• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Savienības Ministru padome: Par pārrobežu konkurētspēju vienotajā Eiropas tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.2011., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233434

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar svaigu skatu holokausta vēsturē Latvijā

Vēl šajā numurā

21.07.2011., Nr. 113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Savienības Ministru padome: Par pārrobežu konkurētspēju vienotajā Eiropas tirgū

18. un 19.jūlijā Polijā tieslietu ministrs un iekšlietu ministra p.i. Aigars Štokenbergs piedalījās Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sēdē.

Tieslietu ministri diskutēja, kā uzlabot ES līgumtiesības, veicinot pārrobežu konkurētspēju vienotajā Eiropas tirgū un radot uzņēmējiem un patērētājiem labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi.

Tieslietu ministrs A.Štokenbergs sanāksmē uzsvēra, ka ir jādomā par ES konkurētspējas stiprināšanu globālajā tirgū. Kā būtisku priekšnoteikumu tieslietu ministrs minēja e-pakalpojumu attīstīšanas nepieciešamību, ņemot vērā straujo informācijas tehnoloģiju attīstību.

Tāpat tieslietu ministri diskutēja par cietušo tiesību aizsardzību kriminālprocesa ietvaros. Jautājums ES ir īpaši būtisks, jo katru gadu pieaug personu migrācija un līdz ar to ir jānodrošina atbilstoša cietušo tiesību aizsardzība visās dalībvalstīs vienlīdzīgā līmenī. Debatēs ministri pievērsās arī jautājumam par ambiciozu plānu (tiesību instrumentu projektu) savienojamību ar pašreizējo ekonomisko situāciju, jo izvirzīto mērķu sasniegšana var būt apgrūtināta, ņemot vērā ierobežotos dalībvalstu finanšu resursus.

Sēdē A.Štokenbergs un Igaunijas tieslietu ministrs Kristens Michals pauda atbalstu Lietuvas kolēģim Remigijam Šimašum un Lietuvas pozīcijai par Austrijas varas iestāžu rīcību, atbrīvojot 1991.gada 13.janvāra Viļņas notikumos apsūdzēto Mihailu Golovatovu.

A.Štokenbergs atgādināja arī par Medininku slaktiņu, kura laikā gāja bojā vairāki kaimiņvalsts muitnieki un robežsargi, kā arī par traģiskajiem 1991.gada janvāra notikumiem Latvijā. Latvijas un Igaunijas tieslietu ministri Austrijas kolēģim lūdza skaidrot Austrijas varas iestāžu lēmuma juridiskos aspektus.

Sanāksmē Eiropas valstu ministri diskutēja par Šengenas zonas nākotni, kopējās Eiropas patvēruma sistēmas izveidi, moderno tehnoloģiju izmantošanu ES robežu jomā un izaicinājumiem ES narkotiku apkarošanā.

Ņemot vērā notikušās sarunas Eiropadomes sanāksmē 23. un 24.jūnijā, ministri turpināja diskusijas par pasākumiem, kas stiprinātu Šengenas zonas darbību, garantējot ES pilsoņiem brīvas pārvietošanās iespējas, vienlaikus sniedzot atbalstu tām dalībvalstīm, kuras saskaras ar pastiprinātām nelegālās imigrācijas plūsmām.

Sanāksmes laikā ministrs uzsvēra Šengenas zonas nozīmi ES pilsoņu dzīvē, norādot, ka jebkurām izmaiņām tajā jābūt rūpīgi izvērtētām un sabalansētām ar ES pilsoņu tiesībām uz brīvu personu kustību. Ministrs pauda atbalstu vienāda mehānisma izveidei tām dalībvalstīm, kuras saskaras ar pastiprinātām nelegālās imigrācijas plūsmām.

Vienlaikus ministrs akcentēja, ka šim mehānismam ir jābūt individuāli piemērojamam konkrētajai situācijai un dalībvalstu vajadzībām, kā arī būtisks tā darbības priekšnoteikums ir tas, ka dalībvalsts nevis pasīvi gaida atbalstu, bet aktīvi līdzdarbojas tā saņemšanā.

Saskaņā ar Eiropadomes sanāksmē 23. un 24.jūnijā nolemto Eiropas Komisijai līdz septembra beigām jāsagatavo priekšlikumi turpmākajām diskusijām par šāda atbalsta mehānisma izveidi. Līdz gada beigām Eiropas Komisijai jāsagatavo arī paziņojums par iespējām izmantot jaunākās tehnoloģijas robežu apsardzības jomā.

Sanāksmes laikā notika diskusijas arī par Kopējās Eiropas patvēruma sistēmu, izvirzot mērķi pabeigt tās izveidi līdz 2012.gadam. Tāpat ministri diskutēja par aktuāliem izaicinājumiem cīņā ar narkotikām, īpašu uzmanību veltot sintētiskajām narkotikām un pasākumiem, lai pilnveidotu dalībvalstu reaģēšanas iespējas uz jaunām narkotiskām vielām, kas nonāk apritē. Plānots, ka Polijas prezidentūra sagatavos Eiropas paktu cīņai ar sintētiskajām narkotikām, tāpat kā Spānijas prezidentūras laikā tika sagatavots pakts cīņai ar heroīnu un kokaīnu.

 

Inga Saleniece, tieslietu ministra preses sekretāre;
Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!