• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārrobežu parādu piedziņas atvieglošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.08.2011., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233988

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra: Par jaunām uzņēmumu attīstības iespējām sadarbībā ar ASV

Vēl šajā numurā

03.08.2011., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārrobežu parādu piedziņas atvieglošanu

Neliels Itālijas uzņēmums piegādā mozarella sieru saldētu picu ražotājam Francijā. Pēc tam, kad Francijas uzņēmums sāk kavēt maksājumus, Itālijas uzņēmums pārtrauc piegādi, tomēr Francijas uzņēmums tam paliek parādā vairākus tūkstošus eiro. Kā Itālijas uzņēmums piedzīs šos parādus?

Pašlaik šādām situācijām nav vienkāršu risinājumu. Krāpnieki var viegli pārvietot naudu no vienas dalībvalsts uz otru, noslēpjot līdzekļus vairākos kontos dažādās valstīs.

Pilsoņi arī cieš no gadījumiem, kad tiešsaistē nopirktas preces tā arī netiek piegādātas vai viens no vecākiem, kas šķirti dzīvo ārvalstīs, nemaksā uzturlīdzekļus.

Pašlaik jautājums par prasījumu bankai izmaksāt naudu no tās klienta bankas konta viņa kreditoram ir valstu tiesību aktu ziņā.

Pašreizējā situācija 27 dalībvalstīs ir juridiski sarežģīta, laikietilpīga un dārga. Apmēram vienam miljonam nelielu uzņēmumu ir grūtības ar pārrobežu parādiem, un parādi līdz pat 600 miljoniem eiro gadā tiek norakstīti, jo uzņēmumiem šķiet pārlieku apgrūtinoši uzsākt dārgu un sarežģītu tiesvedību ārvalstīs. 25.jūlijā Eiropas Komisija ierosināja jaunu Eiropas mēroga apķīlāšanas rīkojumu, lai atvieglotu pārrobežu parādu piedziņu gan pilsoņiem, gan uzņēmumiem.

“Es vēlos padarīt pārrobežu parādu piedziņu tikpat vienkāršu kā piedziņu vienas valsts ietvaros,” pauda ES tieslietu komisāre Viviena Redinga. “Sliktu parādu dēļ uzņēmumi gadā zaudē apmēram 2,6% no to apgrozījuma. Tas ir mūsu vienotā tirgus vājais punkts, kas ir jānovērš ātri un enerģiski! Uzņēmumiem ir nepieciešams vienkāršs risinājums – kontu apķīlāšanas rīkojums, kas darbojas Eiropas mērogā – tā, lai nauda paliek tur, kur tā atrodas, līdz tiesa ir lēmusi par līdzekļu atmaksu. Šajā ekonomikai sarežģītajā laikā uzņēmumiem ir vajadzīgi ātri risinājumi. Katrs eiro ir svarīgs, jo īpaši nelieliem uzņēmumiem.”

Mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) veido 99% no Eiropas Savienības uzņēmumiem. Apmēram vienam miljonam šo uzņēmumu ir grūtības ar pārrobežu parādiem. Procedūras parādu piedziņai citu valstu jurisdikcijās ir sarežģītas – tas palielina tādu uzņēmumu izmaksas, kas vēlas tirgoties citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Tipiskas problēmas ir atšķirības valsts tiesību aktos, izmaksas, kas saistītas ar vēl viena jurista algošanu un dokumentu tulkošanu. Fiziskas personas saskaras ar līdzīgām grūtībām, kad tās cenšas atgūt naudu no negodprātīga pārdevēja vai uzturlīdzekļu nemaksātāja citā ES dalībvalstī.

25.jūlijā ierosinātā tiesību akta priekšlikuma mērķis ir atvieglot šo pārrobežu prasījumu atgūšanu un sniegt kreditoriem vairāk drošības saistībā ar parādu piedziņu, tādējādi palielinot paļāvību tirgoties ES vienotajā tirgū.

Tā ir daļa no Komisijas stratēģijas “tiesiskums izaugsmei”, kas cenšas izmantot ES kopīgās tiesiskuma telpas potenciālu tirdzniecībai un izaugsmei.

Pamatinformācija

Regula izveidotu jaunu Eiropas kontu apķīlāšanas rīkojumu, kas ļautu kreditoriem apķīlāt parāda summu, kas atrodas parādnieka bankas kontā. Šim rīkojumam var būt būtiska nozīme parādu piedziņas procesā, jo tas atņemtu parādniekiem iespēju izņemt vai nobēdzināt aktīvus laikposmā, kas ir nepieciešams, lai izpildītu spriedumu lietā pēc būtības. Tas palielinās iespējas sekmīgi piedzīt pārrobežu parādus.

Jaunais Eiropas rīkojums ļaus kreditoriem apķīlāt līdzekļus banku kontos, piemērojot vienādus noteikumus visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Ļoti būtisks ir arī apstāklis, ka valstu sistēmas kontu apķīlāšanai netiks grozītas. Komisija vienkārši izveido atsevišķu Eiropas procedūru, ko kreditori var izvēlēties, lai piedzītu parādus citās ES dalībvalstīs. Jaunā procedūra ir pagaidu aizsardzības procedūra. Lai tiešām tiktu pie naudas, kreditoram būs jāiegūst galīgs spriedums lietā saskaņā ar valsts tiesībām vai, izmantojot vienu no vienkāršotajām Eiropas procedūrām, piemēram, Eiropas procedūru maza apmēra prasībām.

Eiropas kontu apķīlāšanas rīkojums būs pieejams kreditoriem kā alternatīva valsts tiesībās pastāvošajiem instrumentiem. Rīkojumam būs aizsargājošs raksturs, kas nozīmē, ka tas bloķēs tikai līdzekļus parādnieka kontā, bet neļaus naudas izmaksu kreditoram. Šo instrumentu piemēros tikai pārrobežu lietās. Eiropas kontu apķīlāšanas rīkojumu izdos, izmantojot ex parte procedūru. Tas nozīmē, ka rīkojumu izdos, parādniekam par to nezinot, tādējādi nodrošinot “pārsteiguma efektu”. Instruments nosaka kopējus noteikumus par jurisdikciju, nosacījumiem un procedūru, kas piemērojama rīkojuma izdošanai; atklāšanas pienākumu saistībā ar bankas kontiem; kārtību, kādā rīkojums būtu jāizpilda valstu tiesām un iestādēm; un tiesību aizsardzības līdzekļus parādniekam, kā arī citus elementus parādnieka aizsardzībai.

Ierosinātā Eiropas kontu apķīlāšanas rīkojuma regula tagad tiks nodota pieņemšanai Eiropas Parlamentam un Eiropas Savienības Padomei, izmantojot parasto likumdošanas procedūru ar kvalificētu balsu vairākumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!