• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2011. gada 21. jūlija lēmums Nr. E02-43 "Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā paredzēto pārkāpumu SIA "Tīrība-LP" darbībās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2011., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234024

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-45

Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā paredzēto pārkāpumu SIA "Vilnītis" darbībās

Vēl šajā numurā

04.08.2011., Nr. 121

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: E02-43

Pieņemts: 21.07.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-43

Rīgā 2011.gada 21.jūlijā (prot. Nr.37, 2.§)

Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.pantā paredzēto pārkāpumu SIA "Tīrība-LP" darbībās

Lieta Nr.A/11/03.01./13

Konkurences padome bez SIA "Tīrība-LP" pārstāvja klātbūtnes izskatīja administratīvā pārkāpuma lietu Nr. A/11/03.01./13 "Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā paredzēto pārkāpumu SIA "Tīrība-LP" darbībās" un

konstatēja:

1. "Tīrība-LP" ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.40003162357, tās juridiskā adrese: N.Rancāna iela 1, Rēzekne.

2. Pamatojoties uz Konkurences likuma 7.panta pirmās daļas 1.punktu, Konkurences padome 07.10.2010 pieņēma lēmumu (prot. Nr.43, 6.§) uzsākt Sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgus uzraudzību.

Minētās lietas ietvaros Konkurences padomes Izpilddirekcijai bija nepieciešams noskaidrot informāciju no SIA "Tīrība-LP"saistībā ar tās darbību sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgū, t.i., iegūt statistisko informāciju, kā arī ziņas par klientiem un pakalpojumu cenu veidošanas mehānismu.

3. Konkurences padomes Izpilddirekcijas amatpersona saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 215.8 pantu un 246.pantu, Konkurences likuma 9.panta septītās daļas 2.punktu 07.07.2011. sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolu RA Nr.600030, kurā konstatēti šādi fakti:

3.1. Konkurences padomes Izpilddirekcija Sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgus uzraudzības ietvaros, pamatojoties uz Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktu un 26.panta otro daļu, 08.03.2011. nosūtīja SIA "Tīrība-LP", N.Rancāna ielā 1, Rēzeknē, vēstuli Nr.591 "Par informācijas sniegšanu". Informāciju lūgts iesniegt Konkurences padomē līdz 25.03.2011., nosūtot informāciju arī pa faksu. Atbilde iepriekš minētajā norādītajā termiņā uz Konkurences padomes Izpilddirekcijas vēstuli no SIA "Tīrība-LP" netika saņemta. Turklāt netika saņemta informācija no SIA "Tīrība-LP", kas objektīvi attaisnotu informācijas neiesniegšanu. Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktu un 26.panta otro daļu, Konkurences padomes Izpilddirekcija 23.05.2011. nosūtīja ierakstītu vēstuli Nr.1224 "Par informācijas sniegšanu", kurā atkārtoti lūgts sniegt informāciju. Informāciju lūgts iesniegt Konkurences padomē trīs dienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas, to nosūtot arī pa faksu. Bez tam šī vēstule saturēja informāciju par administratīvās atbildības iestāšanos par informācijas nesniegšanu.

3.2. 21.06.2011. Konkurences padomes Izpilddirekcija nosūtīja SIA "Tīrība-LP" vēstuli Nr.1560 "Paziņojums par Administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanu", kurā Konkurences padomes Izpilddirekcija lūdza SIA "Tīrība-LP" pārstāvi ierasties Konkurences padomes telpās, Rīgā, Brīvības ielā 55, 7.jūlijā plkst.13.00, lai SIA "Tīrība-LP" pārstāvja klātbūtnē sastādītu Administratīvā pārkāpuma protokolu. Norādītajā laikā un vietā SIA "Tīrība-LP" pārstāvji neieradās.

3.3. Nesniedzot Konkurences padomes Izpilddirekcijas pieprasīto informāciju, SIA "Tīrība-LP" nav izpildījusi Konkurences padomes Izpilddirekcijas Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktā noteikto pienākumu iesniegt informāciju, un tādā veidā SIA "Tīrība-LP" ir kavējusi Sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgus uzraudzības veikšanu. Līdz ar to SIA "Tīrība LP" ir pārkāpusi Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktu, neizpildot ar to noteikto pienākumu un izdarot administratīvo pārkāpumu, kas paredzēts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā.

3.4. 05.07.2011. Konkurences padome pa faksu no SIA "Tīrība-LP" saņēma 04.07.2011. vēstuli "Par informācijas sniegšanu" uz Konkurences padomes 08.03.2011. vēstuli Nr.591, kur tika norādīta Konkurences padomes Izpilddirekcijas pieprasītā informācija.

4. Konkurences padome 07.07.2011. ir uzsākusi administratīvo lietvedību (lieta Nr. A/11/03.01./13) "Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā paredzēto pārkāpumu SIA "Tīrība-LP" darbībās". Pārkāpējam 12.07.2011. tika nosūtīta administratīvā pārkāpuma protokola kopija un tā tika uzaicināta ierasties uz administratīvas pārkāpuma lietas izskatīšanu Konkurences padomes telpās, Rīgā, Brīvības ielā 55, 21.jūlijā plkst. 13.00.

5. Izvērtējot administratīvās pārkāpuma lietas A/11/03.01./13 materiālus, Konkurences padome konstatē:

5.1. Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktā noteikts, ka Izpilddirekcija, Konkurences padomes vārdā veicot tirgus uzraudzību vai izmeklējot šā likuma vai Reklāmas likuma pārkāpumus ir tiesīga pieprasīt un šā likuma 26.panta otrajā un trešajā daļā noteiktajā termiņā un Izpilddirekcijas norādītajā informācijas sniegšanas veidā saņemt no jebkuras personas vai personu apvienības šajā likumā un Reklāmas likumā noteikto uzdevumu izpildei nepieciešamo informāciju (arī komercnoslēpumu saturošu informāciju), kā arī rakstveida vai mutvārdu paskaidrojumus.

Konkurences likuma 9.panta piektajā daļā paredzētas Konkurences padomes Izpilddirekcijas tiesības, veicot izpēti tirgus uzraudzības lietās, t.sk. iegūt nepieciešamo informāciju no jebkuras personas.

Saskaņā ar Konkurences likuma 9.panta septītās daļas 1.punktu Izpilddirekcijas amatpersonas ir tiesīgas sastādīt protokolu par administratīvo pārkāpumu, ja netiek labprātīgi pildītas Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktā minētās prasības.

5.2. SIA "Tīrība-LP" pēc Konkurences padomes Izpilddirekcijas lūguma nav sniegusi atbildi uz tai adresētajiem informācijas pieprasījumiem noteiktajā termiņā. Tādējādi SIA "Tīrība-LP" nav izpildījusi Konkurences padomes Izpilddirekcijas Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktā iekļauto prasību sniegt uzraudzības lietā nepieciešamo informāciju.

SIA "Tīrība-LP" atbildes uz Izpilddirekcijas 08.03.2011. vēstulē Nr.591 pieprasīto informāciju Konkurences padome saņēma 05.07.2011, t.i., tikai pēc paziņojuma par administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanu saņemšanas.

5.3. SIA "Tīrība-LP" ar Konkurences padomes Izpilddirekcijas 12.07.2011. vēstuli Nr.1721 ir informēta par savām tiesībām iepazīties ar lietas materiāliem, sniegt paskaidrojumus, iesniegt pieprasījumus un izteikt lūgumus. SIA "Tīrība-LP nav izmantojusi tiesības iepazīties ar lietas materiāliem, sniegt par tiem viedokli un nav izteikusi lūgumus.

6. Ņemot vērā šī lēmuma 3. un 5.punktā minēto, Konkurences padome konstatē, ka SIA "Tīrība-LP" ir izdarījusi administratīvo pārkāpumu, par kuru atbildība paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā.

Lietā nav apstākļu, kas nepieļauj lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā un kas ir pamats lietvedības izbeigšanai, kā arī nepastāv apstākļi, lai nepiemērotu administratīvo sodu.

7. Nosakot SIA "Tīrība-LP" piemērojamā naudas soda apmēru, Konkurences padome izvērtēja pārkāpumu atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktajam un ņemot vērā Konkurences padomes vadlīnijas naudas soda piemērošanai par administratīvajiem pārkāpumiem1.

7.1. SIA "Tīrība-LP" ir juridiska persona - sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.40003162357. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantu par personu vai to apvienību rīcībā esošās informācijas nesniegšanu Konkurences padomei pēc tās pieprasījuma noteiktā termiņā un apjomā, kā arī par nepatiesas informācijas sniegšanu uzliek naudas sodu juridiskajām personām no piecdesmit līdz desmittūkstoš latiem.

7.2. Administratīvā pārkāpuma rezultātā nav nodarīts mantisks zaudējums. Vērtējot pārkāpuma raksturu, secināms, ka SIA "Tīrība-LP" izdarītā pārkāpuma rezultātā ir kavēts uzraudzības lietas "Sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgus uzraudzība" izpētes process. Novērtējot nesniegtās informācijas apjomu, konstatējams, ka SIA "Tīrība-LP" Konkurences padomes Izpilddirekcijas informācijas pieprasījumu ir vairākkārtīgi ignorējusi un uz iepriekš minētajiem Konkurences padomes informācijas pieprasījumiem atbildes nav sniegusi norādītajos termiņos. Tirgus uzraudzības veikšana ir nozīmīga, lai Konkurences padome pilnvērtīgi īstenotu Konkurences likuma 6.panta pirmajā daļā noteiktos uzdevumus. SIA "Tīrība-LP" nav iesniegusi ne pieprasīto informāciju noteiktajā termiņā, ne sniegusi jebkādu informāciju, kas attaisnotu informācijas neiesniegšanu noteiktajos termiņos.

05.07.2011. vēstulē SIA "Tīrība-LP" paskaidroja: "Pamatojoties uz zemu apgrozījumu SIA "Tīrība-LP" pēc adreses N.Rancāna ielā 1, Rēzeknē strādā tikai 2 dienas nedēļā. Līdz ar to SIA "Tīrība-LP" nesaņēma otro vēstuli un laikus neiesniedza pieprasīto informāciju (kas parakstījās par vēstules saņemšanu valdes loceklei nav zināms)." 21.07.2011. vēstulē SIA "Tīrība-LP" papildus paskaidroja: "SIA "Tīrība –LP" informē, ka sakarā ar štatu samazināšanu un finansiālajām grūtībām 2011.gada 21.jūlijā valdes locekle Larisa Firsova nevarēs ierasties uz lietas izskatīšanu."

Konkurences padome, izvērtējot šos paskaidrojumus, norāda, ka saskaņā ar Komerclikuma 12.pantā ceturto daļu uzņēmumam ir jānodrošina korespondences saņemšana juridiskajā adresē. Tāpēc SIA "Tīrība-LP" sniegtie paskaidrojumi nav pamatoti un ir noraidāmi.

Kopsakarā ar minēto, nosakot naudas soda apjomu, ņemams vērā arī tirgus dalībnieka finansiālais stāvoklis un apgrozījums tirgū. Apgrozījums ir būtisks kritērijs, lai, vērtējot pārkāpumu, noteiktu samērīgu un proporcionālu naudas sodu, kā arī vienlaikus tādu, kas pārkāpēju atturētu no pārkāpuma izdarīšanas. Ņemot vērā SIA "Tīrība-LP" 05.07.2011. vēstulē sniegto informāciju par apgrozījumu konkrētajos tirgos, kas 2010.gadā bija robežās no Ls 20 000 līdz Ls 30 000, kā arī uzņēmuma kopējo apgrozījumu par 2010.gadu – Ls 39 791 – secināms, ka tas var ietekmēt tirgus uzraudzības ietvaros iegūto datu precizitāti. Tomēr ņemot vērā, ka informācija noteiktajā termiņā netika sniegta uzraudzības lietas (nevis Konkurences likuma pārkāpuma lietas) ietvaros, un kopumā novērtējot SIA "Tīrība-LP" pārkāpuma nozīmību konkrētās uzraudzības lietas ietvaros, secināms, ka izdarītais pārkāpums nav uzskatāms par nozīmīgu pārkāpumu.

SIA "Tīrība-LP" bija pienākums nodrošināt informācijas sniegšanu Konkurences padomei noteiktajā termiņā, tomēr šis pienākums netika izpildīts. Līdz ar to SIA "Tīrība-LP" ir vainojama pārkāpuma izdarīšanā. Tādējādi naudas sods, ievērojot pārkāpuma raksturu, SIA "Tīrība-LP" nosakāms LVL 500.00 apmērā.

7.3. Konkurences padome konstatē, ka lietā pastāv viens no Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 33.panta pirmajā daļā noteiktiem atbildību par administratīvo pārkāpumu mīkstinošiem apstākļiem. 05.07.2011 Konkurences padome pa faksu saņēma SIA "Tīrība-LP" vēstuli, kurā sniegta Konkurences padomes Izpilddirekcijas 08.03.2011. vēstulē Nr.591 pieprasītā informācija. Tādējādi uzskatāms, ka pārkāpums ir pārtraukts.

7.4. Nosakot galīgo naudas soda par administratīvo pārkāpumu apmēru, Konkurences padome ņem vērā Administratīvā procesa likuma 13.pantu un 66.panta pirmā daļā noteiktos lietderības apsvērumus un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 22.pantā noteikto administratīvā soda mērķi. Saskaņā ar taisnīguma principu par katru izdarīto pārkāpumu pārkāpējam jāpiemēro samērīgs sods. Turklāt naudas sods jānosaka pietiekami preventīvā līmenī, lai pārkāpumu izdarījušo personu un citus tirgus dalībniekus atturētu no šādu pārkāpumu izdarīšanas.

Ņemot vērā iepriekšminētos apsvērumus, Konkurences padome uzskata, ka labums sabiedrības interesēm var tikt sasniegts ar mazāka naudas soda piemērošanu nekā iepriekš lēmumā noteiktais, un uzskata par atbilstošu un samērīgu SIA "Tīrība-LP" piemērot naudas sodu 250.00 LVL apmērā.

Konkurences padome, ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 22.pantu, 23.panta pirmās daļas 2.punktu, 34.panta pirmās daļas 1.punktu, 175.5 pantu, 215.8 pantu, 274.pantu, 275.panta pirmās daļas 1.punktu un 299.pantu, Administratīvā procesa likuma 13.pantu un 66.panta pirmo daļu,

nolēma:

uzlikt SIA "Tīrība-LP" (vienotais reģistrācijas Nr. 40003162357) naudas sodu LVL 250.00 (divi simti piecdesmit latu un nulle santīmu) apmērā. Uzlikto naudas sodu 30 dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas ieskaitīt valsts budžetā (Valsts kasē, reģ.Nr.90000050138, konta Nr.LV78TREL1060001019900, kods TRELLV22), norādot lēmuma par naudas soda uzlikšanu numuru un datumu.

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.


1 Vadlīnijas pieejamas Konkurences padomes interneta vietnē: http://www.kp.gov.lv/uploaded_files/Vadlinijas_LAPKsodi.pdf

Konkurences padomes priekšsēdētāja p.i. Dz.Striks

Sekretāre Z.Leite

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!