• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Tauta zied, ja tā tēvu dziesmu dzied!". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.1999., Nr. 96/97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23114

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Un vēstures migla krīt

Vēl šajā numurā

25.03.1999., Nr. 96/97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Tauta zied, ja tā tēvu dziesmu dzied!"

Beidzies konkurss "Karavīru dziesma"

Karavīru dziesma ir lakoniska, ar humora dzirksti, dažbrīd arī dvēseliska. Karavīru dziesmu nevar jaukt ar baznīcas korāli, jo katra dziedama savā vietā un savā reizē.

Nacionālajos bruņotajos spēkos, jo sevišķi Zemessardzē, gandrīz katrā bataljonā ir savs koris vai ansamblis, kuru repertuārā pirmajā vietā ir karavīru dziesmas. Kara muzejs katru gadu rīko konkursu "Karavīru dziesma", un idejas autore un īstenotāja Ieva Kvāle var būt apmierināta, jo tas vēršas plašumā, iesaistoties arī jaunajai paaudzei, pārtopot par maziem karavīru dziesmu svētkiem.

"Laikam mēs nerunātu latviski, ja septiņi simti gadu mūs nepavadītu tautasdziesma un piecdesmit nebrīves gadi mums būtu liktenīgi, ja mēs nedziedātu, un diez vai karavīrs zem lodēm celtos triecienam, ja to nepaceltu dziesma. Dziesmai ir liels spēks. Mēs to visi zinām, tāpēc lai mūsu dziesma ir mūžīga kā saule, kā jūra, un lai latviešu karavīru dziesma nekad netiktu izsvītrota no Dziesmu svētku repertuāra, kā tas bija piecdesmit gadu..." — ar tādiem vārdiem žūrijas priekšsēdētājs diriģents Eduards Grāvītis atklāja konkursu.

Dziesmas skandēja gan iepriekšējo gadu laureāti Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetu koris, gan ansamblis "Tēvija", Skrundas "Vecie zēni", Valmieras "Baltie bērzi", Jelgavas "Junda". Spilgts bija debitantu Dobeles 51. zemessardzes bataljona vīru sniegums. Pirmo reizi piedalījās vairāki jaunās paaudzes ansambļi un kori — Jūrmalas Pumpura vidusskolas koris Maijas Rozenbergas vadībā, Valmieras kultūras nama zēnu koris ar diriģentu Didzi Rijnieku, ansambļa "Vilki" mazie vilcēni, kuri nes senlatviešu drosminieka un varoņa vārdu "Uris". Žūrijas komisijā bija arī Rīgas domnieks, sabiedriskais darbinieks un dziesminieks Dainis Stalts:

— Izjūtas saviļņojošas, jo savulaik "Skandinieki" arī sāka ar karavīru dziesmām. Tad gan daudzi no pirmajās rindās sēdošajām partijas "bonzām" piecēlās un atstāja Konservatorijas zāli. Tagad man ir milzu gandarījums, ka sirmi vīri un jauni zēni dzied karavīru dziesmas.

Andrejs Pumpurs kādreiz sacīja:

— Tauta zied, ja tā tēvu dziesmu dzied!

Foto un teksts: Andris Kļaviņš

DZ1.JPG (31711 BYTES)
Konkursa žūrijas vadītājs diriģents Eduards Grāvītis

DZ2.JPG (17814 BYTES)
Konkursa dalībnieki: Zemessardzes 51. bataljona dziedošie vīri...

DZ4.JPG (19720 BYTES)
...Nacionālās Aizsardzības akadēmijas kadetu koris...

DZ3.JPG (19409 BYTES)
...valmieriešu koris "Baltie bērzi"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!