• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par veiksmīgu eiroobligāciju emitēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2011., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231605

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministrija: Par izglītības iespējām finanšu pratības veicināšanai

Vēl šajā numurā

14.06.2011., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par veiksmīgu eiroobligāciju emitēšanu

9.jūnijā Latvija sekmīgi emitēja 10 gadu eiroobligācijas 500 miljonu ASV dolāru apmērā ar procentu likmi 5,25% gadā, kas ir zemāka nekā iepriekšējā Latvijas eiroobligāciju laidienā 2008.gada martā, kad procentu likme bija 5,5% gadā. Finanšu ministrs Andris Vilks ir gandarīts par veikto emisiju un tirgus interesi: “Veiksmīgā eiroobligāciju emisija skaidri demonstrē starptautisko finanšu tirgus dalībnieku, it īpaši investoru, augsto novērtējumu par Latvijas paveikto valsts ekonomikas un finanšu stabilizācijā.”

Finanšu ministrs Andris Vilks uzskata: “Šis panākums ir kvalitātes zīme valdības darbam un paveiktajam ekonomikas stabilizācijā. Ar šo emisiju ir ielikts drošs pamats starptautiskās aizņēmuma programmas sekmīgai pārfinansēšanai turpmākajos gados publiskajos finanšu un kapitāla tirgos. Tāpēc, lai arī turpmāk saglabātu starptautisko finanšu tirgus uzticību, nodrošinātu izdevīgu aizņēmumu resursu cenu, Latvijai it īpaši ir jāturpina sekmīgi īstenot ekonomikas stabilizācijas programmu.”

No 2.jūnija Latvijas delegācija finanšu ministra A.Vilka vadībā, piedaloties Finanšu ministrijas, Valsts kases un Latvijas Bankas pārstāvjiem, uzsāka tikšanās ar investoriem piecu dienu garumā tādos starptautiskos finanšu centros kā Londona, Ņujorka, Losandželosa, Sanfrancisko un Bostona, lai skaidrotu aktuālo makroekonomisko situāciju valstī, īstenotās strukturālās reformas un pasākumus fiskālās situācijas stabilizēšanā.

Noslēdzoties sarunām ar Latvijas delegāciju, investori izrādīja tik ievērojamu interesi iegādāties Latvijas vērtspapīrus, ka kopējais solījumu apjoms septiņas reizes pārsniedza piedāvājumu un sasniedza 3,6 miljardus ASV dolāru. Tādējādi pēc kredītriska uzcenojuma indikācijām (250 +/-12,5 bāzes punkti) Latvija dienas beigās faktiski izcenoja vērtspapīrus ar zemāku uzcenojumu, t.i., 237,5 bāzes punkti virs bāzes likmes (jeb 10 gadu ASV dolāru mid swap likmes). Vērtspapīru ienesīgums tika noteikts 5,491%. Vērtspapīri tiks atmaksāti 2021.gada 16.jūnijā. Emisijas vadošās bankas bija Citigroup un Credit Suisse.

Notikusī emisija uzskatāma par etalona emisiju, Latvijai atgriežoties starptautiskajos tirgos pēc 2008.gada marta pēdējās eiroobligāciju emisijas. Šī eiroobligāciju emisija tika veikta, realizējot apstiprināto vidējā termiņa aizņemšanās stratēģiju un īstenojot Latvijas valdības, Latvijas Bankas un Finanšu un kapitāla komisijas nesen noslēgto vienošanos ar starptautiskās aizņēmuma programmas partneriem, kas paredz Latvijas atgriešanos starptautiskajos finanšu tirgos un neparedz turpmāku resursu izmantošanu no programmas līdzekļiem.

Stratēģiskais mērķis bija aizņemties resursus laikus un vienmērīgāk izlīdzināt valsts parāda atmaksas grafiku ilgākā periodā. Tas ir būtiski, jo šādā veidā netiek atlikta aizņēmumu veikšana uz pēdējo brīdi un ierobežots risks, ka aizņemto resursu cena nav pakļauta tirgus spekulatīvai ietekmei, aizņēmumu veicot īsi pirms liela apjoma kārtējo saistību dzēšanas.

Atšķirībā no iepriekšējām eiroobligācijām, ko valsts emitējusi starptautiskajos tirgos, Latvija ir paplašinājusi investoru bāzi ar t.s. ASV kvalificētajiem investoriem, sasniedzot vēl vienu stratēģisko mērķi un samazinot atkarību no valsts parāda finansēšanas no ierobežota skaita un reģiona investoriem.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!