• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Demogrāfisko lietu padome: Par situācijas uzlabošanu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2011., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234380

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālā trīspusējās sadarbības padome: Par minimālās darba algas apmēru 2012.gadā

Vēl šajā numurā

12.08.2011., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Demogrāfisko lietu padome: Par situācijas uzlabošanu Latvijā

11.augustā Ministru prezidenta Valda Dombrovska vadītajā Demogrāfisko lietu padomes sēdē izvirzītas prioritātes, lai uzlabotu demogrāfisko situāciju valstī. Ģimenes valsts pabalstu saglabāšana un bērnudārzu pieejamība akcentēti kā būtiskākie jautājumi.

“Lai panāktu demogrāfiskās situācijas uzlabošanos, ir jāīsteno virkne aktivitāšu, taču būtiskākais ir katru bērnu nodrošināt ar vietu bērnudārzā, kā arī saglabāt ģimenes valsts pabalstu arī nākamajā gadā. Taču Labklājības ministrijai būs jāpiedāvā konkrēti risinājumi, kā diferencēt šā pabalsta saņemšanu atkarībā no ģimenes labklājības līmeņa. Turklāt, pieaicinot pašvaldību pārstāvjus, turpināsim diskusiju par to, no cik gadu vecuma bērnam obligāti jānodrošina bērnudārzs,” uzsvēra V.Dombrovskis. Ministru prezidents arī atbalstīja priekšlikumu jau ar nākamo gadu daudzbērnu ģimenēm nodrošināt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides.

“Demogrāfijas situācijas uzlabošanai būtu jāstrādā kompleksi, gan stimulējot ģimenes dzīves un darba apvienošanu, tostarp nodrošināt bērnudārzu bērniem jau no pusotra gada vecuma, gan saglabājot ģimenes valsts pabalstu. Taču pabalstiem jākļūst mērķētiem, lai tos saņemtu iedzīvotāji, kam šie pabalsti ir vitāli nepieciešami. Nākotnē būtu jāatgriežas pie vecāku pabalstiem, kas tiktu izmaksāti līdz brīdim, kad bērnam paliek 2 gadi, vienlaikus ļaujot vecākiem izvēlēties – saņemt lielāku pabalstu vienu gadu vai šo summu sadalīt uz diviem gadiem,” pauda labklājības ministre Ilona Jurševska.

Arī Saeimas deputāte Ingrīda Circene pauda, ka ir būtiski nodrošināt pietiekamu vietu skaitu bērnudārzos, un akcentēja, ka ekonomiski aktīvajiem vecākiem būtu jāpiedāvā atvieglojumi samaksai par bērnudārzu, kā arī ieviešot citas izmaiņas nodokļu politikā par labu strādājošajiem vecākiem. Sēdē arī izskanējis viedoklis, ka, novirzot ģimenes valsts pabalstu brīvpusdienām, kancelejas preču iegādei un citiem atbalsta pasākumiem, bērns būtu tieša labuma guvējs.

Kā viens no būtiskajiem aspektiem demogrāfijas situācijas uzlabošanai minēts jautājums par neauglības ārstēšanas pasākumiem. Ministru prezidents uzsvēra, ka par finansējumu šai jomai varētu lemt jau nākamgad, diskutējot par 2012.gada budžeta grozījumiem.

Padomes sastāvā ir ekonomikas, labklājības, finanšu, iekšlietu, izglītības, kultūras, tieslietu, veselības un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri, Saeimas sociālo un cilvēktiesību komisiju pārstāvji, kā arī pārstāvji no Latvijas Universitātes Statistikas un demogrāfijas katedras, Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta, Stratēģiskās analīzes komisijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un vairākām nevalstiskajām organizācijām – “Asociācija ģimene”, Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienība, “Nākotnes fonds” un “Latvijas Bērnu forums”.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!