• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konstitucionālo tiesību komisija: Par iespējamo ministra noteikumu satversmību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2011., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231380

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tautsaimniecības padome: Par efektīvāku valsts kapitālsabiedrību pārvaldi

Vēl šajā numurā

08.06.2011., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konstitucionālo tiesību komisija: Par iespējamo ministra noteikumu satversmību

Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija pēc Ministru kabineta 3.marta lūguma izvērtēt nepieciešamību veikt grozījumus Latvijas Republikas Satversmē, lai piešķirtu tiesības ministram un patstāvīgajām valsts pārvaldes iestādēm izdot noteikumus – ārējos normatīvos tiesību aktus, 31.maijā ir sagatavojusi Viedokli par iespējamo ministru noteikumu satversmību.

Pēc izvērstas Ministru kabineta noteikumu vietas valsts konstitucionālajā sistēmā izvērtēšanas un iespējamo ministra noteikumu pieļaujamības analīzes komisija ir nonākusi pie šādiem secinājumiem:

• lai ieviestu ministra noteikumus kā jaunu ārējo normatīva tiesību akta veidu, principā nepieciešami attiecīgi Satversmes grozījumi;

• ar likuma grozījumiem pietiek, lai ieviestu ministra noteikumus, kuru saturs pilnībā ir determinēts ar likumu, Ministru kabineta noteikumiem, starptautisko vai Eiropas Savienības tiesību aktiem;

• ministra noteikumu ieviešana jebkurā gadījumā ir saistīta ar papildu riskiem, un to lietderība ir strīdīga. Katrā ziņā galvenā uzmanība būtu pievēršama Ministru kabineta noteikumu pieņemšanas procedūras efektivizēšanai, apzinoties, ka arī šeit, lai gala rezultāts tomēr būtu pozitīvs, pastāv zināmas robežas.

Valsts prezidents Valdis Zatlers Konstitucionālo tiesību komisiju izveidoja 2007.gada nogalē, lai sniegtu atbalstu Satversmē noteiktās Valsts prezidenta likumdošanas funkcijas realizēšanai, izteiktu viedokli par Satversmes normu interpretāciju un pilnveidošanu. Tāpat komisijas uzdevums ir veicināt zinātniskus pētījumus un kvalificētu diskusiju par aktuāliem tiesību jautājumiem. Komisijas locekļi savā darbībā ir neatkarīgi un darbojas atbilstoši zinātniskiem kritērijiem un juridiskai metodoloģijai. Konstitucionālo tiesību komisijas viedoklim ir ieteikuma raksturs.

Kopš izveidošanas Konstitucionālo tiesību komisija ir sagatavojusi piecus apjomīgus viedokļus par nozīmīgiem konstitucionālo tiesību jautājumiem: Viedokli par Saeimas priekšlaicīgu vēlēšanu mehānisma pilnveidošanu, Viedokli par Saeimas apstiprinājuma nepieciešamību liela apjoma aizņēmumu saņemšanai, Viedokli par sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu tiesisko regulējumu demokrātiskas valsts iekārtā, Viedokli par Valsts prezidenta funkcijām Latvijas parlamentārās demokrātijas sistēmas ietvaros un Viedokli par iespējamo ministru noteikumu satversmību.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!