklētājiem durvis vēra Mākslas muzejs "Rīgas Birža". Muzeja moderni aprīkotajās izstāžu zālēs ir pieejamas dažādas ekspozīcijas, bērniem domāta Mazā skola, mūžizglītības un izglītības programmas, atpūtas zonas, kafejnīca, kā arī tiks organizēti interešu klubi, diskusijas, koncerti un teātra izrādes. Muzeja veikaliņā būs pieejami "Rīgas Birža" suvenīri un mākslas izdevumi.

Mākslas muzejā "Rīgas Birža", kas sevi pozicionē kā kultūras apmaiņas punktu, kurā būtiskāka par nacionālo piederību ir izcilība, šogad būs apskatāmas trīs pastāvīgas ekspozīcijas un trīs izstādes, kā arī tiks īstenotas dažādas izglītības programmas un kultūras pasākumi. Muzeja veikalā būs pieejama muzeja suvenīru sērija, bet sadarbībā ar izdevniecību "Jumava" izdots albums "Mākslas muzejs "Rīgas Birža"".

"Ārzemju mākslas muzejs jau līdz šim ir pildījis īpaši nozīmīgu lomu Latvijas kultūrā. Sevišķi laikā, kad dzīvojām aiz "dzelzs priekškara", jo deva iespēju šo priekškaru nedaudz pavērt. Šodien muzejs uzsāk savu dzīvi jaunā mājvietā un ar jaunu nosaukumu – Mākslas muzejs "Rīgas Birža". Muzeja jaunās telpas, kurās tagad ir modernas kultūras mantojuma drošības un saglabāšanas sistēmas, sniegs nebijušu iespēju Latvijā redzēt Eiropas un pasaules mākslu un pierādīt sevi kā daļu no visplašākās kultūrtelpas," Mākslas muzeja "Rīgas Birža" atklāšanas preses konferencē teica LR kultūras ministre Sarmīte Ēlerte.

"Mākslas muzejs "Rīgas Birža" šobrīd ir kā spoža pērle Latvijas Nacionālā mākslas muzeja sastāvā, kas mirdz savā restaurētajā krāšņumā un jaunajā piepildījumā ar daudzu gadsimtu mākslinieku radīto radošo enerģiju. Vērojot, kā veidojās ekspozīcijas, rodas iespaids, ka šobrīd notiek spriega iekšēja cīņa starp ēkas arhitektonisko bagātību, greznību un tajā eksponēto vizuālās un dekoratīvās mākslas mantojumu. Viens no jaunā muzeja uzdevumiem būs atrast sintēzi un harmoniju," teica Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce.

Šajā gadā ir apskatāmas trīs pastāvīgās ekspozīcijas: Rietumu galerijā izvietotais 18.–20.gs Rietumeiropas porcelāns, Gleznu galerijā – Rietumeiropas 16.–19.gadsimta glezniecības ekspozīcija (Venēcijas un Makarta zāles), kā arī apskatei būs atvērts Sudraba kabinets.

"Mēs pateicamies visiem, kuri šo desmit projekta veidošanas gadu laikā ir snieguši atbalstu mūsu idejām, pat vēl vairāk – daudzas no tām iniciējuši. Tā rezultātā Mākslas muzejam "Rīgas Birža" ir iespēja būt modernam un straujam komunikācijas jomā. Mēs esam iepazinuši mecenātismu, savu sadarbības partneru dāvināšanas prieku un brīvprātīgu iesaistīšanos radošajā komandā. Pārsteidzošākais – viss notiek vēl pirms oficiālās muzeja dzimšanas. Tas dod ticību, ka idejas, kuras mēs radām, ir dzīvotspējīgas, tās ir sabiedrībai vajadzīgas. Šī kopsadarbība muzejā ienes jaunās tehnoloģijas, paplašina kolekcijas, bagātina interjerus un ļauj realizēt projektus, kas citādi paliktu tikai kā fantāzija. Kā piemērs ir Teterevu ģimenes atbalsts mākslas objekta "Rīgas gondola" veidošanā sadarbībā ar Berengo studiju Venēcijā. Šis projekts šobrīd tiek detalizēti izstrādāts no tehniskā viedokļa un nākamajā gadā, mēs ceram, tepat muzeja ātrijā gondola "pacelsies debesīs". Tas būs nebijis projekts savā apjomā un domas neierobežotībā. Savukārt, pateicoties "Rix Technologies" un "Lattelecom", virtuālā pasaule kļūst par reālu komunikācijas formu un informācijas nesēju. Visa pamatdoma ir – kopā radīt muzeju, kurā justies labi un ar kuru lepoties," sacīja Mākslas muzeja "Rīgas Birža" vadītāja Daiga Upeniece.

Tāpat muzejā ir apskatāmas divas apjomīgas, vairākus gadus veidotas atklāšanas izstādes, no kurām viena pārmet tiltu starp Venēciju un Rīgu (laikmetīgā māksla), bet otra ir veltīta Austrumu un Rietumu kultūru mijiedarbībai pirms vairākiem gadsimtiem. Šajās izstādēs viena muzeja telpās satiekas klasiskais ar laikmetīgo.

"Sadarbībā ar Helēnu Demakovu esam izvēlējušies latviešu un ārvalstu mākslinieku veidotus darbus, kuri laikmetīgā mākslas valodā daudznozīmīgi tematizē īpašos Venēcijas zīmolus. Tie nav tikai gondolas, lustras vai spoguļi. Mākslinieki rada darbus gan par "Nāvi Venēcijā", gan par ierobežoto teritoriju, attiecībā uz kuru savulaik dzima "geto" jēdziens, gan par īpašo lagūnas pilsētas kupolu noskaņu, gan par daudzām citām parādībām," saka izstādes "Glasstress Rīga – darbi no Berengo studijas" kurators un "Berengo Studio 1989" vadītājs Adriano Berengo.

Turpat top arī pasaulē pazīstamā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova lielformāta mākslas objekts "Gondola", kura gaita tika prezentēta preses konferencē. Mākslas darba iecere tiek realizēta ar mecenātu Borisa un Ināras Teterevu atbalstu. Projekts šobrīd tiek īpaši radīts muzeja ātrijam un var tikt uzskatīts par vienu no spilgtākajiem piemēriem privāto mecenātu atbalstam laikmetīgajai mākslai.

Izstādes "Austrumu porcelāns un Nīderlande" kurators, pasaules slavenais Austrumu eksporta porcelāna pētnieks Dr.Kristiāns Jorgs norāda: "Šajā izstādē jūs redzēsit izcilus Ķīnas un Japānas porcelāna priekšmetus, kas ap 17.gs. ieplūda holandiešu tirgū. Šī reizēm pārsteidzošā Austrumu un Rietumu mijiedarbība, kas bieži atgādina dizaina un formu pingpongu, jūs pārliecinās par ļoti interesantu, agrīnu mākslas un dizaina globalizācijas piemēru."

Izdevniecības "Jumava" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju izdotajā albumā "Mākslas muzejs "Rīgas Birža"" iemūžinātas unikālās, 1852.–1855.gadā būvētās Biržas ēkas un 1920.gadā dibinātā Valsts mākslas muzeja, vēlāk Ārzemju mākslas muzeja, vēsture, sniegts plašs, attēliem bagāts materiāls par restaurācijas procesu un parādīts tā rezultāts – interjers kopā ar muzeja kolekcijām, kas tajos ievietotas. Albums ir interesants ar savu bagāto foto un faktu materiālu, kas atspoguļotu vienu no pēdējo gadu nozīmīgākajiem celtnieku, restauratoru un mākslas speciālistu veikumiem Latvijas kultūras pieminekļu atjaunošanas un muzeju modernizācijas jomā, kas vainagojies ar jauna kultūras objekta, Mākslas muzeja "Rīgas Birža", atvēršanu publikai.

Apmeklētājus muzejs gaidīs ik dienu no pulksten 10 līdz 18, bet piektdienās – no 10 līdz 20. Pirmdienās muzejs būs slēgts. Mākslas muzejs "Rīgas Birža" ir Latvijas Nacionālā mākslas muzeja struktūrvienība.

Kultūras ministrijas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!