• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrs: Par iespējām pensionāru dzīves uzlabošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2011., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233169

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta paziņojums

Par Valsts prezidenta vietas izpildīšanu

Vēl šajā numurā

15.07.2011., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrs: Par iespējām pensionāru dzīves uzlabošanai

“Ir apsveicama Saeimas deputātu iniciatīva rūpēties par mūsu vecajiem ļaudīm un tieši pensionāriem, kuri saņem mazākās pensijas, tomēr uzskatu, ka pensiju indeksācija ir tikai viens no veidiem pensionāru dzīves uzlabošanai, tādēļ jāvērtē arī citas iespējamās alternatīvas,” norāda veselības ministrs Juris Bārzdiņš.

Veselības ministrs norāda, ka vienu no lielākajām izdevumu sadaļām pensionāru ikmēneša budžetā sastāda tieši izdevumi par veselības aprūpi – medikamentu iegāde un samaksa par ārstēšanos. Pacientu aptaujas apliecina, ka 70% slimnieku ir grūtības norēķināties par ārstēšanos, jo īpaši par ārstēšanos slimnīcā. Tādēļ līdzvērtīgas summas (gadā ap 30 miljoniem latu) piešķiršana sociālām vajadzībām – veselības nozarei pensionāru līdzmaksājumu samazināšanai par ārstēšanos slimnīcās, pie speciālistiem vai par kompensējamajiem medikamentiem – būtu loģiska alternatīva veco ļaužu dzīves kvalitātes uzlabošanai.

J.Bārzdiņš uzsver, ka diemžēl šobrīd Latvijā ir vieni no lielākajiem pacientu līdzmaksājumiem ES, kas būtiski palielinājās 2009.gadā, sākoties ekonomiskajai krīzei. Lai arī pagājušajā gadā samaksa par vizīti pie ārsta speciālista un par ārstēšanos slimnīcā tika samazināta, joprojām daudziem iedzīvotājiem ir grūtības norēķināties par veselības aprūpi, kas ir galvenais iemesls, kādēļ iedzīvotāji pēc palīdzības vēršas novēloti. Veselības ekonomika ir pierādījusi, ka ielaistu veselības problēmu ārstēšana prasa vairāk līdzekļus gan no paša pacienta, gan valsts budžeta līdzekļiem.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš norāda, ka arī Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja Aina Verze ir apliecinājusi, ka pensionāru galvenā prasība, lai veselības aprūpe viņiem kļūtu pieejamāka, ir tieši augsto līdzmaksājumu samazināšana. Tas diemžēl nav iespējams bez papildu līdzekļu piešķiršanas veselības aprūpes nozarei.

“Ļoti pieticīgais procentuālais finansējums veselības aprūpei no iekšzemes kopprodukta – 3,5% – ir iemesls, kādēļ, iedzīvotājiem saslimstot, privātie maksājumi par veselības aprūpes pakalpojumiem ir ievērojami lielāki nekā mūsu kaimiņvalstīs (Latvijā – 48%, salīdzinājumam Igaunijā – 24%, Lietuvā – 24,6%, Polijā – 30%). Tādēļ nozares finansējuma palielināšana ar konkrētu mērķi – samazināt pacientu līdzmaksājumus pensionāriem, kuriem medicīniskā palīdzība nenoliedzami ir vairāk nepieciešama nekā iedzīvotājiem brieduma gados, būtu sociāli atbildīga politika, un tas būtu jādiskutē līdztekus jautājumam par pensiju indeksāciju. Veselības aprūpes finansēšana vienlaikus ir arī solidaritātes jautājums – veselie maksā par tiem, kuriem nepieciešama palīdzība. Arī starp pensionāriem ir daļa, kurus veselības aprūpes sadārdzināšanās nav ietekmējusi. Veco ļaužu gadījumā patiesa solidaritāte ir drošība, ka slimības gadījumā viņi visi varēs atļauties ārstēties,” uzsver veselības ministrs, norādot, ka, nemazinot pacientu līdzmaksājumu apjomu, arvien vairāk Latvijā iezīmēsies divu ātrumu medicīna – viena tiem, kuri par ārstēšanos var maksāt no personīgiem līdzekļiem, un otra tiem, kuru ienākumi ir zemi.

Veselības ministrijas
Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!