• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu visu un katra drošību stāvot. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.1999., Nr. 98/99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23185

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūsu visu un katra drošību stāvot (turpinājums)

Vēl šajā numurā

26.03.1999., Nr. 98/99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu visu un katra drošību stāvot

Roberts Jurdžs, iekšlietu ministrs, — "Latvijas Vēstnesim"

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

J1.JPG (13935 BYTES) — Jau pagājuši vairāki mēneši, kopš sākāt pildīt šo amatu. Noteikti izvirzījāt sev un savam darbam virsuzdevumus. Kas ir šīs prioritātes un kā veicas ar to izpildi?

— Visas izvirzītās prioritātes varētu likt zem virsraksta "Drošība" — drošība sabiedrībā, drošība Latvijā. Iekšlietu ministrijai ir vairāki darbības virzieni, un visi kā pieci pirksti rokai — grūti pateikt, kurš no tiem ir galvenais: valsts policija, ugunsdzēsības un glābšanas dienests, cietumu sistēma, drošības policija, pilsonības un migrācijas lietu pārvalde vai robežsardze. Ir svarīgi domāt par prioritātēm katrā no šīm darbības jomām, jo kaut vienu atstājot novārtā, nav iespējams attīstīt sistēmu kopumā.

Lielākā iekšlietu sistēmas nozare ir valsts policija. Kārtības nodrošināšana ikdienā, patruļdienesta izveide, sabiedrības un policijas savstarpējo attiecību optimizācija, cīņa pret organizēto noziedzību un korupciju ir daudzu partiju, arī manis pārstāvētās "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, programmās. Par kārtības nodrošināšanu valstī ir daudz runāts gan 6. Saeimas, gan priekšvēlēšanu laikā, jo neapstrīdams ir fakts, ka iekšlietu sistēmas sakārtošana dod reālu pieaugumu budžetā. Kā piemēru var minēt spirta kontrabandas lietu Jelgavā, kas pēc aprēķiniem nesusi valstij apmēram 10 miljonus lielu zaudējumu. Salīdzinājumam — Kultūras ministrijas budžets ir aptuveni 15 miljoni latu…

Iepazīstoties un izpētot sistēmas organizatorisko struktūru, mehānismus kā sasniegt izvirzītos mērķus iekšlietu darba uzlabošanā, nonācu pie secinājuma, ka pamatu pamatā ir cilvēks, viņa atbildība. Daudzi iekšlietu speciālisti, sava darba profesionāļi, jau par to ir domājuši, viņu idejas ir ļoti labas, domas daudzviet sakrīt ar maniem uzskatiem un arī ar sabiedrības interesēm. Viena no šādām idejām, kas sakrīt arī ar manis sākotnēji iecerēto, ir policijas darba reģionalizācija. Tas ļaus ietaupīt līdzekļus un palielinās operativitāti. Viens no būtiskiem traucēkļiem policijas darbā ir robežas. Jau starpvalstu speciālisti ir atzinuši, ka īpaši cīņā pret organizēto noziedzību tas ir kavējošs faktors, bet mūsu valsts ir vēl sadalīta mazos rajonos, kur katrā ir sava policijas struktūra — veidojas iekšējas robežas, un šādā sadrumstalotā sistēmā ir grūti panākt uzvaru pār kontrabandistu tīkliem, kas darbojas, neņemot vērā ne rajonu, ne valstu robežas.

Turpinājums — 9.lpp

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!