• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu kārtību maza apmēra civilprasību izskatīšanai tiesās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2011., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232393

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kriminālatbildības ieviešanu par nelikumīgu partiju finansēšanu

Vēl šajā numurā

30.06.2011., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu kārtību maza apmēra civilprasību izskatīšanai tiesās

Saeimas Juridiskā komisija 22.jūnijā beidza darbu pie apjomīgiem grozījumiem Civilprocesa likumā, ar kuriem paredzēts ieviest jaunu regulējumu maza apmēra prasību izskatīšanai tiesās.

Saskaņā ar likumprojektu šādas prasības varēs izskatīt arī rakstveida procesā, tādējādi paātrinot lietu izskatīšanu un mazinot tiesu noslodzi.

Jaunā kārtība attieksies uz naudas piedziņas un uzturlīdzekļu piedziņas prasībām, kas nepārsniedz 1500 latus. Maza apmēra prasības arī turpmāk varēs iztiesāt tiesas sēdē, ja to lūgs kāda no pusēm vai ja to par lietderīgu uzskatīs pati tiesa.

Likumprojekts arī paredz, ka tiesas spriedums lietās par maza apmēra prasībām apelācijas kārtībā nebūs pārsūdzams, bet lietas dalībnieki to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Pieteikumus par procesuālo termiņu pagarināšanu vai nokavētā termiņa atjaunošanu varēs izlemt rakstveida procesā, nerīkojot tiesas sēdi. Rakstveida procesā tiesas izlems arī jautājumus par pārrakstīšanās un matemātiskā aprēķina kļūdu labošanu. Tāpat plānots noteikt, ka civillietu apvienošanai nav obligāta pušu piekrišana.

Ekspertus un lieciniekus būs iespējams nopratināt arī bez viņu tiešas klātbūtnes tiesā – ar videokonferences palīdzību. Savukārt tiesas dokumentus būs iespējams piegādāt arī elektroniskā pasta sūtījumā, tādējādi taupot laiku un resursus.

Likumprojekts paredz arī citus uzlabojumus un jauninājumus, lai tiesas civillietas skatītu ātrāk un raitāk.

Par grozījumiem Civilprocesa likumā trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!