• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par studentu apmaiņas programmu Erasmus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2011., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231987

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu fakultatīvām Eiropas mēroga līgumtiesībām

Vēl šajā numurā

21.06.2011., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par studentu apmaiņas programmu Erasmus

Vairāk nekā 213 000 studentu 2009./10.mācību gadā saņēma programmas Erasmus stipendiju studijām vai praksei ārzemēs – tas ir jauns rekords, kas iepriekšējo gadu pārspēj par 7,4%. Erasmus ir pasaulē sekmīgākā studentu apmaiņas programma, un, pastāvot līdzšinējām tendencēm, līdz 2012./13.mācību gadam ES sasniegs savu mērķi laikā no programmas sākuma 1987.gadā atbalstīt trīs miljonus Eiropas studentu. Trīs populārākie studentu ceļamērķi 2009./10.mācību gadā bija Spānija, Francija un Apvienotā Karaliste. Visvairāk studentu uz ārzemēm nosūtījusi Spānija, seko Francija un Vācija. Attiecīgajā gadā 61% programmā iekļauto bija studentes. Programmā Erasmus 2009./10.gadā ES ieguldīja 415 miljonus eiro.

“Programma Erasmus ir viens no Eiropas Savienības veiksmes stāstiem. Jaunākie dati liecina, ka Erasmus ir populārāka nekā jebkad agrāk, un man ir apņemšanās turpmāk nodrošināt tai vēl vairāk resursu. Studijas vai prakse ārzemēs paver durvis personības attīstībai un darba iespējām, tātad mēs rīkojamies pareizi, izdarot ieguldījumus jaunatnē,” saka Andrulla Vasiliu, Eiropas Komisijas locekle, kuras pārziņā ir izglītība, kultūra, daudzvalodība un jaunatnes lietas.

No visa Erasmus 2009./10.mācību gadā atbalstīto studentu kopskaita 178 000 daļu savas bakalaura vai maģistra studiju programmas pavadīja kādā universitātē vai citā augstskolā vienā no 32 valstīm, kas tobrīd piedalījās Erasmus iniciatīvā (27 ES dalībvalstis, Horvātija, Īslande, Lihtenšteina, Norvēģija un Turcija. Šogad par Erasmus 33.dalībnieci kļuvusi Šveice.) To studentu skaits, kuri bija izvēlējušies šo iespēju, salīdzinājumā ar 2008./09.gadu palielinājies par 5,7%.

Kopš 2007.gada programma Erasmus atbalsta praksi ārvalstu uzņēmumos un kļūst arvien populārāka. 2009./10.mācību gadā šo iespēju izvēlējās 35 000 studentu (viena sestdaļa). Tas nozīmē 17,3% pieaugumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Vidējā stipendija, ko saņēma studenti, saruka par apmēram 7%, līdz 254 euro mēnesī, jo pieauga atbalsta saņēmēju skaits. Vairākumā Erasmus dalībvalstu pieprasījums krietni pārsniedz stipendiju pieejamību. Eiropas Parlamenta 2010.gadā veiktajā pētījumā konstatēts, ka tikai 24% no programmā Erasmus neiekļautajiem studentiem atzīst, ka neinteresējas par studiju programmām ārzemēs.

Turklāt 38 000 stipendiju tika piešķirts augstskolu mācībspēkiem un skolotājiem mācīšanai vai apmācībai ārzemēs – par 4% vairāk nekā pērn.

 

Pamatinformācija

Aptuveni 10% Eiropas studentu pašlaik ārzemēs savas augstākās izglītības ietvaros studē vai praktizējas ārzemēs; 4% no viņiem saņem Erasmus stipendiju. Pagājušajā mēnesī Komisija iepazīstināja ar plāniem izvirzīt jaunu Eiropas mērķi, paaugstinot studentu mobilitātes kopējo līmeni līdz vismaz 20%.

Nesenā Eirobarometra pētījumā atklājās, ka daudzu studentu vēlmes studēt vai praktizēties ārzemēs atduras pret finansējuma trūkumu. Tika konstatēts, ka no tiem, kuri vēlas doties uz ārzemēm, 33% to nevar atļauties, un turpat divas trešdaļas no tiem, kuri var (63%), ir spiesti izmantot privātu finansējumu vai ietaupījumus. “Šis fakts akcentē vajadzību stiprināt mūsu mobilitātes programmas, kas nodrošina lielisku izmaksu un ieguvumu bilanci,” uzskata A.Vasiliu.

Studijas vai prakse ārzemēs palīdz jauniešiem attīstīt iemaņas, ko augstu vērtē darba devēji – no valodu apguves un kultūru saskares plašākas izpratnes līdz prasmei vadīt un adaptēties. Vēlāk dzīvē Erasmus studenti labprātāk strādā ārzemēs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!