Šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk.

Piekrītu
  • Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī.

Ministru kabineta izdotos tiesību aktus publicēšanai nosūta Valsts kanceleja. Tie publicējami parasti divu darbdienu laikā pēc dokumenta saņemšanas.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2011. gada 28. jūnija noteikumi Nr. 510 "Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.663 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2011., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232570-grozijumi-ministru-kabineta-2008-gada-18-augusta-noteikumos-nr-663-prasibas-partikas-kvalitates-shemam-to-ieviesanas-darbibas-u...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.511

Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 7.jūlija noteikumos Nr.746 "Lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas kārtība"

Vēl šajā numurā

05.07.2011., Nr. 102

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 510

Pieņemts: 28.06.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.510

Rīgā 2011.gada 28.jūnijā (prot. Nr.40 29.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.663 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība"

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta divpadsmito daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.663 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 129.nr.; 2009, 113., 200.nr.; 2010, 67.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt noteikumus ar 7.7.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.7. šo noteikumu 9.pielikumā – olām, putnu gaļai un tās produktiem."

2. Aizstāt 1.pielikuma 8.punktā vārdus "divas reizes" ar vārdiem un skaitli "par 48 stundām".

3. Svītrot 1.pielikuma 11. un 13.punktu.

4. Izteikt 1.pielikuma 14. un 15.punktu šādā redakcijā:

"14. Cūkām nodrošina pastaigu laukumu ar iespēju rakties vai dzīvnieku mītnē cūku nodarbināšanai aizgaldā ievieto kādu no veselībai nekaitīgiem materiāliem – salmus, sienu, koksni, zāģu skaidas, sēņu kompostu, kūdru vai šo materiālu sajaukumu.

15. Nobarojamai cūkai aizgaldā nodrošina vismaz 0,85 kvadrātmetrus lielu  kopējo grīdas platību un spraugas platumu redeļu grīdā ne lielāku par 18 milimetriem."

5. Aizstāt 1.pielikuma 24.punktā skaitli "4" ar skaitli "6".

6. Svītrot 1.pielikuma 31.punktu.

7. Papildināt 3.pielikuma 7.punktu aiz vārda "Kultūraugu" ar vārdu "aktīvās".

8. Papildināt 3.pielikuma 11.punktu aiz vārda "vēsturē" ar vārdiem "kuras saturs noteikts normatīvajos aktos par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroli".

9. Svītrot 3.pielikuma 16.punktu.

10. Izteikt 3.pielikuma 1.tabulas 5.punktu šādā redakcijā:

"5. Rapšu sēklas erukskābes saturs, % līdz 2 Kontroli veic operators katrai graudu partijai, pieņemot graudus pārstrādei"
bāzes mitrums, % līdz 8
pieļaujamā netīrība, % līdz 2

11. Papildināt 3.pielikuma 1.tabulu ar 6.punktu šādā redakcijā:

"6. Auzas mitrums, % ne vairāk kā 14 Kontroli veic operators katrai graudu partijai, pieņemot graudus pārstrādei"
tilpummasa, g/l 500–600
tīrība (citi augi vai piemaisījumi), % maks. 2,0
kaitēkļu invāzija nav pieļaujama

12. Aizstāt 3.pielikuma 2.tabulas 2.punkta ailē "Rādītāja lielums" skaitļus "120–220" ar skaitļiem "120–250".

13. Aizstāt 3.pielikuma 2.tabulas 4.punkta ailē "Rādītāja lielums" skaitli "12,0" ar skaitļiem "10,0–14,0".

14. Papildināt 4.pielikuma 1.tabulu ar 13.punktu šādā redakcijā:

"13. Skābenes Organoleptiskie rādītāji Svaigas, sausas, stingras jaunās lapiņas, zaļā krāsā, ar svaigi atspirdzinoši skābu garšu pēc sakošļāšanas, svaigām skābenēm raksturīgu aromātu Kontroli veic, pieņemot katru partiju

 

  Kvalitātes rādītāji Lapiņas nogrieztas aktīvās veģetācijas periodā pirms ziedēšanas laika, bez piemaisījumiem. Lapas nav saulē izkarsušas, bez slimību un kaitēkļu bojājumiem, sulīgas, ar botāniskai šķirnei raksturīgu lapu formu. Nav pieļaujamas stiegrainas, nodzeltējušas, ar ziedkātu klātbūtni vai apsalušas skābeņu lapas

"

15. Aizstāt 4.pielikuma 5.punktā vārdu "konserviem" ar vārdiem "konservētām skābenēm".

16. Papildināt 4.pielikuma 9.punktu aiz vārdiem "Konservētās zupas" ar vārdiem "un konservētās skābenes".

17. Aizstāt 4.pielikuma 2.tabulas 8.punkta ailē "Rādītāja lielums" skaitļus "1,2–2,0" ar skaitļiem "0,8–2,0".

18. Izteikt 4.pielikuma 3.tabulu šādā redakcijā:

"3.tabula

Kvalitātes rādītāji konservētām zupām un skābenēm 

Nr.p.k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1.

Aukstā biešu zupa Titr. skābju masas daļa, %, ne vairāk

0,4–0,7

Hlorīdu masas daļa, %

1,2–2,6

2.

Svaigu kāpostu borščs, sēņu soļanka, rasoļņiks Titr. skābju masas daļa, %, ne vairāk

0,6

Hlorīdu masas daļa, %

1,5–2,5

3.

Skābu kāpostu borščs Titr. skābju masas daļa, %, ne vairāk

0,9

Hlorīdu masas daļa, %

1,5–2,5

4.

Skābu kāpostu zupa Titr. skābju masas daļa, %, ne vairāk

1,0

Hlorīdu masas daļa, %

1,5–2,5

5.

Zirņu zupa, pupiņu zupa Hlorīdu masas daļa, %

1,0–2,5

6.

Konservētas skābenes Hlorīdu masas daļa, %

0,8–1,2"

19. Aizstāt 4.pielikuma 4.tabulas 1.punkta ailē "Rādītāja lielums" skaitļus "1,2–2,0" ar skaitļiem "0,8–2,0".

20. Aizstāt 4.pielikuma 4.tabulas 2.punkta ailē "Rādītāja lielums" skaitļus "1,5–2,5" ar skaitļiem "0,8–2,5".

21. Izteikt 5.pielikuma 1. un 2.tabulu šādā redakcijā:

"1.tabula

Augļu un ogu ievārījumu un nektāru kvalitātes rādītāji

Nr.p.k.

Nosaukums

Mikrobioloģiskie un ķīmiskie rādītāji

Augļu saturs produktos ne mazāks kā, %

Sausnas saturs, %

pH

1.

Augļu un ogu ievārījumi Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 5 x 103 kvv/1 g

40

47,0–59,0

2,6–3,5

Patogēnie mikroorganismi un zarnu grupas baktērijas 1 g nav pieļaujamas
Pelējumi un raugi ne vairāk kā 50 kvv/1 g

2.

Augļu un ogu ievārījumi ar samazinātu kaloriju daudzumu Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 5 x 103 kvv/1 g

40

28,0–32,0

2,6–3,4

Patogēnie mikroorganismi un zarnu grupas baktērijas 1 g nav pieļaujamas
Pelējumi un raugi ne vairāk kā 50 kvv/1 g

3.

Augļu nektāri Pelējumu sēnītes un raugu šūnas nav pieļaujamas

_

ne mazāk kā 11

ne vairāk kā 4,0

Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz ābolskābi) 0,3–0,9

2.tabula

Kvalitātes rādītāji sulām

1. Smiltsērkšķu sula Organoleptiskie rādītāji Sula ir ar viendabīgi sadalītu mīkstumu, bez blakus piemaisījumiem. Atļauta sulas noslāņošanās līdz 40 % no iepakojuma augšdaļas.

Garša un smarža ir atbilstoša smiltsērkšķu ogām, bez blakus piegaršas un smaržas.

Pieļaujama tumši oranža nokrāsa līdz dzeltenīgi saulainai nokrāsai

Sulas raksturojums Smiltsērkšķu augļu sula un mīkstums bez sēklām
2. Ābolu sula, iegūta no svaigiem āboliem Organoleptiskie rādītāji Garša un smarža raksturīga āboliem, nedzidrinātai sulai pieļaujamas nogulsnes
Sausnas masas daļa, % Ne mazāk kā 10
Titrējamo skābju masas daļa, % (rēķinot uz ābolskābi) 0,2–1,2
Nosēdumu masas daļa nedzidrinātai sulai, % Ne vairāk kā 0,9
Nosēdumu masas daļa dzidrinātai sulai, % Ne vairāk kā 0,2
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas Nav pieļaujami 1 g
Patulīna saturs Ne lielāks par 10 μg/kg
E.coli nepasterizētā sulā Nav pieļaujami uz 25 g produkta
3. Ābolu un smiltsērkšķu sula Organoleptiskie rādītāji Garša un smarža ir atbilstoša smiltsērkšķu ogām, bez blakus piegaršas un smaržas.

Pieļaujama tumši oranža nokrāsa līdz dzeltenīgi saulainai nokrāsai.

Skāba, ar raksturīgu, smiltsērkšķu sulai piemītošu skābumu, var saturēt nedaudz smiltsērkšķu eļļas

Sulas raksturojums Sula ar viendabīgi sadalītu mīkstumu, bez blakus piemaisījumiem. Atļauta sulas noslāņošanās līdz 40 % no iepakojuma augšdaļas.

Smiltsērkšķu augļu sula un mīkstums bez sēklām"

22. Papildināt noteikumus ar 9.pielikumu šādā redakcijā:

"9.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 18.augusta
noteikumiem Nr.663

Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasības olām, putnu gaļai un tās produktiem

I. Putnu audzēšana

1. Putnus nodrošina ar pilnvērtīgu, sabalansētu barību, pamatojoties uz katrai putnu sugai un grupai izstrādātām barības devām, kurās norāda katrai konkrētai putnu sugai un grupai pietiekamo barības daudzumu dienai un barības sastāvu.

2. Ja putnu barošanai izmanto rūpnieciski ražotu vai no cita operatora iepirktu putnu barību, nepieciešams barības kvalitāti apliecinošs sertifikāts vai kvalitātes apliecība.

3. Putniem izmantotā turēšanas metode: brīvā vai turēšana kūtī. Būros vai sprostos atļauts turēt paipalas.

4. Strausiem nodrošina iespēju uzturēties āra aplokā.

II. Olas un to produktu ražošana

5. Olu kvalitāte atbilst šā pielikuma tabulā minētajām prasībām.

Tabula

Olu kvalitātes prasības

Nr.p.k.

Rādītājs

Noteiktās prasības

Kontrole

1. Olu vizuāla novērtēšana Olas ir tīras, sausas, ar nebojātu čaumalu, bez plankumiem un ieplaisājuma pazīmēm Kontroli veic operators katrai partijai
2. Olas forma un izmērs Putnu sugai un šķirnei un putnu vecumam raksturīga olu forma, čaumalas biezums un čaumalas krāsojums Kontroli veic operators katrai partijai
3. Olas raksturojums Jēlā veidā olas dzeltenums ir dzeltenā krāsā ar dažādiem toņiem un krāsas intensitāti.

Olas baltums ir stingrs un dzidri caurspīdīgs. Olas dzeltenuma lielums attiecībā pret baltumu raksturīgs putnu sugai, barošanas specifikai un atbilst svaigi dētas olas konsistencei

Kontroli veic operators pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā vienu reizi putnu dēšanas sezonā

III. Putnu gaļa un tās produktu ražošana

6. Putnu gaļu atdzesē aukstuma telpās līdz temperatūrai, kas nav augstāka par 4 C.

7. Atdzesētu putnu gaļu uzglabā temperatūrā, kas nav zemāka par 1 C un augstāka par 6 C.

8. Saldētu putnu gaļu iegūst atbilstoši lietotajai saldēšanas tehnoloģijai. Gaļas uzglabāšanas laikā nodrošina pastāvīgi nemainīgu saldēšanas tehnoloģijā paredzēto temperatūras režīmu.

9. Putnu gaļas un gaļas produktu ražošanā aizliegts izmantot:

9.1. mehāniski atkaulotu gaļu;

9.2. augu izcelsmes olbaltumu;

9.3. tauku un ādu emulsiju;

9.4. pārtikas piedevas uzglabāšanas laika pagarināšanai un vēlamo mikrobioloģisko īpašību nodrošināšanai, biezinātājus, recinātājus un stabilizētājus."

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministra vietā −
satiksmes ministrs U.Augulis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!