• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Satversmes tiesas un Augstākās tiesas priekšsēdētājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.08.2011., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234641

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

18.08.2011., Nr. 129

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Satversmes tiesas un Augstākās tiesas priekšsēdētājiem

Lai pārrunātu tiesu darba aktualitātes, darbības principus, problēmas un to iespējamos risinājumus, Valsts prezidents Andris Bērziņš otrdien, 16.augustā, tikās ar Satversmes tiesas priekšsēdētāju Gunāru Kūtri (attēlā pa kreisi;) un Augstākās tiesas priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču (attēlā pa labi;.)

Foto: VPK

 

Tiekoties ar Satversmes tiesas priekšsēdētāju

16.augustā Valsts prezidents Andris Bērziņš iepazīšanās vizītē tikās ar Satversmes tiesas priekšsēdētāju Gunāru Kūtri. Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja Satversmes tiesas darbības principus, jautājumu par tiesnešu un tiesas darbinieku štata palielināšanas nepieciešamību, kā arī G.Kūtris informēja Valsts prezidentu par aktuālākajām lietām, kas šobrīd ir Satversmes tiesas tiesvedībā.

Valsts prezidents un Satversmes tiesas priekšsēdētājs bija vienisprātis, ka šobrīd Satversmes tiesā nav nepieciešama tiesnešu skaita palielināšana, jo tiesa ar saviem pienākumiem tiek galā paredzētajos termiņos. Iepriekš Konstitucionālo tiesību komisijas paustā ideja par iespējamu tiesnešu skaita palielināšanu līdz deviņiem, divus no tiem ļaujot virzīt Valsts prezidentam, pagaidām netiks īstenota, tomēr perspektīvā, ņemot vērā tiesas kompetences izmaiņas, var būt apsverama.

Par būtiskāku G.Kūtris atzina Satversmes tiesā pastāvīgi strādājošu juristu skaita nostiprināšanu un palielināšanu nākotnē, uzsverot, ka judikatūras darbs un tiesiskā pēctecība Satversmes tiesas sekmīgai funkcionēšanai ir izšķirīga. A.Bērziņš atbalstīja šādu nostāju.

Viņi vienojās arī turpmāk sadarboties un regulāri tikties, lai pārrunātu aktualitātes. G.Kūtris iesniedza A.Bērziņam uzaicinājumu uz Satversmes tiesas 15 gadu jubilejai veltītu konstitucionālo tiesību konferenci. Valsts prezidents uzaicinājumu pieņēma, apsolot izvērtēt tiesnešiem pieņemamāko un labāko no formām, kādā organizēt tikšanos un sarunu.

Sarunas noslēgumā G.Kūtris vērsa A.Bērziņa uzmanību uz to, ka prezidentam rūpīgi jāseko līdzi atlaistās Saeimas darbam, it īpaši neliekot atlaistās Saeimas darba kārtībā jautājumus, kas varētu attiekties uz Satversmes grozīšanu. Valsts prezidents norādīja, ka jau iepriekš paudis šādu pašu nostāju un nedomā to mainīt.

 

Tiekoties ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju

16.augustā Valsts prezidents Andris Bērziņš tikās ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču. Augstākās tiesas priekšsēdētājs informēja Valsts prezidentu par tiesas darba aktualitātēm, akcentējot, ka Augstākā tiesa arī ekonomiskās krīzes gados ir spējusi savā darbā saglabāt stabilitāti un rast risinājumus gan krimināllietu, gan civillietu izskatīšanas veicināšanai saprātīgos termiņos. Vienlaikus I.Bičkovičs atzina, ka civillietu apjoms joprojām ir liels ar tendenci pieaugt, ko lielā mērā izraisījušas krīzes sekas.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs uzsvēra, ka liela nozīme Augstākās tiesas un tiesu darbības kvalitātes uzlabošanā ir procesuālās likumdošanas pilnveidošanas darbam, kas mazinātu lietu skaitu un paātrinātu procesu, vienkāršojot lietu izskatīšanas kārtību. Arī mediācijai kā jaunai un Eiropas Savienībā atzītai pušu samierināšanas un strīdu izšķiršanas formai Augstākās tiesas priekšsēdētājs paredz pozitīvu nozīmi arī Latvijā.

I.Bičkovičs pozitīvi novērtēja pirms gada izveidotās Tieslietu padomes darbību, līdzdarbojoties likumdošanas procesā, un pauda apņēmību piesaistīt padomes darbam profesionālus, pastāvīgi strādājošus juristus, kas veiktu ikdienas pienākumus. Vienlaikus viņš uzsvēra Augstākās tiesas Judikatūras nodaļas būtisko veikumu tiesu darba kvalitātes uzlabošanā un juridiskās prakses apkopošanā Latvijas tiesu mērogā.

Valsts prezidents un Augstākās tiesas priekšsēdētājs vienojās par turpmāku regulāru sadarbību, apmainoties ar informāciju par tiesu darba aktualitātēm.

 

Valsts prezidenta preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!