• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par likuma neatbilstību Satversmei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.08.2011., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234462

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

16.08.2011., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par likuma neatbilstību Satversmei

Valsts kontrole (VK) 15.augustā iesniegusi Satversmes tiesā (ST) pieteikumu atzīt 2011.gada 14.jūlijā pieņemtos grozījumus Likumā par budžetu un finanšu vadību par neatbilstošiem Latvijas Republikas Satversmei.

Minētie grozījumi likumā tika pieņemti, lai izpildītu ST 2010.gada 25.novembra spriedumu lietā, kas tika ierosināta pēc VK pieteikuma.

Sākotnēji Saeima grozījumus Likumā par budžetu un finanšu vadību pieņēma 2011.gada 26.maijā steidzamības kārtā. Pamatojoties uz VK, Augstākās tiesas un Tieslietu padomes iebildumiem, Latvijas Valsts prezidents pieņemtos grozījumus nosūtīja atpakaļ Saeimai otrreizējai caurlūkošanai, tomēr Saeima 14.jūlijā grozījumus Likumā par budžetu un finanšu vadību pieņēma redakcijā, kura ir identiska sākotnēji 26.maijā pieņemtajai, norāda VK.

VK uzskata, ka pieņemtie grozījumi nenodrošina ST sprieduma izpildi. Tie paredz formālu konstitucionālo iestāžu un Tiesībsarga biroja viedokļu fiksēšanu valdības protokolos, kad tiek izskatīti šo iestāžu budžeta pieprasījumi, un pieļauj tiešu un nesamērīgu izpildvaras ietekmi uz to darbības spēju un kapacitāti.

VK savu nostāju pamato ar to, ka izpildvarai nav tiesību lemt par konstitucionālo iestāžu un Tiesībsarga biroja darbības politiku un veicamajiem uzdevumiem. Līdz ar to Ministru kabinetam nav arī tiesību lemt par to darbībai pieļaujamo izdevumu apjomu, un konceptuāli lēmumi par šo iestāžu finansējuma apjomu ir jāpieņem likumdevējam.

Valsts kontroles informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!