• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par balsu elektronisku skaitīšanu 11.Saeimas vēlēšanās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.08.2011., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234181

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par Eiropas Savienības pilsoņu konsulāro aizsardzību ārvalstīs

Vēl šajā numurā

09.08.2011., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par balsu elektronisku skaitīšanu 11.Saeimas vēlēšanās

Saņemot nepieciešamo finansējumu, jau 11.Saeimas vēlēšanās iecirkņos balsis varētu apkopot elektroniski, 5.augustā Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sēdē pastāstīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

CVK priekšsēdētājs atzina, ka pēc 11.Saeimas vēlēšanām ir svarīgi ātri paziņot galīgos vēlēšanu rezultātus un nosaukt 11.Saeimā ievēlētos deputātus, jo 11.Saeimai pēc iespējas ātrāk jāuzsāk darbs, tostarp jāpieņem arī 2012.gada budžets. Pašlaik Saeimas vēlēšanu rezultātu apkopošana aizņem trīs nedēļas, savukārt, skaitot un apkopojot vēlēšanu rezultātus elektroniski, galīgie vēlēšanu rezultāti varētu būt zināmi nedēļas laikā.

Līdz šim visvairāk laika aizņēma par kandidātiem nodoto atzīmju “+” un svītrojumu skaitīšana, apkopošana un pārbaude. Savukārt, izmantojot elektronisko balsu skaitīšanas sistēmu, laiks, kas nepieciešams vēlēšanu rezultātu apkopošanai vēlēšanu iecirkņos, samazinātos uz pusi.

Elektroniskajai balsu skaitīšanas sistēmai ir arī citi ieguvumi. Piemēram, tā padara pilnībā caurspīdīgu par kandidātiem izdarīto atzīmju “+” un svītrojumu skaitīšanu, jo balsu skaitīšanai uz ekrāniem vēlēšanu iecirkņos var sekot līdzi gan vēlēšanu komisijas locekļi, gan novērotāji. Sistēma arī uzkrāj visas vēlēšanu komisijas locekļu veiktās darbības, kas nozīmē, ka CVK būs iespēja attālināti sekot līdzi balsu skaitīšanai vēlēšanu iecirkņos. Tā kā pirms balsu skaitīšanas visas vēlēšanu zīmes tiek ieskenētas, tad strīdus gadījumā var viegli pārliecināties, vai vēlēšanu rezultāti ir tikuši saskaitīti atbilstoši vēlētāju gribai.

Tāpat elektroniskā vēlēšanu rezultātu uzskaites sistēma arī pilnībā automatizē balsu skaitīšanas protokolu sagatavošanu, kas palīdzēs izvairīties no biežākajām pārrakstīšanās kļūdām, kad, piemēram, vietām tiek sajauktas par kandidātiem nodotās atzīmju “+” un svītrojumu ailes.

Saskaņā ar CVK veiktajiem aprēķiniem vienotās vēlēšanu rezultātu uzskaites sistēmas ieviešanai, kurā ietilptu gan elektroniskās balsu skaitīšanas programmatūras izstrāde un nodrošināšana, gan programmatūra vēlēšanu rezultātu elektroniskai apkopošanai un atspoguļošanai vēlēšanu rezultātu interneta vietnē, nepieciešams 250 000 latu.

Kristīne Bērziņa,
CVK Informācijas nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!