• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ieguvumu no dalības Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2011., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232017

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nelegālo imigrantu nodarbinātības ierobežošanu

Vēl šajā numurā

21.06.2011., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ieguvumu no dalības Eiropas Savienībā

Dalība Eiropas Savienībā (ES) Latvijai ir izdevīga, jo atpakaļ saņemtie naudas līdzekļi trīsreiz pārsniedz mūsu valsts iemaksas kopējā ES budžetā. To 17.jūnijā uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti pēc iepazīšanās ar Finanšu ministrijas informāciju par ES budžeta veidošanos un Latvijas ieguvumiem no ES.

2009.gadā Latvija ES budžetā iemaksāja 215 miljonus, bet atpakaļ saņēma vairāk nekā 710 miljonus eiro, skaidro komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis. “Latvijas dalība Eiropas Savienībā ir liels finansiāls ieguvums, jo īpaši lauksaimniecības un infrastruktūras jomā. Taču Latvijai ir neizmantots potenciāls vēl vairāk cīnīties par naudas līdzekļiem un tos iegūt savas valsts konkurētspējas un izaugsmes stiprināšanai,” norāda I.Lieģis.

No 2007. līdz 2013.gadam Latvijai pie­ejams 4,5 miljardu eiro finansējums no kohēzijas politikas līdzekļiem, kas ietver finansējumu gan nodarbinātības un sociālajiem pasākumiem, gan infrastruktūras projektiem, kā arī vairāk nekā miljards eiro kopējai lauksaimniecības politikai.

Lai gan līdz 2013.gadam vēl jāapgūst ievērojams līdzekļu apjoms, lielas problēmas nav gaidāmas, skaidroja Finanšu ministrijas Fiskālās politikas departamenta direktore Edīte Dzalbe. Latvijai salīdzinoši labi veicas, apgūstot finansējumu, kas ir “nacionālā aploksne” un par ko vairs nav jākonkurē ar citām valstīm. Atšķirīga situācija ir jomās, kurās finansējums tiek centralizēti sadalīts caur Eiropas Komisiju, kuras rīkotajos projektu konkursos piedalās visas dalībvalstis, noskaidroja deputāti.

Dažādām izglītības un zinātnes aktivitātēm Eiropas Komisijas organizētajos projektos pieejams 50 miljardu eiro finansējums. Taču Latvija trīs gadu laikā no šīs naudas spējusi piesaistīt vien 10 miljonus. Tādējādi šai jomā esam vieni no pēdējiem starp visām ES dalībvalstīm, raksturoja Finanšu ministrijas pārstāve.

Komisijas deputāti pauda neizpratni par slikto situāciju izglītības un zinātnes finansējuma apguvē. Latvijas konkurētspējai šīs nozares ir vairāk nekā svarīgas, tāpēc jāskaidro iemesli Izglītības un zinātnes ministrijas nespējai šo naudu iegūt, sacīja deputāte Rasma Kārkliņa.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!