• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Godinot Latvijas karavīrus – komunistiskā genocīda upurus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2011., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231512

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

10.06.2011., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Godinot Latvijas karavīrus – komunistiskā genocīda upurus

Šogad aprit 70 gadi kopš traģiskajiem 1941.gada 14.jūnija notikumiem, kad vienlaikus ar civiliedzīvotāju masveida izsūtīšanu notika arī represijas pret Latvijas armijas karavīriem.

1941.gada 14.jūnijā Latvijas armijas Litenes un Ostroviešu nometnē, kas atradās aptuveni 10 kilometru attālumā no Litenes, apcietināja un deportēja uz Sibīriju vismaz 430 virsniekus. Vairāki no viņiem tika nošauti uz vietas.

Pieminot tā laika traģiskos notikumus, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldību organizēs komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumus Gulbenē un Litenē.

Piemiņas pasākums Gulbenes dzelzceļa stacijā sāksies plkst. 14, bet plkst. 16 – Latvijas karavīru piemiņas vietā Litenes kapos, kur 2001.gada 14.jūnijā atklāja Ivara Feldberga un Sandra Gribanovska veidoto piemiņas ansambli “Sāpju siena”, kas veltīta nogalinātajiem un nomocītajiem Latvijas armijas virsniekiem. Savukārt plkst. 17.30 Latvijas armijas Litenes nometnes vietā tiks iedegts Atmiņu ugunskurs.

Jauna tradīcija – virsnieku, kadetu un jaunsargu nometne Litenē

Šogad pirmo reizi Latvijas armijas nometnes vietā Litenē no 12. līdz 14.jūnijam tiks rīkota lauka nometne mūsdienu virsniekiem un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) kadetiem – topošajiem virsniekiem, kā arī jaunsargiem, tādējādi iedibinot jaunu bruņoto spēku tradīciju, kas veicinās lielāku izpratni par Latvijas armijas karavīru traģiskajām likteņgaitām.

Nometni atklās ar vakara jundu un Latvijas valsts karoga pacelšanu, un tieši šis karogs mastā plīvos arī nākamajās nometnēs, jo lauka nometne Litenē kļūs par gadskārtēju pasākumu. Savukārt NAA 1.kursa kadetu dalība šajā nometnē tiks iekļauta apmācības programmā.

Apmeklējot Pededzes kapus, nometnes dalībnieki godinās tur apglabātos 14 noslepkavotos Latvijas armijas karavīrus, bet pēc tam dosies 20 kilometru pārgājienā, kurā iepazīsies ar Ostroviešu un Litenes nometnes izvietojumu. Vēsturiskos stāstījumos tās dalībnieki uzzinās par tā laika armijas aktivitātēm vasaras nometnēs, kā arī par traģiskajiem notikumiem pirms 70 gadiem. Savukārt pie ugunskura kadeti un jaunsargi ieklausīsies mūsdienu virsnieku stāstījumos par viņu dienesta pieredzi starptautiskajās operācijās, kā arī kopīgi dziedās karavīru dziesmas.

Nometnes pēdējā dienā, 14.jūnijā, virsnieki, kadeti un jaunsargi piedalīsies arī komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumos Gulbenes dzelzceļa stacijā, Latvijas karavīru piemiņas vietā Litenes kapos un pie Atmiņu ugunskura Litenes nometnes vietā.

Zinātniskā konference “Latvijas armijas iznīcināšana. 1940.–1941.gads”

14.jūnijā Litenes Tautas namā notiks zinātniskā konference, kurā Latvijas Kara muzeja, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes, Latvijas Okupācijas muzeja, Gulbenes novada Vēstures un mākslas muzeja speciālisti un citi pārstāvji diskutēs par Latvijas armijas iznīcināšanu 1940.–1941.gadā.

Konferences dalībnieki runās arī par Aizsargu organizācijas, Robežsargu brigādes un Kara muzeja likvidāciju, izmaiņām armijas iekšējā dzīvē, mobilizācijas plāniem un Sarkanās armijas karaspēka daļu klātbūtni 1939.–1940.gadā, kā arī par represijām pret Sarkanās armijas 24.teritoriālā strēlnieku korpusa virsniekiem un tā karavīru likteņiem Otrajā pasaules karā.

Konferences noslēgumā tiks runāts arī par traģiskajiem notikumiem Litenes nometnē 1941.gada jūnijā, kuru vēlāk konferences dalībnieki apmeklēs arī klātienē, pievienojoties virsnieku, kadetu un jaunsargu nometnes dalībniekiem pie Atmiņu ugunskura.

Kopumā 1940.–1941.gadā represijas skāra 4665 bijušos Latvijas armijas karavīrus, tostarp 1086 virsniekus – no viņiem viens bija admirālis, 23 – ģenerāļi. Deportētie virsnieki tika tiesāti no 1941.gada rudens līdz 1942.gada pavasarim, galvenokārt par dzimtenes nodevību. No aizvestajiem latviešu karavīriem pēc reabilitācijas atgriezās tikai 70, pārējie tika nošauti vai gāja bojā spaidu darbos dažādās nometnēs.

Videostāsts par Litenes traģēdiju militārajā raidījumā “Laiks vīriem?”

Jau 10.jūnijā militārā raidījuma “Laiks vīriem?” skatītāji varēs uzzināt, kas notika Latvijas armijas vasaras nometnē Litenē 1941.gada jūnijā. Militārais raidījums Latvijas Televīzijas 1.kanālā būs redzams ierastajā laikā – piektdien plkst. 18.30, bet tā atkārtojums – svētdien pēc plkst. 23.

Piemiņas dienai veltītie sarīkojumi Okupācijas muzejā

13.jūnijā plkst. 13 Latvijas Okupācijas muzejā tiks atklāta izstādes “Latvijas traģēdija. 1941”, plkst. 17 notiks grāmatas “Sibīrijas bērni” 1.sējuma angļu valodā svinīgā atvēršana, bet plkst. 18.30 varēs noskatīties filmas “Sibīrijas bilance” pirmizrādi.

14.jūnijā no plkst. 9 līdz 11 notiks konference “Aizvestajiem”, kas veltīta 1941.gada 14.jūnijā uz Sibīriju aizvestajiem Latvijas bērniem. No plkst. 11 Okupācijas muzejā notiks Latvijas Pasta pastmarkas “Litenei – 70” pirmās dienas zīmogošana, bet no plkst. 10 līdz 18 Torņakalna stacijā interesentiem būs atvērts vagons – piemiņas vieta padomju deportācijās cietušajiem.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments;

Inese Krieviņa, Latvijas Okupācijas muzeja sabiedrisko lietu vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!