• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības inspekcija: Par nepamatoti uzrādītiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.2011., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233931

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

02.08.2011., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības inspekcija: Par nepamatoti uzrādītiem veselības aprūpes pakalpojumiem

Veselības inspekcija šā gada otrajā ceturksnī pēc veiktajām pārbaudēm ārstniecības iestādēs, kuras sniedz valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, ir konstatējusi pārkāpumus un pieņēmusi lēmumus par naudas atgriešanu veselības aprūpes budžetā un pacientiem kopā par 14 tūkstošiem latu.

11 742 lati atgriezti veselības aprūpes budžetā par konstatētajiem pārkāpumiem veselības aprūpē, 935 lati – par nepamatoti izrakstītām valsts kompensējamām zālēm, bet 63 lati ieturēti, neizmaksājot ģimenes ārsta darbības novērtējuma mainīgo maksājumu. 1300 lati ir atmaksāti pacientiem.

Visbiežāk konstatētie pārkāpumi ir saistīti ar uzrādīto veselības aprūpes pakalpojumu neatbilstību faktiski veiktajiem, kas izpaužas pierakstījumos vai neatbilstošu manipulāciju uzrādīšanā. Otra lielākā pārkāpumu grupa ir saistīta ar veselības aprūpes organizācijas noteikumu neievērošanu, tajā skaitā publiski pieejamas informācijas pacientiem neesamību vai neatbilstību normatīvo aktu prasībām (informācija ir nepietiekama un maldinoša). Visvairāk šādi pārkāpumi konstatēti ambulatorās ārstniecības iestādēs, kā arī primārās veselības aprūpes iestādēs.

Saskaņā ar 28.06.2011. grozījumiem 19.12.2006. MK noteikumos Nr.1046 “Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība”, inspekcija, konstatējot pārkāpumus pakalpojumu pieejamībā un darba organizācijā, pirmajā reizē brīdina ārstniecības iestādi, otrajā reizē piemēro 10% līgumsodu, bet par turpmākiem pārkāpumiem piemēro līgumsodu 30% apmērā no līgumā noteiktā ikmēneša finansējuma. Gadījumos ja tiek konstatēts nepamatots budžeta līdzekļu izlietojums, inspekcija uzliek par pienākumu naudas līdzekļus atgriezt, kā arī ir tiesīga piemērot līgumsodu divkāršā vai pieckāršā apmērā no pakalpojuma tarifa vai izrakstīto kompensējamo zāļu vērtības. Ārstniecības iestādēm, kuras saņem fiksēto (tāmes) finansējumu, var piemērot līgumsodu nepamatoti uzskaitīto pakalpojumu tarifu vai izrakstīto kompensējamo zāļu vērtību summas apmērā.

Aicinām arī iedzīvotājus, kuri lieto e-pakalpojumu “Mani valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi” portālā Latvija.lv, informēt Veselības inspekciju, ja tiek konstatēti pakalpojumi vai izmeklējumi, kuri nav veikti.

Veselības inspekcijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!