• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrija: Par ministrijai pieejamā ES fondu finansējuma apgūšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.08.2011., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234544

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija: Par finansiālu atbalstu energoefektīvu ēku būvniecībai

Vēl šajā numurā

17.08.2011., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Satiksmes ministrija: Par ministrijai pieejamā ES fondu finansējuma apgūšanu

Satiksmes ministrijas (SM) pārziņā esošajās ES fondu aktivitātēs ir apstiprināti projekti par vairāk nekā 95% no plānošanas periodā pieejamā finansējuma, un līdz perioda beigām tas tiks apgūts pilnībā.

Kopējais SM pieejamais finansējums 2007.–2013.gada plānošanas periodā ir 824 miljoni latu, un no tiem šobrīd apstiprināti projekti par 787,5 miljoniem latu. "Nav šaubu, ka līdz plānošanas perioda ieviešanas beigām2015.gadamtiks apgūts viss no fondiem pieejamais finansējums," 15.augustā notikušajā preses konferencē par ES fondu naudas apguvi uzsvēra SM valsts sekretārs Anrijs Matīss.

SM pārziņā galvenokārt ir sarežģīti infrastruktūras projekti, kuriem nepieciešama komplicēta tehnisko projektu izstrāde, iepirkumu veikšana un bieži vien ilgstoši būvniecības darbi. "Turklāt minētajos projektos veicamajiem darbiem ir sezonāls raksturs, tādēļ arī raksturīgs lielākais maksājumu apjoms tieši gada pēdējos ceturkšņos, jo samaksāts tiek par faktiski paveikto un būvuzrauga pārbaudīto," skaidroja SM Investīciju departamenta direktore Ilze Aleksandroviča.

Šogad pirmā pusgada plāns valsts budžeta finansējuma apguvei projektu īstenošanā ir izpildīts par 94,3%. 2011.gadā SM plāno vienu no lielākajiem ES finansējuma apguves apjomiem – teju 20% no kopējā valsts budžeta finansējuma šim gadam visās nozarēs.

Bija plānots, ka šogad projektu realizētājiem autoceļu jomā tiks izmaksāti 196,5 miljoni latu, taču, lai mazinātu turpmākajos gados gaidāmo pieprasījuma samazinājumu būvniecības tirgum, paredzams, ka reāli SM šogad izmaksās par 22,5 miljoniem latu mazāk, finansējuma starpību pārceļot uz nākamo gadu. "Jau tagad ceļu būvniecības izmaksas ir pārsniegušas trekno gadu līmeni. Galvenie iemesli tam ir naftas produktu cenu kāpums, dažādu ceļa nozarē izmantojamo būvmateriālu sadārdzinājums un lielais ceļu infrastruktūras objektu būvniecības apjomsuzņēmumiem trūkst kapacitātes darbu veikšanai. Lai neveidotos situācija, ka jau nākamgad liela daļa ceļu tehnikas stāv dīkā, bet darbinieki tiek atlaisti, plānots šā finansējuma svārstības amortizēt," norādīja A.Matīss.

Jāatzīmē, ka rādītāji par valsts budžeta finansējuma apguvi ietver tikai finanšu jeb naudas plūsmu konkrētā budžeta gada ietvaros, atspoguļojot tos finansējuma saņēmējus, kas ir valsts budžeta iestādes, vai tos, kam ir veikti avansa maksājumi no valsts budžeta līdzekļiem. SM aktivitāšu ietvaros transporta sektorā galvenokārt valsts ceļos veicamajiem ieguldījumiem tiek piešķirts budžeta finansējums. Ieguldījumi ostās, dzelzceļā, lidostā, kā arī pašvaldību projektos tiek veikti, saņēmējam primāri nodrošinot finansējumu, ja vien valsts budžetā nav pieejami līdzekļi avansa piešķiršanai.

Apliecinājums SM veikumam ES fondu apguvē ir arī fakts, ka Latvijai ir viens no labākajiem rādītājiem lielo projektu (virs 50 miljoniem eiro) sagatavošanā – esam sagatavojuši un iesnieguši visus lielos projektus apstiprināšanai Eiropas Komisijā (kopā septiņi projekti, no kuriem seši transporta sektorā), turklāt par pieciem no transporta projektiem jau saņemti Komisijas lēmumi, un par atlikušo lēmums gaidāms šā gada rudenī. Eiropas Komisijas lēmuma saņemšana ļauj pieprasīt atmaksu par ieguldīto finansējumu šo projektu sagatavošanā un strauji virzīties uz priekšu ar to īstenošanu.

 

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!