• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2011. gada 2. augusta noteikumi Nr. 613 "Noteikumi par mezanīna aizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.08.2011., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234580-noteikumi-par-mezanina-aizdevumiem-saimnieciskas-darbibas-veiceju-konkuretspejas-uzlabosanai

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.614

Noteikumi par darbības programmas "Uzņēmējdarbība un inovācijas" papildinājuma 2.2.1.4.2.apakšaktivitāti "Mezanīna aizdevumi investīcijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai"

Vēl šajā numurā

18.08.2011., Nr. 129

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 613

Pieņemts: 02.08.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.613

Rīgā 2011.gada 2.augustā (prot. Nr.46 42.§)

Noteikumi par mezanīna aizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 31.panta pirmās daļas 3.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka atbalsta piešķiršanas nosacījumus mezanīna aizdevuma veidā saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai.

2. Šo noteikumu ietvaros mezanīna aizdevums (turpmāk – aizdevums) ir ilgtermiņa aizdevums ar paaugstinātu kredīta risku. Tas ir subordinēts attiecībā pret kredītiestādes sniegto ilgtermiņa aizdevumu un ir pastiprināts ar zemāku nodrošinājuma kārtu nekā kredītiestādes aizdevums.

3. Aizdevumus sniedz sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas Garantiju aģentūra" (turpmāk – Latvijas Garantiju aģentūra).

4. Šo noteikumu izpratnē saimnieciskās darbības veicēji ir komersanti un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības komercdarbību un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību darbību regulējošo normatīvo aktu izpratnē.

5. Kopējais aizdevumu apmērs ir 17 738 557 lati.

6. Aizdevumu sniedz kā reģionālo atbalstu ieguldījumiem saskaņā ar Eiropas Komisijas 2008.gada 6.augusta Regulu (EK) Nr.800/2008, kas atzīst noteiktas atbalsta kategorijas par saderīgām ar kopējo tirgu, piemērojot Līguma 87. un 88.pantu (vispārējā grupu atbrīvojuma regula) (dokuments attiecas uz EEZ) (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2008.gada 9.augusts, Nr. L 214) (turpmāk – regula Nr.800/2008).

7. Šo noteikumu izpratnē mazais un vidējais saimnieciskās darbības veicējs ir saimnieciskās darbības veicējs, kas atbilst regulas Nr.800/2008 1.pielikumā noteiktajām definīcijām. Šo noteikumu izpratnē lielais saimnieciskās darbības veicējs ir saimnieciskās darbības veicējs, kas neatbilst minētās regulas 1.pielikumā noteiktajai definīcijai.

8. Aizdevumu izsniegšanas kārtību nosaka saskaņā ar civiltiesiskajiem līgumiem, kas noslēgti starp Latvijas Garantiju aģentūru un saimnieciskās darbības veicēju vai kredītiestādi.

II. Neatbalstāmās nozares, darbības un saimnieciskās darbības veicēji

9. Aizdevumu nepiešķir šādām darbībām un nozarēm:

9.1. regulas Nr.800/2008 1.panta 2.punktā noteiktajām darbībām;

9.2. regulas Nr.800/2008 1.panta 3.punktā noteiktajām nozarēm;

9.3. ieroču un munīcijas ražošanai un tirdzniecībai;

9.4. tabakas izstrādājumu ražošanai un tirdzniecībai;

9.5. alkohola ražošanai un tirdzniecībai;

9.6. azartspēlēm un derībām;

9.7. finanšu un apdrošināšanas darbībai;

9.8. operācijām ar nekustamo īpašumu;

9.9. vairumtirdzniecībai un mazumtirdzniecībai;

9.10. automobiļu un motociklu remontam;

9.11. transportlīdzekļu, mašīnu un iekārtu, individuālās lietošanas priekšmetu, sadzīves aparatūras un iekārtu iznomāšanai;

9.12. ēdināšanas pakalpojumiem;

9.13. datorprogrammatūras tiražēšanai; kinofilmu, videofilmu, televīzijas programmu un skaņu ierakstu producēšanai; radio un televīzijas programmu izstrādei un apraidei; telekomunikācijai;

9.14. profesionālajiem, zinātniskajiem un tehniskajiem pakalpojumiem, izņemot pētījumu un eksperimentālo izstrāžu veikšanu dabaszinātnēs un inženierzinātnēs;

9.15. administratīvo un apkalpojošo dienestu darbībai;

9.16. izglītībai;

9.17. veselībai un sociālajai aprūpei;

9.18. mākslai, izklaidei un atpūtai;

9.19. sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbībai; datoru, individuālās lietošanas priekšmetu un mājsaimniecības piederumu remontam; pārējo individuālo pakalpojumu sniegšanai;

9.20. mājsaimniecību kā darba devēju darbībai;

9.21. transportlīdzekļu un transporta aprīkojuma iegādei saimnieciskās darbības veicējiem, kas darbojas transporta nozarē;

9.22. elektroenerģijai un siltumapgādei, izņemot, ja projekta īstenošanu līdzfinansē Kohēzijas fonds.

10. Aizdevumu nepiešķir šādiem saimnieciskās darbības veicējiem:

10.1. regulas Nr.800/2008 1.panta 6.punkta "a" apakšpunktā minētajam saimnieciskās darbības veicējam;

10.2. saimnieciskās darbības veicējam, kuram ir nodokļu parādi. Šis ierobežojums neattiecas uz gadījumiem, ja saimnieciskās darbības veicējs ir vienojies ar Valsts ieņēmumu dienestu par nodokļu parāda atmaksas grafiku un pilda šīs vienošanās nosacījumus;

10.3. saimnieciskās darbības veicējam, kam ar tiesas spriedumu ir pasludināts maksātnespējas process vai kam ar tiesas spriedumu tiek īstenots tiesiskās aizsardzības process, vai kam ar tiesas lēmumu tiek īstenots ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, vai kura saimnieciskā darbība ir izbeigta;

10.4. saimnieciskās darbības veicējam, kam zaudējumi pārsniedz pusi no pamatkapitāla un pēdējo 12 mēnešu zaudējumi – ceturtdaļu no pamatkapitāla. Šis nosacījums netiek piemērots jaundibinātam saimnieciskās darbības veicējam, kas ir reģistrēts Uzņēmumu reģistrā ne agrāk kā pirms trim gadiem;

10.5. saimnieciskās darbības veicējam, kuru Latvijas Garantiju aģentūra ir atzinusi par grūtībās nonākušu, izvērtējot šādas pazīmes – zaudējumu pieaugums, apgrozījuma samazināšanās, gatavās produkcijas krājumu pieaugums, jaudas pārpalikums, naudas plūsmas samazināšanās, parādu pieaugums, procentu likmju celšanās, kā arī neto aktīvu vērtība, kas krītas vai kam ir nulles vērtība. Šis nosacījums netiek piemērots jaundibinātam saimnieciskās darbības veicējam, kas ir reģistrēts Uzņēmumu reģistrā ne agrāk kā pirms trim gadiem;

10.6. saimnieciskās darbības veicējam, kura locekļiem vai biedriem, kam ir neierobežota atbildība par saimnieciskās darbības veicēja parādu, zaudējumi pārsniedz pusi no pamatkapitāla (saskaņā ar to pārskatiem) un pēdējo 12 mēnešu zaudējumi – ceturtdaļu no pamatkapitāla.

III. Aizdevuma noteikumi

11. Lai pieteiktos aizdevuma saņemšanai, saimnieciskās darbības veicējs iesniedz Latvijas Garantiju aģentūrai aizdevuma pieteikumu un biznesa plānu, kas satur ieguldījumu projekta aprakstu, kā arī mārketinga stratēģiju, produkta aprakstu, informāciju par plānoto naudas plūsmu un citu Latvijas Garantiju aģentūras pieprasīto informāciju, kas nepieciešama šajā punktā minēto dokumentu precizēšanai un pamatošanai, ja Latvijas Garantiju aģentūra šādu informāciju nevar iegūt pati normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

12. Aizdevumu piešķir ieguldījumiem materiālajos un nemateriālajos aktīvos, kas ir saistīti ar jauna saimnieciskās darbības veicēja izveidi, esoša saimnieciskās darbības veicēja paplašināšanu, esoša saimnieciskās darbības veicēja produkcijas daudzveidošanu ar jauniem papildu produktiem vai saimnieciskās darbības veicēja vispārējā ražošanas procesa būtisku maiņu.

13. Aktīvi ir jauni, izņemot gadījumus, ja atbalsta saņēmējs ir mazais vai vidējais saimnieciskās darbības veicējs atbilstoši regulas Nr.800/2008 13.panta 7.punkta trešās daļas nosacījumiem.

14. Nemateriālie aktīvi nepārsniedz apjomu, kas ir noteikts regulas Nr.800/2008 13.panta 7.punkta trešajā daļā un atbilst regulas Nr.800/2008 12.panta 2.punkta nosacījumiem.

15. Ieguldījumi paliek Latvijas Republikā atbilstoši prasībām, kas noteiktas regulas Nr.800/2008 13.panta 2.punktā.

16. Atbalstu sniedz, ja tam ir stimulējoša ietekme atbilstoši pazīmēm, kas noteiktas regulas Nr.800/2008 8.panta 2. un 3.punktā.

17. Aizdevuma minimālais apmērs ir 100 000 latu, un maksimālais apmērs ir 700 000 latu. Aizdevuma apmērs nepārsniedz 40 % no ieguldījumu projekta kopējām izmaksām.

18. Saimnieciskās darbības veicējs nodrošina finansiālo ieguldījumu (ieskaitot kredītiestādes izsniegtu ilgtermiņa aizdevumu) vismaz 25 % apmērā no ieguldījumu projekta attiecināmajām izmaksām, un tas netiek segts no valsts atbalsta līdzekļiem.

19. Aizdevuma termiņš nepārsniedz 10 gadus. Aizdevuma atmaksa var tikt veikta vienā maksājumā.

20. Aizdevumu piešķir ar nosacījumu, ka ieguldījumu projekta izmaksas tiek finansētas ar kredītiestādes izsniegtu ilgtermiņa aizdevumu, kura summa pārsniedz aizdevuma apmēru un kura pamatsummas atmaksas atliktais termiņš nepārsniedz divus gadus.

21. Aizdevuma gada procentu likme ir vienāda ar kredītiestādes ilgtermiņa aizdevuma procentu likmei pieskaitītu palielinājuma likmi (pielikums) atbilstoši saimnieciskās darbības veicēja un ieguldījumu projekta novērtējuma kategorijai un nodrošinājuma līmenim, kas ir noteikti saskaņā ar Latvijas Garantiju aģentūras kredīta kvalitātes novērtēšanas sistēmu. Aizdevuma pirmajos divos gados palielinājuma likme tiek samazināta par 50 %.

22. Aizdevums tiek sniegts, ja novērtējuma kategorija nav zemāka par novērtējuma kategoriju "Vāja (B)" (uzņēmuma maksātspēju varētu mazināt nelabvēlīgi apstākļi).

IV. Subsīdijas ekvivalenta aprēķināšana un atbalsta kumulācija

23. Subsīdijas ekvivalentu latos saimnieciskās darbības veicējam aprēķina, faktiski samaksāto procentu summu atskaitot no procentu summas, kas maksājama saskaņā ar Eiropas Komisijas konkrētajam periodam noteikto bāzes likmi (bāzes likmes publicētas Eiropas Komisijas Konkurences Ģenerāldirektorāta mājaslapā internetā), kā arī riska likmi, kuras procentuālais apmērs tiek noteikts atbilstoši saimnieciskās darbības veicēja kredīta novērtējuma kategorijai un nodrošinājuma līmenim.

24. Pirms atbalsta piešķiršanas saimnieciskās darbības veicējs iesniedz Latvijas Garantiju aģentūrā informāciju par saimnieciskās darbības veicēja iepriekš saņemto atbalstu ieguldījumu projektiem, kā arī informāciju par iesniegtajiem pieteikumiem par atbalsta saņemšanu sākotnējiem ieguldījumiem citu atbalsta programmu vai individuālo atbalsta projektu ietvaros, par kuriem atbildīgā institūcija vēl nav pieņēmusi lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atbalstu.

25. Šo noteikumu ietvaros saņemto atbalstu drīkst apvienot ar valsts atbalstu par vienām un tām pašām izmaksām, ja šādas kumulācijas rezultātā atbalsta intensitāte nepārsniedz regulā Nr.800/2008 vai spēkā esošajā atbalsta programmā vai individuālajā atbalsta projektā noteikto maksimāli pieļaujamo atbalsta intensitāti.

26. Šo noteikumu ietvaros saņemto atbalstu nedrīkst apvienot ar citas Eiropas Savienības struktūrfondu vai citu Kopienas finanšu instrumentu atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta ietvaros piešķirto finansējumu par vienām un tām pašām izmaksām.

27. Šo noteikumu ietvaros saņemto atbalstu drīkst apvienot ar citas atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta ietvaros piešķirto finansējumu, ja to sniedz riska kapitāla ieguldījumu veidā, samazinot šo noteikumu ietvaros maksimāli pieļaujamo atbalsta apmēru par 20 %, nepārsniedzot summu, kas saņemta riska kapitāla ieguldījumu veidā. Minēto nosacījumu piemēro trīs gadus pēc riska kapitāla piešķiršanas.

V. Noslēguma jautājums

28. Atbalstu sniedz līdz 2013.gada 31.decembrim.

Ministru prezidenta vietā –
tieslietu ministrs, iekšlietu ministra
pienākumu izpildītājs A.Štokenbergs

Ekonomikas ministrs A.Kampars



 

Pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 2.augusta
noteikumiem Nr.613

Gada procentu likmes palielinājuma likme

Novērtējuma kategorija

Nodrošinājuma līmenis

Augsts

Standarta

Zems

Spēcīga (AAA–A)

0,25 %

0,75 %

1,25 %

Laba (BBB)

0,5 %

1,5 %

2,5 %

Apmierinoša (BB)

0,75 %

2,25 %

3,75%

Vāja (B)

1 %

3 %

5 %

Slikta/finansiālās grūtības (CCC un zemāk)  

Ekonomikas ministrs A.Kampars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!