• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2011. gada 26. maija likums "Grozījumi Zemesgrāmatu likumā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.06.2011., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231632

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījums Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā

Vēl šajā numurā

15.06.2011., Nr. 93

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 26.05.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Zemesgrāmatu likumā

Izdarīt Zemesgrāmatu likumā (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 14./15.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 5.nr.; 1998, 23.nr.; 1999, 23.nr.; 2003, 9.nr.; 2004, 10.nr.; 2006, 6., 14.nr.; 2009, 10.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 206.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 41.pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

“Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesis pieņem lēmumu par personu vai nekustamo īpašumu identificējošo datu grozīšanu uz īpašnieka iesnieguma pamata, ja ar to netiek grozītas nostiprinātās tiesības. Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesis pirms ierakstu grozīšanas pārbauda datus valsts informācijas sistēmā.”

2. Izteikt 46.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

“Maksātnespējas atzīme (45.p. 1.pk.) ir šķērslis jebkuram labprātīgam vai piespiedu nostiprinājumam, izņemot šādus gadījumus:

1) iesniegta sūdzība par zemesgrāmatu nodaļas tiesneša lēmumu (45.p. 6.pk.);

2) nostiprinājumu pieļauj Maksātnespējas likums.”

3. 60.panta otrajā daļā:

aizstāt ievaddaļā vārdu “Privātpersonu” ar vārdiem “Nekustamā īpašuma īpašnieku un personu, kuru labā vai pret kurām taisāms nostiprinājums, tai skaitā Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros reģistrēto personu pārstāvju”;

aizstāt ievaddaļā vārdus “nekustamā īpašuma īpašnieki un personas, kuru labā vai pret kurām taisāms nostiprinājums” ar vārdiem “minētās personas”;

izteikt 2.punktu šādā redakcijā:

“2) uz notariālu aktu;”;

papildināt daļu ar 5.punktu šādā redakcijā:

“5) uz būvvaldes izziņu par ēkas statusu un aktu par ēkas pieņemšanu ekspluatācijā.”

4. 61.pantā:

aizstāt pirmās daļas 5.punktā vārdu “komercreģistrā” ar vārdiem “Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros”;

izslēgt pirmās daļas 6.punktā vārdus “ja šīs juridiskās personas nav reģistrētas komercreģistrā vai citā publiskā reģistrā”;

papildināt pirmās daļas 6.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

“Nostiprinājuma lūgumam nepievieno Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros, izņemot Reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistru, reģistrēto juridisko personu tiesībspēju un rīcībspēju apstiprinošu dokumentu norakstus (izrakstus).”;

aizstāt trešajā daļā vārdu “komercreģistrā” ar vārdiem “Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros”.

5. 64.pantā:

papildināt pirmo daļu ar 7., 8. un 9.punktu šādā redakcijā:

“7) uz ārvalsts tiesas vai kompetentās iestādes izsniegtu Eiropas izpildes rīkojumu saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 21.aprīļa regulu (EK) Nr.805/2004, ar ko izveido Eiropas izpildes rīkojumu neapstrīdētiem prasījumiem;

8) uz tiesas, arī ārvalsts tiesas, izsniegtu apliecību saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2007.gada 11.jūlija regulas (EK) Nr.861/2007, ar ko izveido Eiropas procedūru maza apmēra prasībām, 20.panta 2.punktu;

9) uz tiesas, arī ārvalsts tiesas, izsniegtu Eiropas maksājuma rīkojumu saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2006.gada 12.decembra regulas (EK) Nr.1896/2006, ar ko izveido Eiropas maksājuma rīkojuma procedūru, 18.pantu.”;

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

“Šā panta pirmās daļas 1., 2. un 3.punktā paredzētajā gadījumā iesniedz notariālo aktu grāmatas izrakstu, 4.punktā paredzētajā gadījumā — dokumenta norakstu, ko apliecinājusi tā zemesgrāmatu nodaļa, kurā atrodas oriģināls, 5.punktā paredzētajā gadījumā — tiesas izdotu likumīgā spēkā nākuša sprieduma vai lēmuma norakstu vai to izpildīšanai izsniegto izpildu rakstu, vai zvērināta tiesu izpildītāja apliecinātu izpildu raksta kopiju, 6.punktā paredzētajā gadījumā — administratīvas iestādes izdotu lēmuma norakstu, 7.punktā paredzētajā gadījumā — zvērināta tiesu izpildītāja apliecinātu ārvalsts tiesas vai kompetentās iestādes izsniegtā izpildu dokumenta kopiju, bet 8. un 9.punktā paredzētajā gadījumā — zvērināta tiesu izpildītāja apliecinātu tiesas, arī ārvalsts tiesas, izsniegtā izpildu dokumenta kopiju.”

6. Papildināt 66.pantu pēc vārdiem “formāli akti” ar vārdiem un skaitļiem “izņemot šā likuma 64.panta pirmās daļas 7., 8. un 9.punktā minētos”.

7. Papildināt likumu ar 71.1 pantu šādā redakcijā:

71.1 Zemesgrāmatu nodaļa, saņēmusi nostiprinājuma lūgumu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā no personas, par kuru šā likuma 118.pantā noteiktajā kārtībā saņemts paziņojums, automatizēti nosūta informāciju par to paziņojuma iesniedzējam.

Paziņojuma iesniedzējs nostiprinājuma lūgumu par atzīmes ierakstīšanu zemesgrāmatā iesniedz tā, lai zemesgrāmatu nodaļa to saņemtu ne vēlāk kā piektajā dienā no automatizētās informācijas nosūtīšanas dienas. Ja nostiprinājuma lūgums par atzīmes ierakstīšanu zemesgrāmatā saņemts pēc minētā termiņa, to izskata vispārējā kārtībā.

Paziņojuma iesniedzējs nostiprinājuma lūgumā norāda, vai ziņas par šā likuma 118.pantā noteiktajā kārtībā saņemtu paziņojumu personu rādītājā dzēšamas.”

8. Papildināt 72.panta pirmo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

“Ar īpašuma tiesību iegūšanu saistītos nostiprinājuma lūgumus, kurus iesniegusi persona, attiecībā uz kuru šā likuma 118.pantā noteiktajā kārtībā saņemts paziņojums, izskata pirms nostiprinājuma lūguma par atzīmes ierakstīšanu zemesgrāmatā.”

9. Papildināt 76.pantu ar sesto daļu šādā redakcijā:

“Persona, attiecībā uz kuru šā likuma 118.pantā noteiktajā kārtībā saņemts paziņojums, nostiprinājuma lūgumu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā nevar atsaukt šā panta ceturtajā daļā noteiktajā kārtībā.”

10. 98.pantā:

aizstāt vārdus “Tiesu palātai” ar vārdiem “Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātai”;

aizstāt vārdus “ievērojot blakus sūdzību iesniegšanai noteikto kārtību Civilprocesa likumā” ar vārdiem “ievērojot Civilprocesa likumā noteikto blakus sūdzību iesniegšanas kārtību, ciktāl šajā likumā nav noteikts citādi”;

papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

“Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātai adresētā sūdzība iesniedzama zemesgrāmatu nodaļai, kura pieņēmusi lēmumu vai kurā notikusi pārsūdzamā rīcība. Pēc sūdzības saņemšanas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesis sūdzību un tai pievienotos dokumentus nosūta Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātai.”;

uzskatīt līdzšinējo tekstu par panta pirmo daļu.

11. Papildināt likumu ar 98.1 un 98.pantu šādā redakcijā:

98.1 Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesis atsakās pieņemt sūdzību, ja to iesniegusi persona, kura nav lūgusi nostiprinājumu, vai sūdzība iesniegta pēc tās iesniegšanai noteiktā termiņa.

Ja nav samaksāta Civilprocesa likumā noteiktā valsts nodeva vai nav pievienoti nepieciešamie dokumenti, zemesgrāmatu nodaļas tiesnesis pieņem lēmumu atstāt sūdzību bez virzības, nosakot termiņu trūkumu novēršanai, kas nedrīkst būt īsāks par 20 dienām.

Ja sūdzības iesniedzējs noteiktajā termiņā novērš lēmumā norādītos trūkumus, sūdzība uzskatāma par iesniegtu dienā, kad tā pirmo reizi iesniegta zemesgrāmatu nodaļai. Pretējā gadījumā sūdzība uzskatāma par neiesniegtu un atdodama iesniedzējam.

Zemesgrāmatu nodaļas tiesneša lēmums par atteikumu pieņemt sūdzību un lēmums par sūdzības atstāšanu bez virzības pārsūdzams šā likuma 98.pantā noteiktajā kārtībā.

98.2  Pieteikumu par nokavēta sūdzības iesniegšanas termiņa atjaunošanu iesniedz zemesgrāmatu nodaļai, kurai nokavēto darbību vajadzēja izpildīt. Pieteikumā par nokavētā sūdzības iesniegšanas termiņa atjaunošanu norāda termiņa atjaunošanas pamatojumu, un pieteikumam pievieno dokumentus, kas nepieciešami procesuālās darbības izpildīšanai.

Nokavēto sūdzības iesniegšanas termiņu atjauno zemesgrāmatu nodaļas tiesnesis, ja viņš nokavēšanas iemeslus atzīst par attaisnojošiem. Atjaunojot nokavēto sūdzības iesniegšanas termiņu, zemesgrāmatu nodaļas tiesnesis vienlaikus atļauj izpildīt nokavēto procesuālo darbību.

Zemesgrāmatu nodaļas tiesneša atteikums atjaunot sūdzības iesniegšanas termiņu pārsūdzams šā likuma 98.pantā noteiktajā kārtībā.”

12. Papildināt likumu ar 106.1 pantu šādā redakcijā:

106.1 Neapliecināts maksājumu apstiprinošs dokuments pierāda kancelejas un valsts nodevas samaksu, ja attiecīgais maksājums atzīts par saņemtu valsts budžetā atbilstoši normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā maksājumi atzīstami par saņemtiem valsts budžetā.

Maksājuma uzdevumā par kancelejas nodevu persona norāda:

1) nostiprinājuma lūdzēja personas kodu vai reģistrācijas numuru;

2) nekustamā īpašuma kadastra numuru vai zemesgrāmatas nodalījuma numuru.

Zemesgrāmatu nodaļas darbinieks valsts budžetā saņemto maksājumu atzīst saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā maksājumi atzīstami par saņemtiem valsts budžetā.

Ja valsts budžetā iemaksāta lielāka kancelejas vai valsts nodevas summa, nekā to nosaka normatīvie akti, vai nostiprinājuma lūgums atstāts bez ievērības vai bez izskatīšanas, nostiprinājuma lūdzējam ir tiesības triju gadu laikā no dienas, kad kancelejas vai valsts nodeva saņemta valsts budžetā, iesniegt attiecīgajai zemesgrāmatu nodaļai iesniegumu par kancelejas vai valsts nodevas atmaksu. Kancelejas vai valsts nodevu atmaksā no valsts budžeta līdzekļiem, pamatojoties uz zemesgrāmatu nodaļas tiesneša lēmumu.”

13. Papildināt likumu ar 118.1 pantu šādā redakcijā:

118.1 Zemesgrāmata personu rādītājā uztur ziņas par personām, attiecībā uz kurām zemesgrāmatu nodaļa saņēmusi zvērināta tiesu izpildītāja, maksātnespējas procesa administratora, procesa virzītāja vai nodokļu administrācijas (paziņojuma iesniedzēja) paziņojumu par piedziņas atzīmi, ķīlas tiesības atzīmi, maksātnespējas atzīmi vai atzīmi, ko ieraksta saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 361.pantu gadījumos, kad personai zemesgrāmatā nav nostiprinātas īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu.

Paziņojumā norāda:

1) fiziskajai personai — vārdu, uzvārdu, personas kodu, bet juridiskajai personai — nosaukumu un reģistrācijas numuru;

2) tā dokumenta izdevējiestādi, datumu un numuru, uz kuru paziņojums pamatots;

3) paziņojuma iesniedzēju un viņa elektroniskā pasta adresi.

Ziņas par šā panta pirmajā daļā minēto paziņojumu no personu rādītāja dzēš uz paziņojuma pamata vai tad, ja tas norādīts nostiprinājuma lūgumā par atzīmes ierakstīšanu zemesgrāmatā.”

14. Papildināt 129.panta pirmās daļas 1.punktu pēc vārdiem “izpildu raksts” ar vārdiem “vai zvērināta tiesu izpildītāja apliecināta izpildu raksta kopija”.

15. Papildināt pārejas noteikumus ar 11.punktu šādā redakcijā:

“11. Šā likuma 71.pants, 72.panta pirmās daļas otrais teikums, 76.panta sestā daļa un 118.pants stājas spēkā 2011.gada 1.jūlijā.”

Likums Saeimā pieņemts 2011.gada 26.maijā.

Valsts prezidents V.Zatlers

Rīgā 2011.gada 15.jūnijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!