• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par iekšzemes kopprodukta pieaugumu 1.ceturksnī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2011., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232229

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 21.jūnijā

Vēl šajā numurā

28.06.2011., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par iekšzemes kopprodukta pieaugumu 1.ceturksnī

Iekšzemes kopprodukta pieaugums (IKP) šā gada 1.ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, ir palielinājies par 0,3% (pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem). Tas nozīmē, ka jau sešus ceturkšņus pēc kārtas IKP apjoms pakāpeniski palielinās. Kopš ekonomikas zemākā punkta 2009.gada nogalē IKP ir pieaudzis par 3,8%. Salīdzinājumā ar 2010.gada 1.ceturksni IKP ir palielinājies par 3,5 procentiem.

Ekonomiskās situācijas pakāpenisku uzlabošanos joprojām nosaka eksporta apjoma pieaugums. 2011.gada 1.ceturksnī preču un pakalpojumu eksporta apjoms par 14,7% (salīdzināmajās cenās) pārsniedza iepriekšējā gada 1.ceturkšņa līmeni. Apjoma palielinājums ir vērojams visās preču eksporta grupās. Vairāk nekā pusi no visa eksporta pieauguma nodrošināja koksnes un tās izstrādājumu, metāla izstrādājumu un ķīmiskās rūpniecības produkcijas eksports.

Eksporta iespēju paplašināšanās ir pamats apstrādes rūpniecības ražošanas apjoma palielinājumam, kas 2011.gada 1.ceturksnī bija par 14,6% lielāks nekā 2010.gada 1.ceturksnī. Lielākais ieguldījums nozares izaugsmē ir kokapstrādei un metālapstrādei. 2011.gada pirmajos mēnešos strauji palielinājās ražošanas apjoms arī elektrisko un optisko iekārtu, kā arī darba mašīnu un mehānismu ražošanas nozarē. Šajās nozarēs ražošanas apjoms jau pārsniedza 2008.gada līmeni. Kopumā apstrādes rūpniecība 2011.gada 1.ceturksnī nodrošināja 2/5 no kopējā IKP palielinājuma.

Izaugsme pakāpeniski atjaunojas gandrīz visās preču un pakalpojumu nozarēs, vienīgi sabiedriskie pakalpojumi un būvniecība atpaliek no iepriekšējā gada rādītājiem.

Pakāpeniski sāk stabilizēties situācija iekšējā tirgū. Iekšzemes pieprasījums 2011.gada 1.ceturksnī par vairāk nekā 6% pārsniedza 2010.gada 1.ceturkšņa līmeni. To noteica salīdzinoši straujais nefinanšu investīciju pieaugums (par gandrīz 30%, salīdzinot ar 2010.gada 1.ceturksni), savukārt privātais patēriņš bija par 3,6% lielāks nekā gadu iepriekš. Privātā patēriņa pakāpenisko pieaugumu galvenokārt veicina situācijas uzlabošanās darba tirgū.

Ekonomikas ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!