• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par virzību uz zaļu ekonomiku un labāku pārvaldību visā pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2011., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232150

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

22.06.2011., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par virzību uz zaļu ekonomiku un labāku pārvaldību visā pasaulē

20.jūnijā Eiropas Komisija pieņēma paziņojumu, ar kuru sagatavo pamatu ES nostājai “Rio+20” ANO ilgtspējīgas attīstības konferencē, kas norisināsies 2012.gada jūnijā Riodežaneiro. Paziņojumā ieskicēti mērķi un īpaši pasākumi diviem savstarpēji saistītiem konferences tematiem: padarīt iespējamu pāreju uz zaļu ekonomiku ilgtspējīgas attīstības un nabadzības izskaušanas kontekstā un nodrošināt ilgtspējīgas attīstības labāku pārvaldību.

Vides komisārs Janežs Potočniks un attīstības komisārs Andris Piebalgs kopīgi iepazīstināja ar šo paziņojumu, apliecinot svarīgo saikni starp vidi un attīstību.

J.Potočniks sacīja: “Resursu un dabas kapitāla ilgtspējīga pārvaldība ir ļoti svarīga valstīm visos attīstības posmos. Tā var būt īpaša iespēja jaunattīstības valstīm, jo resursi un dabas kapitāls ir cieši saistīti ar pūliņiem izskaust nabadzību. Lai to varētu panākt globālā līmenī, mums jāsāk globāli ieviest pareizie tirgus un reglamentējošie nosacījumi. “Rio+20” konference var būt sākums pasaules mēroga pārejai uz zaļu globālo ekonomiku.”

A.Piebalgs papildināja: “Tieši jaunattīstības valstis klimata pārmaiņas un vides degradācija ietekmē pirmām kārtām. Plūdi, sausums un jūras līmeņa celšanās ir acīmredzamākā ietekme. Tie apdraud ekonomisko un sociālo attīstību, ko mēs ar savu palīdzību cenšamies stimulēt. “Rio+20” konference ir iespēja nostiprināt politiskās saistības, lai uzlabotu miljoniem iedzīvotāju labklājību. Mums ir jāpāriet uz zaļu ekonomiku, jo tā palīdzēs panākt ilgtspējīgu izaugsmi, no kuras labumu gūs visi iedzīvotāji.”

Paziņojumā raksturoti “kas”, “kā” un “kurš” saistībā ar pāreju uz zaļu ekonomiku un ierosināti īpaši pasākumi, ko varētu īstenot starptautiskā, valstu un reģionālā līmenī. Galvenie temati ir šādi.

• Ieguldījumi galvenajos resursos un dabas kapitālā (“kas”). Tie ir ūdens, atjaunojamie energoresursi, jūras resursi, bioloģiskā daudzveidība un ekosistēmu pakalpojumi, ilgtspējīga lauksaimniecība, meži, atkritumi un pārstrāde. Šīs jomas nodrošina iztiku miljoniem iedzīvotājiem un var palīdzēt mazināt nabadzību. Tās varētu kļūt par svarīgām jomām turpmākai ekonomiskajai izaugsmei un pasaules tirgiem.

• Tirgus un reglamentējošo instrumentu apvienošana (“kā”). Ekonodokļi, videi kaitīgu subsīdiju atcelšana, publiskā un privātā sektora finanšu resursu mobilizēšana, ieguldījumi prasmju apguvē un zaļu darbvietu radīšanā. Jāizstrādā rādītāji, kas atspoguļotu progresu (vides un sociālo) plašākā izpratnē un kurus varētu izmantot papildus IKP.

• Pārvaldības uzlabošana un privātā sektora iesaistīšanās veicināšana (“kurš”). Jānostiprina un jāracionalizē pašreizējo starptautisko pārvaldības struktūru darbs (piemēram, uzlabojot ANO Vides programmu (UNEP)). Liela nozīme ir arī tam, lai plašāk iesaistītos un atbildību uzņemtos uzņēmumi un pilsoniskā sabiedrība.

Saistībā ar “Rio+20” konferenci 20.jūnija paziņojums kalpo par pamatu turpmākam dialogam starp Komisiju, Padomi un Parlamentu, pilsonisko sabiedrību, uzņēmumiem un valstīm. Līdz 2011.gada 1.novembrim ANO jāiesniedz vienota ES nostāja.

Turpmākie pasākumi

Pamatojoties uz paziņojumu, Komisija sadarbosies ar Padomi un Parlamentu, lai sagatavotu saskaņotu ES nostāju, kas palīdzēs gūt tālejošu “Rio+20” konferences iznākumu ar konkrētiem politikas virzieniem un pasākumiem, lai ekonomika kļūtu zaļāka.

Pamatinformācija

Lai gan gūti labi panākumi attiecībā uz nabadzības izskaušanu un vides degradāciju, divas desmitgades pēc pirmā Zemes samita, kas norisinājās 1992.gadā, joprojām nav atrisinātas ievērojamas globālas problēmas. Būtiski kavējas vairāku tūkstošgades attīstības mērķu īstenošana. Aptuveni 1,4 miljardi iedzīvotāju joprojām dzīvo lielā nabadzībā, un viena sestā daļa pasaules iedzīvotāju nesaņem pietiekamu uzturu. Dabas resursi noplicinās, bet globālo siltumnīcefekta gāzu emisiju apjoms turpina pieaugt. Šajā sakarībā pasaules valstu līderi tiksies ceturtajā Zemes samitā, kas 2012.gada jūnijā norisināsies Riodežaneiro, lai atzīmētu 1992.gadā Riodežaneiro rīkotās Apvienoto Nāciju Organizācijas Vides un attīstības konferences 20.gadadienu un 2002.gadā Johannesburgā rīkotās ANO Pasaules augstākā līmeņa sanāksmes par ilgtspējīgu attīstību 10.gadadienu. “Rio+20” konference būs vērsta uz diviem savstarpēji saistītiem tematiem: vidi saudzējoša ekonomika ilgtspējīgas attīstības un nabadzības izskaušanas kontekstā un ilgtspējīgas attīstības institucionālā sistēma.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!