• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par teroristu finansēšanas izsekošanas sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2011., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233165

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

15.07.2011., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par teroristu finansēšanas izsekošanas sistēmu

Atbildot uz Eiropas Parlamenta un ES Padomes aicinājumu, EK 13.jūlijā pieņēma paziņojumu, kurā izklāstīti galvenie iespējamie risinājumi Eiropas Teroristu finansēšanas izsekošanas sistēmas (TFTS) izveidei. Šis paziņojums ir pirmā atbilde uz lūgumu sagatavot juridisko un tehnisko satvaru šādas sistēmas izveidei ES.

Iekšlietu komisāre Sesīlja Malmstrēma sacīja: “Pēc ES un ASV Teroristu finansēšanas izsekošanas programmas nolīguma noslēgšanas Eiropas Parlaments un Padome ir aicinājuši Komisiju rast Eiropas risinājumu prasīto datu iegūšanai Eiropas teritorijā.”

Iekšlietu komisāre Sesīlja Malmstrēma norādīja: “Šodien [13.jūlijā – Red.] pieņemtajā paziņojumā ir aprakstīti dažādi iespējamie risinājumi, un tā nolūks ir aizsākt debates par iespējamiem turpmākiem priekšlikumiem. Tā kā šajos turpmākajos priekšlikumos ir pilnībā jāievēro pamattiesības un jo īpaši jānodrošina augsts datu aizsardzības līmenis, esmu paredzējusi pievērst lielu uzmanību tam, cik nepieciešams un samērīgs ir ikviens iespējamais pasākums, kas varētu tikt ierosināts.”

Eiropas Teroristu finansēšanas izsekošanas sistēmai (TFTS) būtu jāizvirza divi galvenie mērķi. Pirmkārt, sistēmai jādod ieguldījums uz ASV pārsūtāmo personas datu apjoma ierobežošanā. Otrkārt, tai būtu jādod būtisks ieguldījums pasākumos ar mērķi liegt teroristiem piekļuvi finansējumam un materiāliem un izsekot viņu darījumus.

Paziņojumā ietvertas skaidras norādes uz būtiskiem aspektiem, par kuriem jālemj pirms šādas sistēmas izveides. Tie ietver nepieciešamību pilnībā ievērot Eiropas pilsoņu pamattiesības, datu aizsardzības un datu drošības jautājumus, sistēmas darbības jomu, kā arī izmaksas.

13.jūlijā pieņemtajā paziņojumā ir izklāstīti dažādi risinājumi, kādi tiek apsvērti pašlaik, tomēr netiek norādīts vēlamais risinājums. EK tagad šos risinājumus sīki apspriedīs ar Padomi un Eiropas Parlamentu pirms lēmuma pieņemšanas par turpmākiem soļiem, pamatojoties uz rūpīgu ietekmes novērtējumu.

Pamatinformācija

ES un ASV 2010.gada 28.jūnijā parakstīja nolīgumu par finanšu ziņojumapmaiņas datu apstrādi un nodošanu, lai īstenotu Teroristu finansēšanas izsekošanas programmu (ES un ASV TFTP nolīgums). Vienlaikus ES Padome aicināja EK līdz 2011.gada 1.augustam iesniegt priekšlikumu par “juridisku un tehnisku sistēmu datu ieguvei ES teritorijā”. Kopš tā laika EK ir strādājusi pie šādas sistēmas iespējamas ieviešanas. Šis paziņojums ir pirmais solis ceļā uz konkrētiem priekšlikumiem.

ES TFTS izstrāde ir daļa no plašākas terorisma novēršanas un Eiropas pilsoņu aizsardzības programmas, kā noteikts ES Iekšējās drošības stratēģijā, ar kuru EK nāca klajā 2010.gada novembrī (IP/10/1535 un MEMO/10/598).

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!