• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nosūtīto preču, realizācijas apgrozījuma un apgrozījuma nodokļa grāmatvedības uzskaiti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.1993., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232066

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

LATVIJAS REPUBLIKAS CENTRĀLAS VĒLĒŠANU KOMISIJAS lēmums Nr. 16

Par «Instrukcijas par vietējo vēlēšanu komisiju un iecirkņu vēlēšanu komisiju izveidošanu ārvalstīs» apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

25.03.1993., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrijas vēstule

Rīgā, 1993.gada 12.martā

Par nosūtīto preču, realizācijas apgrozījuma un apgrozījuma nodokļa grāmatvedības uzskaiti

1. Saskaņā ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmumu "Par Latvijas Republikas likumu "Par grāmatvedību un "Par uzņēmumu gada pārskatiem" spēkā stāšanās kārtību" no 1993.gada 1.janvāra stājas spēkā likumā "Par uzņēmumu gada pārskatiem" noteiktie bilances, kā arī peļņas un zaudējumu aprēķina posteņu novērtēšanas noteikumi.

Likumā paredzēto novērtēšanas noteikumu ievērošana uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību, organizāciju (turpmāk uzņēmumu) grāmatvedībā saistās arī ar metodes maiņu preču, gatavo ražojumu (produkcijas), maksas pakalpojumu un darbu apgrozījuma noteikšanā.

Turpmāk uzņēmumiem, neatkarīgi no norēķinu valūtas un maksājumu datuma, kā neto apgrozījums peļņas un zaudējumu aprēķinā jāuzrāda norēķinu summas par nosūtītajām precēm (produkciju, darbiem, pakalpojumiem), par kurām norēķinu dokumenti ir iesniegti pircējam (pasūtītājam) vai arī iesniegti bankas iestādei (ja norēķini tiek veikti ar bankas iestādes palīdzību), vai nodoti pircējam (pasūtītājam) citā veidā, kā to paredz līgums (ja norēķini tiek veikti bez bankas iestāžu līdzdalības), ja saskaņā ar līgumu nav paredzēti citi, īpaši noteikumi. Arī visos pārējos uz apgrozījumu attiecināmos gadījumos jāņem vērā ar pārskata periodu saistītie ieņēmumi neatkarīgi no maksājumu datuma.

2. Sakarā ar nosūtīto preču (produkcijas, darbu, pakalpojumu) un realizācijas apgrozījuma grāmatvedības uzskaites metodes izmaiņām uz laiku līdz 1993.gada 1.jūlijam uzņēmumos atļauts pielietot sekojošu apgrozījuma nodokļa uzskaites kārtību.

Preču, maksas pakalpojumu un darbu apgrozījumam (kur par norēķinu valūtu lietota Latvijas Republikas naudas vienība vai brīvi nekonvertējamā ārvalstu valūta, izņemot klīringa un bārtera darījumus) uzskaitīto apgrozījuma nodokļa summu līdz iesniegto rēķinu faktiskās apmaksas saņemšanai (izņemot gadījumus, kad norēķini tiek veikti ar vekseļiem, tratām, uz kredīta, vai ar plānotiem maksājumiem, nododot bez maksas, mainot) uzskaita uzkrājumu sastāvā bilances postenī "Uzkrājumi paredzamiem nodokļiem".

Pēc rēķinu faktiskās apmaksas saņemšanas attiecīgās apgrozījuma nodokļa summas norakstāmas no konta "Uzkrājumi paredzamiem nodokļiem" un ieskaitāmas kontā, kas uzņēmuma grāmatvedībā atvērts norēķiniem ar budžetu par apgrozījuma nodokli.

3. Uzņēmumiem, kuriem 1993.gada I ceturkšņa bilances postenī "Gatavie ražojumi un preces pārdošanai" uz gada sākumu ietverti nosūtīto preču, izpildīto darbu un pakalpojumu nesamaksātie atlikumi, par kuriem apmaksa pēc pircējiem iesniegtajiem rēķiniem pārskata periodā (līdz 1993.gada 1.aprīlim) nav saņemta, pārskata perioda beigās jāuzrāda bilances kontā "Pircēju un pasūtītāju parādi" summās, saskaņā ar apmaksai iesniegtajiem rēķiniem (tādā pašā kārtībā, kāda noteikta sākot ar 1993.gada 1.janvāri visos uz apgrozījumu attiecināmos gadījumos). Vienlaicīgi šīs summas jāuzrāda kā uzņēmējdarbības ieņēmumi peļņas un zaudējumu aprēķinā, tomēr no šiem ieņēmumiem aprēķinātajam peļņas nodoklim laika posmā līdz 1993.gada 1.jūlijam atļauts lietot grāmatvedībā īpašu uzskaites un maksāšanas kārtību. Aprēķināto peļņas nodokļa summu var uzrādīt bilances postenī "Uzkrājumi paredzamiem nodokļiem" un no šī konta norakstīt maksājamās summas, bet ne mazāk par faktiski saņemtām, kontā norēķiniem ar budžetu par peļņas nodokli. Šī kārtība neattiecas uz gadījumiem, kad norēķini tiek veikti ar vekseļiem, tratām, uz kredīta, ar plānotiem maksājumiem, kā arī brīvi konvertējamās ārvalstu valūtās.

4. Bilances postenī "Uzkrājumi paredzamiem nodokļiem" atbilstoši šīs vēstules 2. un 3. daļas noteikumiem uzrādītās summas līdz 1993.gada 1.jūlijam nav uzskatāmas par apgrozījuma un peļņas nodokļa parādiem budžetam.

Uzkrājumu summas paredzamajiem nodokļiem nosakāmas sekojoši:

- apgrozījuma nodoklim: pamatojoties uz grāmatvedības reģistriem pircēju un pasūtītāju parādu uzskaitei, kuros uzskaitītās apgrozījuma nodokļa summas ir jāuzrāda atsevišķā ailē;

- peļņas nodoklim: saskaņā ar peļņas nodokļa aprēķiniem, kuros atsevišķi uzrādīta uzkrājumos novirzītā nodokļa summa, kā arī norēķinos ar budžetu ieskaitāmo nodokļa summu termiņi un apmēri.

5. Saskaņā ar Latvijas Republikas likumu "Par uzņēmumu gada pārskatiem" tiek atzīta par spēku zaudējušu Latvijas Republikas Finansu ministrijas 1992.gada 4.novembra vēstule Nr.0406/896 "Par ārvalstu nekonvertējamām valūtām eksportētās produkcijas finansiālo rezultātu grāmatvedības uzskaiti".

Ministra vietniece V.Andrējeva

Saskaņots:

Galvenās valsts finansu inspekcijas priekšnieka vietnieks J.Ostaškovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!