• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 23.augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2011., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234825

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 18.augustā

Vēl šajā numurā

23.08.2011., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 23.augustā

VM: Par finanšu situāciju veselības aprūpē un nepieciešamo papildu līdzekļu sadali

Veselības ministrija izskatīšanai Ministru kabineta 23.augusta sēdē iesniegusi ziņojumu par finanšu situāciju veselības aprūpē un nepieciešamo papildu līdzekļu sadali, lai tiktu nodrošināta iedzīvotājiem veselības aprūpes pieejamības uzlabošana.

Ziņojumā norādīts, ka sāktās reformas veselības aprūpē, pārliekot uzsvaru no finansiāli dārgākās – stacionārās aprūpes – uz izmaksu ziņā efektīvāko – ambulatoro aprūpi, likumsakarīgi ir radījusi nepieciešamību palielināt finansējumu ārstu konsultāciju, izmeklējumu, dienas stacionārā sniedzamās plānveida palīdzības un kompensējamo medikamentu apmaksai. Tādēļ 6,1 miljons latu, par kuru piešķiršanu veselības nozarei tika panākta vienošanās koalīcijas sadarbības sēdē, jānovirza tieši šiem mērķiem.

Palielinoties pacientu plūsmai ambulatorajā aprūpē, kas ietver arī dienas stacionāros sniegtos pakalpojumus (kas pamatā tiek sniegti tieši slimnīcās izveidotajos dienas stacionāros), palielinājies pieprasījums pēc tādiem pakalpojumiem kā ķīmijterapija, staru terapija, koronarogrāfija u.c. rehabilitācijas un ķirurģiskie pakalpojumi, tādēļ, lai mazinātu pacientu gaidīšanas rindas to saņemšanai, jānovirza papildu 2,5 miljonu latu finansējums samaksai par dienas stacionāros sniegto ārstniecību. Sevišķi svarīgi ir veicināt dienas stacionāru pakalpojumus daudzprofila neatliekamās palīdzības slimnīcās, īpaši lokālajās, jo pašreiz šajās slimnīcās tiek realizēta pakalpojumu restrukturizācija. Dienas stacionāri nodrošinātu agrāk slimnīcas apstākļos veikto pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem iespējami tuvu pacienta dzīvesvietai.

Vienlaikus, vairāk iedzīvotājiem saņemot medicīnisko palīdzību ambulatori, palielinājies arī valsts kompensējamo medikamentu izrakstīšanas apjoms. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu pacientu ārstēšanu ambulatorās veselības aprūpes līmenī un mazinātu nepieciešamību pacientiem ārstēties slimnīcā, jāparedz pietiekams atbalsts kompensējamo zāļu saņemšanā no valsts puses, tādēļ kompensējamo medikamentu un materiālu apmaksai no papildus piešķirtajiem līdzekļiem būtu jānovirza 2,3 miljoni latu.

Ņemot vērā bērnu un pieaugušo vakcinācijas aptveres palielināšanos pret bīstamām infekcijas slimībām (mazāku vecāku atteikšanos vakcinēt savus bērnus), kā rezultātā iedzīvotāju vidū mazinājusies saslimstība ar vakcīnregulējamajām slimībām, jāpalielina arī finansējums vakcīnu iegādei. Pieaudzis arī izdevumu apjoms peritoneālās dialīzes (nieru aizstājējterapijas) programmā, tādēļ abu iepriekšminēto jautājumu risinājumam tiks novirzīti 953 tūkstoši latu. Savukārt, lai nodrošinātu asins, asins komponentu sagatavošanu un plazmas preparātu iepirkumu, Valsts asinsdonoru centram papildus tiks novirzīti 320 tūkstoši latu.

Informatīvajā ziņojumā Veselības ministrija arī uzsver, ka, neskatoties uz sociālās drošības tīklā pieejamiem resursiem, pacientiem arvien grūtāk ir apmaksāt ārstniecības iestāžu rēķinus. Tādēļ, lai mazinātu slimību ielaistību, dažādu komplikāciju rašanos un optimizētu pacientu plūsmu slimnīcās, nozarei vienā ceturksnī būtu nepieciešami papildu 9 miljonu latu līdzekļi (gadā nepieciešamais finansējums – 36 miljoni latu). Tas ļautu mazināt pacientu iemaksu apmēru par 50%.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!