• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Augot uzticībā Dievam un Tēvzemei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.1999., Nr. 109/110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23479

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad latvietis pie jūras

Vēl šajā numurā

09.04.1999., Nr. 109/110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Augot uzticībā Dievam un Tēvzemei

GAI.JPG (28626 BYTES) Osvalds Ceriņš sveic jaunās guntiņas

Pie Ogres Zilajiem kalniem baltu bērzu ielokā atrodas viens no jaunākajiem muzejiem Latvijā, veltīts gaidu un skautu kustībai. Par tās vēsturi un šodienu liecina vairāk nekā 7000 eksponātu. Muzeja vadītāja Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere Milda Feldmane pastāstīja: "1990.gadā sāku vākt un apkopot materiālus, kas bija nepieciešami gaidu kustības atjaunošanai Latvijā. Vēlāk ar savu pienesumu pievienojās skautu priekšnieks Augusts Lapiņš. Tā izveidojās Daugavas novada Gaidu – skautu muzejs, ko 1994.gadā apstiprināja par Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas muzeju. Ceļu uz muzeju Mārkalnes prospektā 10 mērojuši daudzi, arī šīs kustības veterāni no ārzemēm. No viņiem esam saņēmuši vērtīgus materiālus un atmiņu stāstu pierakstus. Jāsaka, mēs nevarētu pastāvēt bez Ogres pilsētas domes atbalsta. Finansiālu palīdzību saņemam arī no ASV, Kanādas un Austrālijas latviešu skautu – gaidu vadītājiem."

Muzejā iedibināta jauka tradīcija — svinīga uzņemšana gaidās un skautos. 20.martā, tur ieradās grupa no Rīgas 69. gaidu vienības. Svinīgo solījumu nodeva četras guntiņas un divas gaidas. Milda Feldmane aizdedza sveces pie Latvijas karoga, vadīja lūgšanu, atgādināja gaidu un guntiņu devīzi — palīdzēt līdzcilvēkiem, būt patiesām, godīgām, možām grūtībās, uzticīgām Dievam un Tēvijai. Vienības vadītāja Valisa Bahmane apsēja meitenēm kaklautus.

Jaunās guntiņas un gaidas sveica Latvijā vecākais roveru vadītājs Osvalds Ceriņš. Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda zīmes kavalieris savā 93. mūža gadā vēl arvien ir rosīgs: Ikšķilē vada 9. skautu vienību, piedalās dažādos pasākumos. Osvalds Ceriņš pastāstīja, kā viņa svinīgo solījumu 1938.gadā pieņēmis Latvijas skautu prezidents — ģenerālis Kārlis Gopers.

Par viņu un citiem kustības vadītājiem jaunās gaidas un guntiņas uzzināja muzejā. Daudzi eksponātu vidū ir gaidu un skautu formas tērpi, apbalvojumi, nometnes karodziņi, nozīmes, fotogrāfijas par skautu darbību Latvijā no 1917. līdz 1940.gadam, par vēlāko darbību pasaules tālēs un par 1989.gadā atjaunoto darbību Latvijā.

Patlaban šajā kustībā apvienojušies ap 2000 bērnu un jauniešu. Tās pamatideja ir attīstīt jauno cilvēku fiziski, garīgi un intelektuāli, audzināt par Latvijas valsts sabiedrības un pasaules sabiedrības locekli.

Aina Adermane

Foto: Harijs Burmeistars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!