• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pensiju indeksāciju un iespēju pensionēties priekšlaikus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.07.2011., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232952

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par policijas kontroles aizstāšanu ar probācijas uzraudzību

Vēl šajā numurā

12.07.2011., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pensiju indeksāciju un iespēju pensionēties priekšlaikus

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 8.jūlijā ar balsu vairākumu nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā likumprojektu, kas paredz no šā gada rudens atsākt indeksēt mazās pensijas un pagarināt priekšlaicīgās pensionēšanās iespēju. Likumprojekts apvieno divus Saeimas frakciju un vienu valdības iesniegtu likumprojektu.

Grozījumi likumā “Par valsts pensijām” paredz arī precizēt normu, ka tiesības pieprasīt pensiju piecus gadus pirms noteiktā vecuma būs personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kuras aprūpējušas bērnu, kurš līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai atzīts par bērnu ar invaliditāti. Patlaban šādas tiesības noteiktas personām, kas līdz astoņu gadu vecuma sasniegšanai  aprūpēja bērnu ar invaliditāti.

Attiecībā uz pensiju indeksāciju likumprojekts paredz, ka valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 165 latus mēnesī, tiks pārskatītas reizi gadā – 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu. Ja indekss būs mazāks par skaitli “1”, valsts pensijas pārskatītas netiks.

Grozījumi tāpat paredz līdz 2013.gada 31.decembrim saglabāt iespēju personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, divus gadus pirms pensionēšanās vecuma sasniegšanas vecuma pensiju pieprasīt priekšlaicīgi. Patlaban likums paredz iespēju doties pensijā priekšlaikus līdz šā gada beigām.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā 2011.gada 1.septembrī.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!