• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par totalitāro režīmu izdarīto noziegumu piemiņu Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2011., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231597

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par Inovācijas savienības konkurētspējas ziņojumu

Vēl šajā numurā

14.06.2011., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par totalitāro režīmu izdarīto noziegumu piemiņu Eiropā

10.jūnijā Luksemburgā tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs piedalījās kārtējā Eiropas Savienības (ES) tieslietu un iekšlietu ministru padomes sēdē, kurā tika apstiprināti Padomes secinājumi par totalitāro režīmu izdarīto noziegumu piemiņu Eiropā.

Uzrunājot savus kolēģus A.Štokenbergs norādīja: “Totalitārismā nav vainojamas tautas, vainīgi ir totalitārie režīmi. Tāpat terorismā nav vainojamas tautas, vainīgi ir konkrēti noziedznieki, kuri ir jānotver, lai triumfētu taisnīgums.”

Ministrs pateicās prezidentūrai par darbu un enerģiju, kas veltīts šā jautājuma diskutēšanai Eiropas Savienības līmenī, norādot, ka secinājumi ir labs pamats, lai iezīmētu kopīgos turpmākos darbības virzienus. A.Štokenbergs uzsvēra, ka nav viegli veidot kopīgu vēstures izpratni par traģiskajiem vēstures notikumiem.

“14.jūnijā mēs atcerēsimies tos desmitus tūkstošus Latvijas pilsoņu – latviešus, krievus, poļus, ebrejus, lietuviešus un igauņus, kuri 1941.gada 14.jūnijā tika izsūtīti uz Sibīriju. Viņu vidū bija daudzi manas ģimenes locekļi. Protams, ka Latvijas tautas, tajā skaitā manu vēsturisko atmiņu, spēcīgi ietekmēja ģimenē pārrunātais. Šī vēsturiskā atmiņa ļāva Baltijas tautām 1989.gada 23.augustā kopā rīkoties, lai atgūtu mūsu neatkarību un atbrīvotos no totalitārisma,” teica A.Štokenbergs.

Tāpat viņš norādīja, ka totalitārisms arī mūsdienās nav zudis. Pēdējie notikumi Ziemeļāfrikā, kur tautas tiecas atbrīvoties no diktatoriem, par to liecina. Gan pirms 70 gadiem, gan mūsdienās, totalitārismu raksturo masu represijas, masveida vardarbība pret sievietēm un bērniem, slepkavības.

Sanāksmes tieslietu sadaļā tika skatīti arī jautājumi, kas saistīti ar uzbrukumiem informācijas sistēmām, mantošanu, pierādījumu iegūšanu kriminālprocesos, savukārt iekšlietu sadaļā tika apspriesta Eiropas Savienības atpakaļuzņemšanas politika, migrācija un citas aktualitātes.

Inga Saleniece,
tieslietu ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!