• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas eksporta kustību aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2011., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232006

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par patēriņa cenu indeksa izmaiņām

Vēl šajā numurā

21.06.2011., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par Latvijas eksporta kustību aprīlī

9.jūnijā publiskotie jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati parāda, ka Latvijas ārējā tirdzniecība un eksports turpina strauji palielināties. Aprīlī uzrādītais 27,6% pieaugums pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi joprojām ir ļoti augsts rādītājs. Salīdzinot ar iepriekšējā mēnesī sasniegto rekordu, eksporta apjoms galvenokārt sezonālu faktoru ietekmē ir samazinājies tikai par 3,9% un bijis otrs augstākais vēsturē.

Latvijas eksporta pieaugumu joprojām nodrošina galvenokārt trīs nozīmīgākās eksporta preču grupas – koks un koka izstrādājumi, metāli un metālu izstrādājumi un lauksaimniecības un pārtikas preces, kuru eksports, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, pieaudzis attiecīgi par 19%, 35,9% un 15,7%. Šīs trīs preču grupas kopā veido gandrīz pusi no Latvijas kopējā eksporta un ir nodrošinājušas pāri par 40% no Latvijas eksporta kopējā pieauguma. Būtiska loma bijusi arī ķīmiskās rūpniecības ražojumu eksporta pieaugumam par 64,4%, kas devis gandrīz piekto daļu no kopējā eksporta pieauguma.

Lai gan lielā mērā eksporta kāpumu veicinājusi Latvijas galveno eksportpreču cenu palielināšanās pasaules tirgos, būtiski palielinās arī eksporta fiziskais apjoms. Ja Latvijas eksportpreču vērtība gada pirmajos mēnešos augusi gandrīz par 40%, eksporta fiziskais apjoms ir palielinājies par 20–30%, un Latvijas eksporta pieauguma temps gan vērtības, gan apjoma izteiksmē pašlaik ir starp augstākajiem Eiropas Savienībā. Tomēr abās pārējās Baltijas valstīs eksporta attīstība šogad ir vēl straujāka, īpaši tas attiecas uz Igauniju, kur eksportēto preču vērtība atsevišķos mēnešos augusi pat par 70% un eksporta apjoma kāpums pietuvojies 50%. Līdz ar to Latvijai eksporta apjoma ziņā pagaidām neizdodas pietuvoties kaimiņvalstīm, tomēr straujais kaimiņvalstu eksporta kāpums vēlreiz apstiprina, ka pēc reģiona eksporta precēm tirgū ir pieprasījums. Tas, kā arī labie Latvijas lielāko eksporta partnervalstu ekonomiskie rādītāji dod pamatu sagaidīt tālāku Latvijas preču eksporta pieaugumu, tomēr šeit ļoti būtiska loma būs investīciju piesaistei ražošanas attīstīšanā, jo divas no trim galvenajām Latvijas eksporta nozarēm – kokapstrāde un metālapstrāde – jau šobrīd saskaras ar ierobežotu ražošanas jaudu.

Tāpat kā eksports, 2011.gadā strauji turpina palielināties arī imports, kas aprīlī, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, palielinājies par 29,9%. Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi imports aprīlī sarucis par 10,3%, samazinot ārējās tirdzniecības deficītu līdz 77,1 miljonam latu, salīdzinot ar 122,3 miljoniem latu martā. Sagaidāms, ka turpmākajos mēnešos gan eksporta, gan importa gada pieauguma temps kļūs lēnāks, ņemot vērā pagājušā gada attiecīgajos mēnešos uzrādīto straujo kāpumu un sasniegto augsto bāzi, tomēr gada kopējais pieauguma temps joprojām saglabāsies augsts.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!