• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par Pārtikas informācijas regulu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2011., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232834

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lielāku konkurenci, plašāku izvēli un zemākām cenām mobilo sakaru lietotājiem ārvalstīs

Vēl šajā numurā

08.07.2011., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par Pārtikas informācijas regulu

Eiropas Parlaments 6.jūlijā ir pieņēmis regulu par pārtikas informāciju patērētājiem.

Pārtikas un patērētāju politikas komisārs Džons Dalli sniedza šādu paziņojumu: “Es priecājos par šīsdienas svarīgo lēmumu. Tas noslēdz darbu, kas sākās vairāk nekā pirms trīs gadiem ar mērķi panākt, lai patērētāji būtu labāk informēti, kad viņi pieņem lēmumus, pērkot pārtiku. Parlamenta balsojums ir nozīmīgs solis mūsu centienos palielināt patērētāju iespējas un ieguldījums cīņā pret aizvien pieaugošo aptaukošanos un hronisko saslimšanu skaitu Eiropas Savienībā. Šī vienošanās ir laba ziņa patērētājiem.

Patērētāju iespējas palielināsies, ieviešot:

• minimālo burtu lielumu, kādā jādrukā obligātā informācija, lai patērētājiem to būtu vieglāk izlasīt;

• obligātu informēšanu par uzturvielām, lai palīdzētu patērētājiem atrast to pārtiku, kas vislabāk atbilst viņu personiskajai izvēlei vai diētas prasībām;

• obligātu informāciju par alergēniem uz fasētas pārtikas, nefasētas pārtikas un uz pārtikas, ko pārdod restorānos, lai nodrošinātu labāku patērētāju veselības aizsardzību;

• obligātu prasību marķējumā norādīt izcelsmes valsti cūkgaļai, aitu, kazu gaļai un putnu gaļai. Brīvprātīgo izcelsmes norāžu reglamentēšana palīdzēs novērst patērētāju maldināšanas risku un nodrošinās vienādus apstākļus pārtikas ražotājiem.

Es vēlētos arī publiski pateikties visiem, kas palīdzēja tapt šīsdienas lēmumam – Eiropas Parlamentam, Ungārijas prezidentūrai un iepriekšējām ES prezidentūrām, Padomei un Komisijas dienestiem. Īpaši pateicos Dr. Renātei Zommerei, Eiropas Parlamenta ziņotājai šajā jautājumā, par viņas lielo darbu un apņēmību panākt līdzsvarotu kompromisu ar Padomi.

Šīsdienas lēmums, protams, ir kompromisa rezultāts. Tādēļ man ar nožēlu nākas atzīmēt, ka dažās jomās regulas noteikumi nav tik tālejoši, cik mēs to būtu vēlējušies. Piemēram, netika apstiprināts Komisijas sākotnējais priekšlikums par uzturvērtības marķējumu uz iepakojuma priekšējās daļas. Tomēr regulējums brīvprātīgai uzturvērtības informācijas iekļaušanai uz iepakojuma priekšējās daļas ir solis pareizajā virzienā.

Tāpat man diemžēl jāatzīst, ka sastāvdaļu un uzturvērtības marķējuma prasības šobrīd neattiecas uz alkoholiskajiem dzērieniem. Tomēr, kad mēs šo jautājumu tuvākajā nākotnē pārskatīsim, centīšos panākt vēlamo līdzsvaru.”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!