• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ziņojumu par automašīnu cenām Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.08.2011., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234184

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienests: Par ienākumu deklarēšanu no kapitāla pieauguma

Vēl šajā numurā

09.08.2011., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ziņojumu par automašīnu cenām Eiropas Savienībā

Eiropas Komisijas jaunākais ziņojums par automašīnu cenām liecina, ka Eiropas Savienībā kopumā automašīnu reālās cenas 2010.gadā ir kritušās par 2,5%. Atšķirības jaunu mašīnu kataloga cenās ir nedaudz mazinājušās. Šī ilgtermiņa tendence cenās dod papildu apstiprinājumu Komisijas pagājušā gada lēmumam par to, ka vairs nav pamata piemērot īpašus konkurences noteikumus jaunu mašīnu pārdošanai.

“Tā ir laba ziņa, ka Eiropas patērētāji gūst priekšrocības no konkurences jaunu mašīnu tirdzniecībā un var iegādāties mašīnas par zemākām reālajām cenām. Fakts, ka cenu atšķirības starp dalībvalstīm turpina mazināties, ir pozitīvs pārrobežu konkurences rādītājs. Esmu iepriecināts, ka pirmo reizi desmit gadu laikā ir samazinājušās arī reālās ES cenas par remontu un apkopi, kas liecina, ka nozare ir sapratusi jaunos spēles noteikumus,” teica Hoakins Almunja, Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, kas atbild par konkurences politiku.

Kopumā, kā rāda ražotāju katalogi, vieglo automašīnu cenu atšķirības starp dalībvalstīm ir mazinājušās. Tomēr dažos gadījumos cenu atšķirības vēl aizvien ir ievērojamas, un patērētāji, iepērkoties citās valstīs, var būtiski ietaupīt. Eirozonā cenu atšķirību rādītājs nav mainījies.

ES cenu indekss automašīnām (atspoguļo nominālo cenu, ko maksā pircējs, ieskaitot atlaides, PVN un reģistrācijas nodevas) pieauga tikai par 0,3%, salīdzinājumam – patēriņa cenas kopumā pieauga par 2,8%, tādējādi automašīnu reālās cenas samazinājās ļoti būtiski – par 2,5%.

24 ES valstīs vērojams automašīnu reālo cenu kritums. Cenas ir bijušas stabilas divās valstīs (+0,2% gan Itālijā, gan Maltā), savukārt Portugālē tās ir pieaugušas (+2,6%). Šajā gadījumā tomēr jāatzīmē, ka pircēji guva priekšrocības no reālo cenu krituma iepriekšējā gadā (-6,7%), kas bija lielāks par vidējo.

Reālo cenu samazinājums bija īpaši izteikts Slovākijā (-17,4%), Bulgārijā (-13,5%), Slovēnijā (-11,6%) un Čehijā (-9,0%). Polijā cenas kritās par 5,6%. No lielajiem tirgiem reālās cenas visvairāk samazinājās Apvienotajā Karalistē (-3,7%), bet Vācijā, Spānijā un Francijā cenu kritums bija mērenāks (attiecīgi -1,9%, -1,6% un -0,9%).

Automašīnu reālo cenu kritums ES liecina, ka turpinās tendence, kas novērota vairāk nekā desmit gadu laikā un apstiprina, ka ražotāju konkurence jaunu mašīnu tirgū darbojas.

Remonta un apkopes reālās cenas, kas pēdējo desmit gadu laikā pieauga vairāk nekā par vispārējo inflācijas līmeni, 2010.gadā palika nemainīgas.

Ziņojums par automašīnu cenām

Ziņojums par automašīnu cenām ir daļa no Komisijas transportlīdzekļu sektora uzraudzības pasākumiem. Tajā ir salīdzinātas kataloga cenas 89 labāk pārdotajiem automašīnu modeļiem, kas pārstāv 26 markas visā ES. Ziņojums dod iespēju patērētājiem salīdzināt cenas Eiropā un izmantot ES vienotā tirgus priekšrocības.

Konkurences noteikumi automašīnu nozarē

2010.gada jūnijā stājās spēkā jaunie konkurences noteikumi automašīnu nozarē. Reformas galvenais mērķis ir nodrošināt plašāku konkurenci pēcpārdošanas tirgū, t.i., attiecībā uz remontu un apkopi, kas mašīnas īpašniekam veido ievērojamu izmaksu daļu mašīnas lietošanas laikā. Jaunie noteikumi ļauj efektīvāk vērsties pret tādu praksi kā atteikums nodot tehnisko informāciju neatkarīgiem remontuzņēmumiem vai nepareiza garantiju izmantošana. Savukārt automašīnu ražotāji var organizēt pārdošanas tīklus pēc saviem ieskatiem, jo pieredze liecina, ka šajā jomā ir spēcīga automašīnu marku savstarpējā konkurence.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!