• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 19.jūlijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.2011., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233361

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 14.jūlijā

Vēl šajā numurā

20.07.2011., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 19.jūlijā

FM: Par atklātāku kapitālsabiedrību mantas iznomāšanas procesu

19.jūlijā Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināti Finanšu ministrijas izstrādātie grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu", lai nodrošinātu atklātāku kapitālsabiedrību mantas iznomāšanas procesu.

Šobrīd neviens ārējais normatīvais akts neregulē kapitālsabiedrību īpašumā esošās mantas iznomāšanas kārtību, kā arī neuzliek par pienākumu nodrošināt atklātu (publisku) iznomāšanas procesu un caurskatāmu lēmumu pieņemšanu.

Tādējādi grozījumi likumā paredz pienākumu valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībām, kā arī kapitālsabiedrībām, kurās valsts vai pašvaldības daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopumā pārsniedz 50%, un kapitālsabiedrībām, kurās vienas vai vairāku valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrību daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopumā pārsniedz 50%, nodrošināt, ka informācija par iznomāšanai paredzētajiem un iznomātajiem kapitālsabiedrības nekustamajiem īpašumiem ir publiski pieejama valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" mājaslapā.

Lai nodrošinātu caurskatāmu valsts kapitālsabiedrības īpašumā esošo zemesgabalu nomas maksas noteikšanu un novērstu iespējamos korupcijas riskus, grozījumi paredz, ka kapitālsabiedrībai būs jāizstrādā iekšējais normatīvais akts, kurā būs noteikta nekustamās mantas iznomāšanas un nomas maksas noteikšanas kārtība, un jānodrošina tās publiska pieejamība (ja kapitālsabiedrība veic savu nekustamo īpašumu iznomāšanu). Šajā gadījumā kapitālsabiedrībām, lai nodrošinātu nekustamā īpašuma iznomāšanas kārtības publisku pieejamību, būs jāpublicē to savā mājaslapā (ja tāda ir) vai arī jānodrošina informācijas publiska pieejamība kapitālsabiedrības telpās.

Vienlaikus likumprojektā paredzēti izņēmumi no iepriekš norādītās prasības, nosakot, ka informācijas publiskošanas prasības neattiecas uz gadījumiem, kad kapitālsabiedrība savu nekustamo īpašumu iznomā personām, kuras sniedz sabiedriskos pakalpojumus un kurām ir ekskluzīva licence attiecīgo sabiedrisko pakalpojumu sniegšanā, valsts iestādēm, pašvaldību iestādēm, atvasinātām publiskām personām un publisko tiesību juridiskajām personām valsts pārvaldes uzdevumu izpildei, kā arī gadījumos, ja nomnieks ir sabiedrība, kas ar kapitālsabiedrību atrodas viena koncerna sastāvā, un tas ir noteikts kapitālsabiedrības nekustamo īpašumu iznomāšanas kārtībā.

Likumprojektu vēl skatīs un par to lems Saeima.

 

FM: Par AS "Jelgavas siltumtīklu uzņēmums" valsts kapitāla daļu pārdošanu

19.jūlijā Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināts Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais rīkojuma projekts, kas paredz FM uzsākt akciju sabiedrības "Jelgavas siltumtīklu uzņēmums" valsts kapitāla daļu pārdošanu.

Nodokļu parādu kapitalizācijas rezultātā kopš 2004.gada maija FM pieder "Jelgavas siltumtīklu uzņēmums" akcijas 4 142 500 latu vērtībā. Tā kā šobrīd "Jelgavas siltumtīklu uzņēmums" aktīvu saimniecisko darbību neveic un FM šo apstākļu ietekmē neiegūst un nevar gūt labumu no tai piederošajām akcijām, par atbilstošāko risinājumu atzīstama šo akciju pārdošana.

Kapitāla daļu pārdošanu Ministru kabineta noteiktajā kārtībā veiks valsts akciju sabiedrība "Privatizācijas aģentūra".

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

KM: Par informācijas tehnoloģiju infrastruktūras optimizācijas plānošanu Kultūras ministrijā un tās padotības iestādēs

Lai nākotnē izveidotu vienotu informācijas tehnoloģiju pārvaldības, datu un kompetenču centru kultūras nozares atbalstam Latvijā un padarītu pieejamas virtualizācijas tehnoloģiju priekšrocības arī nelielajām iestādēm, atbrīvojot tās no nepieciešamības uzturēt savās telpās novecojušus serverus vai pirkt IT resursus kā ārpakalpojumu, Kultūras ministrija (KM) sākusi darbu pie IT infrastruktūras optimizācijas un pārvaldīšanas modeļa izstrādes KM un padotības iestādēs.

Izklāsts par KM un padotības iestāžu IT infrastruktūras esošo stāvokli, optimizācijas iespējām un turpmākajiem plānotajiem risinājumiem apkopots KM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā "Par informācijas tehnoloģiju infrastruktūras optimizācijas un pārvaldīšanas modeli Kultūras ministrijā un padotības iestādēs", kas 19.jūlijā izskatīts valdības sēdē. Optimizācijas pamatvirziens ir vienota datu centra principa ieviešana valsts pārvaldes iestādēs, tādējādi samazinot kopējos budžeta izdevumus IT sistēmu uzturēšanai, kā arī iespēju robežās uzlabojot uzturēšanas līmeni.

Veicot konsultācijas ar projektā iesaistīto iestāžu IT speciālistiem, KM secinājusi, ka piemērotākās telpas centralizētā datu centra izveidei varētu būt jaunceļamajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkā, jo tās projektā ir paredzētas īpaši aprīkotas telpas IT sistēmu izvietošanai.

Optimizācijas projekta realizācija iedalāma divās daļās. Pirmā daļa ietver nepieciešamos sagatavošanās darbus IT sistēmu pārcelšanai, kā arī tehnoloģiju ieviešanu un testēšanu, pamatā izmantojot esošos resursus. Projekta turpmākā realizācija iespējama tikai pēc LNB celtniecības pabeigšanas un ietver sistēmu fizisku pārvietošanu uz jaunajām telpām.

Pirmajā posmā KM izveidos sistēmu un lietojumu sarakstu, kurus iespējams centralizēt, izvērtēs iespējamos centralizācijas ieguvumus vai zaudējumus, ieviesīs un testēs centralizējamos lietojumus nelielajās iestādēs, izmantojot lielākajās iestādēs atbrīvojušos resursus, apzinās vienotas autentifikācijas mehānisma ieviešanas iespējas, apzinās lielākajās iestādēs neizmatoto tehniku un nodos iestādēm ar nepietiekamiem resursiem, izveidos sistēmu fiziskās pārvietošanas plānu un izstrādās centralizēto IT sistēmu izmantošanas juridisko bāzi.

MK sēdes protokollēmumā noteikts KM turpmāk divas reizes gadā iesniegt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai informāciju par informācijas tehnoloģiju infrastruktūras optimizācijas gaitu un rezultātiem, kā arī par ieplānotajiem optimizācijas pasākumiem nākamajā pusgadā.

 

Dace Vizule, KM sabiedrisko attiecību speciāliste

 

VARAM: Par Latvijas Stratēģiskās attīstības plāna 2010.–2013.gadam īstenošanu 2010.gadā

19.jūlijā Ministru kabinetā tika izskatīts un pieņemts zināšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums "Par Latvijas Stratēģiskās attīstības plāna 2010.–2013.gadam īstenošanu 2010.gadā".

Par veiksmīgu Latvijas Stratēģiskās attīstības plāna 2010.–2013.gadam (Plāns) izpildi liecina vairāki rādītāji, no tiem daļa ir pat pārsniegusi 2013.gadā noteiktos mērķus. Piemēram, 2010.gadā no 20 Eiropas Savienības ieteiktajiem e-pakalpojumiem tiešsaistē ir pieejami 94% pakalpojumu (2013.gada noteiktais mērķis ir 90%).

Informatīvajā ziņojumā ir iekļauta informācija par Plānā noteikto prioritāšu uzraudzības rādītājiem 2010.gadā. Tāpat tajā apkopoti Plāna izpildē iesaistīto institūciju veiktie pasākumi un turpmāk plānotās aktivitātes nākamajā periodā.

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!