• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par deputātu latviešu valodas prasmes pārbaudi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2011., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231282

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Ceļu satiksmes likumā

Vēl šajā numurā

07.06.2011., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par deputātu latviešu valodas prasmes pārbaudi

Saeimas Juridiskā komisija 1.jūnijā pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Saeimas kārtības rullī, paredzot kārtību, kādā varēs pārbaudīt deputātu valodas prasmes, kā arī deputātus izslēgt no Saeimas, ja viņu valsts valodas prasmes nebūs pietiekamas.

Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne norādīja, ka šie grozījumi veicinās deputātu pilnvērtīgu iesaistīšanos parlamenta darbā, jo tas ir iespējams tikai tad, ja deputāts spēj izsmeļoši argumentēt viedokli un aktīvi debatēt Saeimas un komisiju sēdēs. Lai nepieļautu manipulācijas par iespējamo politisko izrēķināšanos, pie šā izvērstā regulējuma strādājuši deputāti no visām Saeimas frakcijām, uzsver komisijas priekšsēdētāja.

Patlaban Saeimas kārtības rullis nosaka, ka parlaments var izslēgt deputātu no Saeimas sastāva, ja viņš neprot valsts valodu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai. Taču likumā nav iestrādāta kārtība, kā to konstatēt.

Rosināt kāda kolēģa latviešu valodas prasmes pārbaudi varēs ne mazāk kā 20 Saeimas deputāti. Apšaubot, ka kāds deputāts prot valsts valodu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai, viņiem būs tiesības vērsties pie Saeimas Prezidija, aicinot attiecīgo deputātu nosūtīt uz valsts valodas prasmes pārbaudi. Lēmuma projekts bez debatēm tiks nodots Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai, kas slēgtā sēdē, pieaicinot deputātu un Valsts valodas centra pārstāvi, izvērtēs un Saeimai sniegs atzinumu par pārbaudes nepieciešamību.

Pēc tam komisijas lēmumprojektu izskatīs Saeimas sēdē, kur lems par deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas pārbaudi. Ja balsojums būs pozitīvs, deputātam ne vēlāk kā piecu mēnešu laikā būs jāveic pārbaude Valsts izglītības satura centrā. To noteiktajā termiņā varēs veikt ne vairāk kā divas reizes, un to varēs pagarināt, ja ne mazāk kā 10 deputāti būs iesnieguši šādu lēmumprojektu.

Ja deputāta valsts valodas zināšanas pārbaudē tiks atzītas par neatbilstošām vai arī deputāts atteiksies veikt pārbaudi, Saeima varēs lemt par deputāta izslēgšanu no Saeimas sastāva. Jaunais regulējums paredz arī pārbaudes rezultātu apstrīdēšanas kārtību, ja deputāts tiem nepiekrīt.

Ja Valsts izglītības satura centrs deputāta valodas prasmes atzīs par atbilstošām, Saeimas Prezidijs par to ziņos Saeimai.

Par Saeimas kārtības ruļļa grozījumiem trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!