• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par mazumtirdzniecības apgrozījumu jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.2011., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233933

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrija: Par lidostas "Rīga" infrastruktūras attīstību

Vēl šajā numurā

02.08.2011., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par mazumtirdzniecības apgrozījumu jūnijā

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, mazumtirdzniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem ir palielinājies par 3,3%, kas šogad ir augstākais mēneša pieaugums šajā nozarē. Apgrozījums pārtikas preču tirgotājiem ir pieaudzis par 2,6%, bet nepārtikas preču tirdzniecībā (neieskaitot degvielu) tas ir palielinājies par 3,6%. Savukārt auto degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums šajā periodā ir pieaudzis par 3,6 procentiem.

“Lai arī mazumtirdzniecības apgrozījums šogad ir bijis ļoti svārstīgs, tomēr šā gada jūnijā ir sasniegts pēdējo divu gadu laikā augstākais rādītājs. Mazumtirdzniecības konfidences indekss, kas ir noturīgi augsts jau kopš gada sākuma, ir sevi beidzot attaisnojis, atspoguļojoties apgrozījuma pieaugumā šā gada jūnijā. Mazumtirdzniecības nozare labi raksturo notiekošos procesus Latvijas ekonomikā kopumā. Tādējādi varam secināt, ka pakāpeniski uzlabojas iekšējais pieprasījums, patērētāji arvien vairāk atļaujas lielākus pirkumus,” uzsver A.Vilks.

Piemēram, automobiļu un motociklu tirdzniecības apgrozījums ir pieaudzis par 57,5% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Spriežot pēc viesnīcu noslodzes rādītājiem, ir pieaudzis arī ārvalstu tūristu skaits, kas arī dod manāmu ieguldījumu mazumtirdzniecības un līdz ar to arī visas ekonomikas izaugsmē.

Īpaši strauji pieaugumi mēneša apgrozījumam jūnijā ir novērojami audio un video preču mazumtirdzniecībā – par 19,8%, mājsaimniecību elektropreču mazumtirdzniecībā – par 12,2%, kā arī mēbeļu, apgaismes ierīču un citu veidu mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecībā – par 8 procentiem.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, mazumtirdzniecības apgrozījums 2011.gada jūnijā pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem ir pieaudzis par 5,4 procentiem. Mazumtirdzniecības apgrozījums pārtikas precēm ir palielinājies par 3%, bet nepārtikas precēm (izņemot degvielu) tas ir pieaudzis par 12 procentiem. Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums šajā periodā ir samazinājies par 6,7 procentiem.

Gada pirmajā pusē negatīvu ietekmi uz patērētāju pirktspēju un līdz ar to arī mazumtirdzniecības apgrozījumu radīja kāpjošās patēriņa cenas, tomēr, stabilizējoties degvielas un pārtikas cenām, turpmākajos mēnešos šis efekts samazināsies un radīs daudz labvēlīgāku vidi mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumam.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!